Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на Fender Jazz Bass Mexico /около 70-те години/


Recommended Posts

Здравейте,
нов съм във форума, но вече имам и определено питане към лютирите-съфорумници.
Пиша по повод репарацията на един Fender Jazz Bass Mexico /70-те години/. Баса не е в завидно състояние както ще видите и от снимките,
но тъй като има сантиментална стойност за мен, бих искал да възвърна част от блясъка му и да го направя, ако не красив, то поне оперативен отново :). От снимките можете да придобиете представа, че си е сериозен ремонт, не е гледан добре - открих го забравен в мазе. Има усукан гриф, нацепен фингърборд и множество забележки по тялото а вероятно и по електрониката. Не държа всичко да е оригинално,  но бих се радвал да е поне марково :). Кажете, кой може да се заеме със задачата, защото вече на няколко колеги от форума писах и те се отказаха да се занимаят. Ясно е, че трябва да е човек със приключенски дух :)). Пишете на лични или на някой от другите ми контакти: e-mail адрес: asen.ivanov@dna.bg; тел. 0888 88 51 89.
Намирам се в София, но съм готов да пращам с Еконт.

 

Ето и снимките:

https://www.flickr.com/gp/41289007@N06/8cx3U7

Link to comment
Share on other sites

Ако грифа е усукан както казваш, просто си купи нов и  си я ползвай без да ти пука за това че тялото е очукано и  матово. Някои хора плащат за състаряване :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Съмнявам се дали басът е оригинален Фендер. Много съм далеч от специалист по история на марката, но има детайли, които би трябвало да изглеждат по друг начин начин - адаптери, струнник, копчета за закачане на колана, боя, надписа на грифа и т.н.  Според мен първата ти работа е да провериш дали наистина басът е марков или е част от опитите на българските музиканти през соц епохата да свирят на инструменти, които да изглеждат като западните образци (доста често срещано явление). Виж серийния номер и потърси в специализирани сайтове за Фендер и съм сигурен, че ще стане ясно.

Ако е Фендер бих те посъветвал да избягваш смяна на части и по-сериозни интервенции - колкото по-близко е до оригиналното състояние, толкова по-висока стойност ще има, като разликата може да е доста сериозна. Фингърбордът може да се залепи, ръждата - да се почисти и др. - не е особено сериозен ремонта, поне доколкото мога да преценя по снимките.

Ако е с неясен произход тогава си свободен да го промениш така, както ти харесва без притеснения че съсипваш колекционерски инструмент. 

И аз съм в София, ако искаш можем да се видим и да дам мнение след оглед на живо. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Завода на  Fender  в Ensenada, Mexico  практически съществува от 1989 г.

Там тогава са се пакетирали струни, резервни части и тн. След като избухва пожар, а след това възстановен, започват и с окомплектоването на инструменти. На по късен етап пристигат и старите машини от Fender USA и започва цялостно производство на китари, които днес ние коментираме като MIM.

Пиша всичко това, защото няма как дискутираната китара да е произведена в Мексико през 70-те. Или поне със сигурност няма да е Fender.

Явор(разбойник), правилно се съмнява, той има и богат опит. Ако действително имаш време и желание, занеси му я да е види.

 

П.П. Накратко: Магарето(твоето е трапецовидно), ключовете(не пише Fender), металната планка за потенциометрите(твоята е по-тънка от пикгарда),през 70-те грифовете са с правоъгълен инлей(твоят гриф е с точки), ваденката на главата.

Edited by ciriljhonson
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Както вече са написали по-горе. И на мен басът не ми изглежда оригинален, а и няма как да е мексикански и да е от 70-те, просто защото тогава там не са се произвеждали инструменти. Разбойник ти е направил щедро предложение, което те съветвам да приемеш. След това вече сам трябва да решиш дали инвестицията би си заслужавала.

Link to comment
Share on other sites

Това силно ми напомня басовете на бай Спас. Но даже той се стараеше частите да копират оригиналните. Този струнник и ключовете са с незнаен произход, както и останалите метални елементи. Винтовете на пикгарда са малки, боята е с много ниско качество. Адаптерите силно намиридват на Кремона Каданлък. Но най-голямото разминаване е в надписа на главата, той трябва да следва извивката, а този е в една линия и е прекалено малък.

Не знам кой ти е казал, че този бас има нещо общо с Мексико, при това от 70-те години, но явно не е особено запознат с продуктите на Фендер. Но това съвсем не значи, че инструментът е за изхвърляне. Потърси лютиер, който най-добре може да ти каже какво ще струва възстановяването му в работно състояние.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

благодаря за бързите отговори. Да ясно е, че има доста нередности свързани с китарата. нито един от патентните номера по нея не е по системата на фендер. Иначе с КD basses си писахме малко за този бас и той ми спомена, че вече се занимава предимно със сетъп, не реставрация. Някакви съвети какво да го правя тоз бас?

Link to comment
Share on other sites

Тоя бас е с отлепен фингърборд,тръсрода седи по-настрани,както ми се видя и няма общо с фендерските,а ако е от 70 тялото трябва да де доста повече поочукано,абе да го закачиш за украса няма да е зле :)

Link to comment
Share on other sites

Ако трябва да се свири на баса ремонтът не му мърда, без значение какъв му е произхода. Въпросът е да се определи разумен размер на инвестицията преди това, което пък е свързано с качествата на инструмента. Доколкото мога да преценя от снимките грифът е от нелош материал. Може да се окаже приличен инструмент, но трябва да се огледа. 

Link to comment
Share on other sites

Всъщност човека търси помощ за ремонт и реставрация, а всички ние(в това число и аз) тръгнахме да определяме произхода на инструмента.

Ако държиш на професионална помощ , лютиери бол. Телефоните и адресите  на част на тези от форума, ги има тук.

Сещам се още, за Валери Градинарски - 0898 955 472 и Христо Георгиев - 0886-385029. Ако се поразтърсиш ще откриеш и още.

Знам че Евтим Джерекаров(наш съфорумник) има също добър опит в дребните ремонти и не само.

Така че действай!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Още веднъж благодаря на всички! Отговорите и съветите ви са ми много полезни. Истината е, че този бас исках да го стегна само по сантиментални причини, за което цената все пак трябва да е разумна, за свирене си имам доста приличен Fender Jazz bass Special Japan и един Epiphone Thunderbird. Ще проверя и при Градинарски, макар, че ми казаха, че той се занимава само със сетъп вече. Още веднъж мерси колеги!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.