Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с тремолото на нова китара


p.kostov

Recommended Posts

^Ама той говори за флойд,аз се изказвам неподготвен,(всичко ми е с фикс бридж),но доколкото съм пипал китари с флойд,идеята е да можеш да вдигаш и сваляш тона,тоест не е стандард тремоло на Фендер да го лепнеш за тялото чрез натягане на пружините.

едит- то и стандартно препоръчват обикновеното тремоло да е вдигнато от тялото от самата компания,но тук иде реч за леки заигравки вибрато,метълщините с просто тремоло няма как да станат.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да започнем отначало.При поставяне на нови струни се прави т.нар. "улягане" за всяка струна(леко се разтяга и се понатисква в близост до двата моста),след това се посвирва за определено време за допълнително слягане и обиране на луфтовете при което се донастройва китарата ако е необходимо.Чак след като започне да не разстройва при свирене(без да се ползва флойда) се заключва нъта и се тества тремолото.Ако тогава се разстройва значи проблема е в флойда(пружините ,части ,болтове).Необходимо е всички части да са добре стегнати.Пружините също имат нужда от разработване.Иначе китарата е много готина и едва ли е с проблемен хардуера.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Това е много ценна информация, за което благодаря. Ще разхлабя нъта и ще посвиря известно време без тремолото, като спазя инструкциите ти. Ще видим какво ще стане.

Проблема ми е че от два-три дни все излизат някакви рожденни дни и банкети и не ми остава време да понабримча струните... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно е защо на този модел има заключващо тремоло като ще сваля само без да може да вдига тона.После защо са я направили само с 21 позиции и бридж адаптера защо е с три болта захванат.Много ми е странно.Със сигурност може да се направи и да повдига тона,обаче трябва да се дълбае дървото за да има ход флойда.Предполагам при лютиер може да стане,също може да се добави и позиция,ако трябват всъщност.Иначе не виждам смисъл от флойда.С едно обикновено тремоло и заключващи ключове си е същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Floyd Rose non recessed тремоло, няма проблеми и да повдига тона, но всичко е до настройки... Всички EVH модели са с такова тремоло, не съм чул някой да се оплаква.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето снимки на тремолото. Съжалявам за качеството - от телефона са.

Не съм наясно дали е менте - от задната страна има сериен номер, който почва с U.S., но надали е като серийните номера при китарите - не съм запознат.

 

Между другото с всеки изминал ден все по-бавно и по-малко се разстройват струните. Сега изминават около 20-30 мин. нормално използване не тремолото, преди да се усети, че някоя струна е мръднала съвсем леко.

Надявам се това да е нормално - китарата е нова, струните са нови и може все още да не са улегнали добре. Мислих си дали влажността на въздуха във Варна оказва някакво влияние върху грифа, но това май няма общо с тремолото.

Както и да е, надявам се нещата да се оправят постепенно.

 

Ще ви информирам скоро как се развиват нещата. Все пак ако не се реши проблема изцяло, ще ви помоля да ми препоръчате лютиер в североизточна България.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намери картинката която отговаря на моментното състояние на твоето тремоло. Имам малък опит с заключващи с-ми, но все ми се струва, че настройките на твоето не са както трябва. Аз бих заложил на схема номер 1

Floyd_rose_principle.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как слагаш стрuните? @BabyThomas имаше една тема за слагана не струни на китара със тремоло!

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ciriljhonson, състоянието в момента е между изображение 1 и изображение 2.

Китарата така си и дойде. Гледам че всички фендери с Флойд са настроени така...може би за да има ход и за опъване, а не само за сваляне...поне така мисля, не знам. Иначе ако го направя като изображение 1, задната част на тремолото опира в тялото на китарата.

Според мен в моя вариант ако го настроя хоризонтално, то вече няма да е флойд а ще бъде стандартно тремоло с финен тунинг.

 

Георги Тотев, струните като за първи път ги смених една по една. Следващия път ще сваля всички и ще погледна ръбовете на тремолото. Сега се заемам да намеря темата, която спомена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен тремолото ти е прекалено ниско в тялото на китарата... Какво бих направил аз - бих повдигнал тремолото, бих натегнал пружините за да го направя успоредно на тялото. По принцип китарата би трябвало да е проектирана при правилни настройки на всичко и тремоло в хоризонтално положение да имаш възможност да го ползваш и в двете посоки. Не забравяй и за тръс-рода.

 

Ето тремоло като твоето и виж разликите:

 

6cd087cc.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето снимки на тремолото. 

Разгледах снимките.Общо взето странно тремоло.Хем е леко вкопано,хем недостатъчно за да е плаващо.

Хем пише "Floyd Rose",хем "Licensed under Floyd Rose patents".

 

Намерих подобна на твойта китара,няма съмнение,че китарата си е така фабрично:

IMG_3278.jpg

 

Tук тремолото е хоризонтално,за разлика от снимките,които си гледал.Ако се загледаш внимателно,до отвора за ръчката има символ,указващ производителя.

Разтърси се в интернет за информация,дали някой друг има проблеми с продукти на въпросния производител.

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оригиналните "плаващи" системи на Floyd Rose са ОК, скъпите модели на други производители също. Ама тия лицензираните (като твоето) в повечето случаи са трагедийка. Преди време бях купувал не много евтино лицензирано и си бачкаше зле от ден първи...

 

Според мен най-честа причина (хардуерна) за разстройване са стъдовете, които се износват малко или много. И най-вече се въртят под напрежение от разни интелектуално възвишени люде. :) Виж ги и тях и ако има износване ги завърти с най-малко прецаканото към ножа. Първо обаче прочети  внимателно как се сетъпва, нагласи всичко като хората като започнеш от дължина на струните (колко се оставя преди да срежеш), начин за навиване при ключа, не-усукване на струната при слагане, натягане на пружините, за да е хоризонтално тремолото, екшън, интонация, огъване на грифа - всичко. Защото тия системи са прецизни, всяко си има значение и като насложиш 2-3-4 грешни елемента (дори и с по малко) и то... И още нещо - всичко това го прави с нови струни и то подходящ размер. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледах снимките.Общо взето странно тремоло.Хем е леко вкопано,хем недостатъчно за да е плаващо.

Хем пише "Floyd Rose",хем "Licensed under Floyd Rose patents".

ZLE, абсолютно съм съгласен, същото си мисля и аз. Ще се опитам да отправя запитване до Фендер, за да разбера какъв ъгъл препоръчват и дали е предвидено за плаващо или е само за дайвинг.

 

 

Baby Thomas, благодаря за инфото. Стъдовете би трябвало да са нови -сменях струните една по една, затова нямам информация за състоянието им. При следващата смяна ще сваля всички струни и ще огледам добре стъдовете и двата ръба на тремолото.

Иначе както казваш - доста попрочетох за всичко, което си изброил. Притесняваме само едно - за да коригирам екшъна (в момента е малко повечко от нормалното, но не е проблем) ще трябва да огъвам грифа, а малко ме е шубе все още. Ще посвиря така известно време... след месец вече няма да ми пука и ще се престраша да експериментирам с тръс роуда. Иначе на стандартното тремоло екшъна се променя доста по-лесно, а тук трябва едновременно да се пипат стъдовете, пружините и напрежението на грифа...и ако има бръждиви струни трябва лютиер да пили прагове. Ама в крайна сметка и това ще стане :)

 

Засега нещата вървят надобре - все по-малко се разстройва дадена струна. Може би наистина трябва да мине малко време за да си улегне всичко на място.

 

Малко OFF:

Вече се сдобих и с един Скуеър, който смятам да реставрирам и да експериментирам първо върху него :) При него някой се е опитал да използва стандартното тремоло като Флойд (дърпал го е назад) и на мястото на откършеното парче дърво от тялото е сложил чамова летвичка... Изрязох кърпената част на CNC машина и сложих ново парче от дъб. Сглобих китарата да видя какво ще стане и резултата надмина многократно очакванията ми. Тремолото е доста стабилно, настроих интонацията и екшъна. Сега като ми остане време ще разглобя Скуеъра отново и ще дам тялото за боядисване и лакиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@p.kostov разтърсих се вместо теб.Флойдът ти е лицензен,производство на фирмa Ping.
 

Една интересна статия относно различните видове,предлагани на пазара:
http://www.ebay.com/gds/China-Korean-Floyd-Rose-VS-German-Know-before-you-buy-/10000000019764198/g.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ p.kostov

 

Честита китара, много е красива.

 

Не исках да опонирам на никого, но тази снимка коментирана по-горе в темата изобразява правилно настроен флойд роус:

 

- успоредно разположено седло позволяващо достатъчно ход и в двете посоки;

- оптимално позиционирани болтчета за фино заключване позволяващи добавъчна настройка при заключен нът;

- нищо не се "жули" в корпуса на китарата, защото първо милиметър опън с лоста е почти полутон повишаване на тона и освен това за разлика от тремоло системите, при флойдовете седлото си има легло в което да влиза;

 

Другото го е казал jorog.

 


 

DSC_0032-1.jpg

 

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.