Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръчайте чинели


Recommended Posts

Така, едно малко тъпо запитване от един все още прохождащ барабанист, ниво "пъпеш"

 

Препоръчайте ми някакъв стартов сет чинели, горе-долу да не ми излезе майка, баща, дядо, баба и два бъбрека. Бях си харесала PST 3 на Paiste, но за него не чух добри отзиви. Та, някакви съвети, мнения? :/ (Друга вариант ми бяха на Sabian - B8 )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общи линии бюджета, който имаш ще определи какво ще вземеш.

Разгледай онлайн магазините и си набележи комплект според бюджета. След това отиди на място и ги чуй.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре да ги чуеш на живо и да избереш тези, които ти допадат като звук. Помисли си и каква музика искаш да свириш, защото и това има значение при избора. И разбира се, самият бюджет :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 300 не, ама за 400 може да си вземе сравнително читави неща втора ръка, които за начинаещ са перфектни. Ако не държи да са нови, разбира се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Baby Thomas, за десет години подераторстване доста ти е пораснала работата, хаха, с тоя пост направо я отказваш мацката дето се е зарибила да свири. Казано от човек със сертификат от Berklee College of Music звучи правдоподобно, твоите първи чинели за колко хиляди лева бяха, не съм сигурен дали си се похвалил. Дали архива го пази?

  Мисля си, че отговора ти на въпроса е меко казано тъп, не се обиждай, сигурен съм, че не си тъп (все пак  Berklee, това онова), но определено доста се изхвърляш. 

  По въпроса: Аз, като един кестен, бих ти препоръчал да търсиш нещо втора ръчка, както каза ithilieth

 преди малоумния коментар на Baby Thomas, най-важен е бюджета, а щом прохождаш и двете, на които си се спряла(Нови) биха ти свършили работа на този етап. Влизаш в сайтовете на въпросните фирми и сама преценяваш кое от двете би те устроило повече. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение: тоя форум е меко казано спрял и тука трудно ще намериш адекватни отговори на въпросите ти и то не за друго, ами заглавието на модератора да е - "Professional Hater" е твърде несериозно, а безумният му отговор просто няма какво да се коментира :)  Мисля си, че  е редно дори твърдението му да е вярно да го поднесе на по-разбираем и по-малко обиден език, но явно не му стигат мозъчни клетки, най-вероятни защото егото му е със сходен характер като на Ким Чен Юн и изпитва неудържимо желание да им налага геноцид!

 

Повечето сетове чинели за начинаещи имат горе долу еднакъв живот, който няма да е дълъг. Ако искаш хубав звук и издръжливост, освен техниката ще ти е нужно поне бабата да продадеш ;) Ако можеш да се разходи да чуеш някой чинели лично, за да си харесаш ще ти е най-полезно според мене. Аз бих препорчал за начинаещи от марките Zildjian(ZBT, ZHT), Paiste(201, 302), Sabian(SBR, B8), Meinl всеки от стартовите им сетове, зависи кои ти харесат най-много, като цяло са еднакво качество. Ако не бързаш много - дебни втора ръка, препоръчвам OLX и Ebay. Така за същите пари ще си събереш по-висок клас без да даваш бабата. Като за начало дори т.нар. "ламарина за кестени" са перфектни, тъй като ти ще се учиш, не мисля че ще записваш в студио. А те са подходящи дори за начален стадий свирене с хора.

Ако все пак се отриентираш да свириш по-дълго време е много добра инвестиция да си купи от среден клас нагоре. Успех! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Годините четене, писане или модериране нямат нищо общо с реалния опит от свирене и/или проби на апаратура. Модерирането изобщо пък не се отъждествява с това дали и колко можеш да свириш или разбираш от апаратура.

 

Въпросът "какви чинели да си купя за 300 лева" е същия като "каква китара да си купя за 300 лева", на който най-често срещания и нормален отговор е "каквото и да купиш все е дЪска". Начинаещ дръмер нито може да удари, нито да чуе и оцени правилно чинелите, ако ще да са за 5000 лева. Важното е да си купи някакви, да се учи и да се кефи на това, което прави. Съответно "каквото да вземеш все е ламарина" си е абсолютно верен. :)

 

П.П. Вие като изброихте 6-7-8 от евтините серии на различни марки какво по-различно казахте, освен че си направихте кефа да обиждате?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да разбираме, че за невежи тука място няма и като нямаш опит се оправяй! Има общо, че ти липсва подход и не помагаш с нищо, а само щракаш по клавиатурата. Стига писа, че вече отклони темата достатъчно. Като нямаш какво да кажеш - мълчи, това поне трябваше да си го научил от годините модераторстване. Нали за това са форумите, като си нов, да навлезнеш в материята, някой да ти даде насока, да ти обясни, товят отговор може да се тълкува с години и пак нищо да не разбереш, ама тебе понеже те мързи и само отчиташ дейност тука. При това няма значение колко си свирил, разлика между техника за 300 и 5000 лева е до слух не до какво можеш!

 

С изброяването на сериите дадох ориентировачен диапазон на серии за начинаещи, които може да се сравнят по звучене за преценка коя е най-подходяща на нуждаещият/щата се спрямо предпочитанието му/и или стила(колкото и малко значение да има се почва от някъде и не е тотално все едно) и не съм обидил нито една от сериите!

 

ПС. Аз конкретна цена в темата не видях, може и да е имало, вече няма!

Редактирано от MadLemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:offtopic-001:   Добре е да не подценяваме правото на човек сам да си прави изводи. Както и да уважаваме мнението на останалите :) 

На този етап, същественото е не на какво, а как,  дали и колко свириш :) Запази фокус върху музиката.  

Редактирано от e-dinko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз да кажа с моя опит на начинаещ. Отначало си взех от ebay някакви евтини за по 20-30$ колкото да запълня дупките. То и барабаните ми бяха такива: каса за 40 лв, барабнче подарено. Като пристигна райда просто бях изумян колко зле звучи макар че бях начинаещ и не бях слушал други чинели. Взех да се чудя дали въобще такатрябва да звучи или на мен ми се струва така. После разбрах че тези чинели ги слагали на сетовете когато ги продават за да има нещо жълто на стойките...

 

Моя съвет е: ако си вземеш хубави  (200-300 лв парчето) дори и да се откажеш след време, хубавите ако са здрави държат цена и винаги могат да се продадат. Ако си вземеш калпави нито ще ти свърпат работа нито можеш да ги продадеш и неминуемо след време ако продължиш ще си купиш хубави и пак ще дадеш същите пари сразликата че в началото ще "хвърлиш" едни пари на боклука.

 

Ако си вземеш калпави има голяма вероятност да се откажеш ако не си упорита. Аз минах през SABIAN B8 (продадох ги на загуба) и директно се хвърлих на Paiste 2002.

И един друг съвет: ако искаш да пробваш някой и няма къде, си купи някой кракнат държат ниски цени, в някой случаи като се изреже добре ще те откара и години , и така ше тестваш без да даваш много пари. Например бях си взел Giant beat 20 crash за 20-тина долара и после даже го продадох даже на печалба за нещо като 50-60 лв.

 

Ето например моя 18 краш си ми е кракнат но си го ползвам без никакви проблеми.

 

Успех.

 

paiste2002.jpg

Редактирано от a200
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Marsy_Brink,

съветвам те в никакъв случай да не си взимаш от ефтините серии на Paiste, Zildjian и Sabian.

Търси си турски чинели Istanbul, Masterwork, Ibrahim Diril, Murat Diril, Turkish, по възможност на старо. Ако не ти стигат парите си вземи в началото само фус да речем, после ще добавяш други.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За райд - Paiste 502, за краш - Stagg SH brilliant, за фус - Sabian Pro Sonix. При добро стечение на обстоятелствата бюджета ще бъде достатъчен, а съответните чинели са сред най-добрия вариант в ценовия клас. Даже най-добрия според моя сериозен личен опит. Но Боби (над мен) също е прав. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ха ха...евтини , скъпи.Маркови или не,турски или японски.....от ибей или от накой познат магазин винаги искаме най-доброто.За 300 кинта https://m.thomann.de/es/paiste_set_3_201_14hh_16c20r.htm?o=16&ref=mal_a_16&search=1439131567 ,перфектни за начало ,както за репетиции така и за лайф(и ако са озвучени с някой друг мик.) направо разбиваш навалицата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.