Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпросчета относно хъмбъкерите


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Това ,че са написали PAF не означава автоматично лоши за метал.Тествай сегашните.За да не се окаже цялото упражнение безмислено.Хъмбъкъри със висок изход при изкривяване(дисторшън) добре възпроизвеждат  и задържат флажолети ,при палм мютинг имат тежест ,при отзвучаване на мощни акорди имат добра атака и плътност ,солото излизат със лекота и е стегнато и слято.При чисти настройки са малко приглушени и равни като звук.Днес по-голяма част използват F-Spaced разстоянието.Стандартното отстояние се среща предимно при старите Гибсъни. Има и ново производство ,но е рядко.За най-сигурно се препоръчва измерване на разстоянието.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"висок изход" ще рече повече омове и на двата бъкера? Аз само това не разбрах - добре ли е да са високи стойностите на хъмбъкерите или е добре да са по-ниски за метъл? Също за какво служат хъмбъкерите с еднакви стойности, например 12-12К

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хъмбъкърите условно се делят на Low output(нисък изход,около 7-9К+Алнико2 или 5 магнит) ,Medium output(среден изход около 10К+Алнико5) и High output(висок изход над 10К+керамичен магнит).Тези със нисък изход притежават яснота ,динамичност и мекота на тона.При по-сериозно изкривяване нямат тяга ,стегнатост ,тежест ,атака и достатъчно шумоподтискане.Хъмбъкърите със висок изход преодоляват горните недостатъци със по-високо съпротивление и/или със по-силен магнит.Притежават стегнат ,плътен и агресивен тон със много състейн и добро шумоподтискане.Но на определена цена.Чистият тон ,мекотата и динамиката са "пожертвани" образно казано за сметка на стегнатоста ,състейна , плътноста и атаката на тона.Тези със среден изход са някъде по средата.При по-силен магнит тона е със повече средни и високи честоти(звучи доста агресивно и раздразнено).При по-високо съпротивление тона е приглушен и равен(дори мътен при много високи стойности).Правилната комбинация магнит+съпротивление на намотките е широко дискутиран въпрос и няма точен отговор.Въпрос на предпочитение.Прегледай тези за доизяснение:

https://www.google.bg/search?hl=en&q=ESP+Guitar+site:http://forum.muzikant.org&oq=&gws_rd=cr,ssl&

http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/high-power

Сега за твойте адаптери.Понеже китарата ти е made in China е доста спорно какво точно са сложили братята китайци.Може да стават за метъл ,а може само за блус.Затова тествай.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"висок изход" не означава само много омове.

В уравнението влизат, вида магнит (керамичен или AlNICo 2,4,5 та дори и 8), дебелината на проводника, количеството мед в него, броя намотки.

Следват, открит или закрит тип са адаптерите, вида  окабеляване, не на последно място, самата китара (от какво дърво, вида на сглобка, дължината на мензурата, даже понякога и дебелината на струните).

Търсиш еднозначен отговор и решение. Заигравайки се с тази материя, само знай, че ЕВТИН ПЪТ НЯМА.

Без да купиш, монтираш, чуеш, оставиш или продадеш, няма да стане.

Другото са вкусовете на всички нас, които нямат нищо общо с твоята китара. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ciriljhonson е прав! Омовете могат да послужат само като някакъв ориентировъчен ориентир за ориентиране, простете тавтологията. ;)

 

По-добре е да се гледа изходното ниво, някои производители пишат него. Не знам колко върши работа за сравнение с други производители, но поне за сравнение на модели от една и съща марка - става. Пример: DiMarzio.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добре да започнем отначало.Темата от въпрос за PAF се превърна във типове хъмбъкъри.Изходното ниво на сигнала (във миливолти{mV}) за адаптер указва със какъв изход е.Във сайта на Димарцио даден по горе целият асортимент хъмбъкъри е разпределен в три табулации(High power ,Medium Power и Vintage output) т.е. с висок ,среден и нисък изход.Да вземем например Д-соник: http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers/high-power/d-sonic

Във спецификациите(Specs) са дадени:изходното ниво-390 миливолта ,съпротивление-11,96 килоома ,магнит-керамичен , честотна характеристика ,описание и звукови файлове за добиване на представа как звучи.Както споменахме изхода  зависи от силата на магнита и съпротивлението.Тоест трябва едно от двете или и двете да са с висока стойност.Сега за хъмбъкърите от И-бей са дадени единствено съпротивлението.Магнита не е известно със каква сила е.Предполага се ,че е керамичен ,тъй като са по-евтини.Следователно са със адекватна сила.И другото е разстоянието за 1-6та струна.Как ще звучат е неизвестно.Единствения източник е Youtube.com и отзивите на купувачите.За хеви метъл е важно бридж адаптера да е със висок изход.При нек позиция -със среден или нисък изход.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, горе долу такива отговори търсех, за да добия представа как се определя силата на хъмбъкъра и от какво зависи неговото звучене. Научих доста от вас и благодаря на всички, които се включиха!   :thumbs_up:  :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не звучи от шибания хъм,всичко е от китарата дали е читава и от ампа след нея,да за метъл трябва по силно изходно ниво..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Айде сега все едно да кажеш че различните микрофони нямат разлика.Пикъпите са микрофоните на китарата и те си имат своите характеристики.Затова има толкова много модели,активни,пасивни с повече аутпут с по-малко и т.н.т.За всеки вкус има пикъп само че докато го намериш изисква доста пробване и сменяне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.