Jump to content
Българският форум за музиканти

Nikolay Karageorgiev - JTC Solo Contest 2015


Recommended Posts

Точно същото :) Но от думите "а след това" в последния ми пост. Лигон дава много подробно описание на видовете вариации, които аз нарекох "мелодични, ритмични, тембрални или никакви". Пропуснал е само тембровите (изсвирване с коренно различна бленда - електрическа или 'от пръстите'), което си е меродавна и доста ефектна вариация.

 

Малката разлика е само в началото, където той казва 'избираме' мотив (съществуващ, от темата) - а аз казвам 'измисляме' (нов мотив, върху същата хармония, все едно че правим нова тема). Оттам нататък с вариациите е ясно [emoji106]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И с цифрата му малко се разминавам: мотив "от 4-5 ноти". Няма лошо да са толкова, но може да са и 2 и 200. Реално, хубавите мотиви, които съм чул тук там и запомнил (последното е знак за добър мотив), са най-често с по 10тина до 20 ноти... Но хайде да не ги броим, а да ги оставим '2 и 200' :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много музика в импровизацията на Николай. Много ми хареса!
А почти всички останали изпълнения ми звучат някак еднакво, равно и еднообразно, макар че са добре "оценени".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Видимата (онлайн) част на тези прояви не е конкурс по свирене, а по популярност (кой има повече приятели) и най-вече по умения за манипулиране на социалните мрежи. За съжаление членската маса на родния музикантски форум (всичките трима активни членове) не можем с гласовете си да сме много полезни на Кольо :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ви благодаря за желанието, но наистина не съм заинтересован от класирането! Просто реших да участвам за удоволствие! Tака или иначе, в подобни контести, свирене от моя тип, не е от най популярните

 

Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кольо, продължавай да правиш това, което правиш. Ти и Наско Шишков сте радост за ухото в този форум!

 

Респект!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично мисля, че хора като Кольо са национално богатство - без да правя четки и без да се хвърлям във хвалебствия - с какво го превъзхожда Бонамаса примерно - без ни най-малко да го омаловажавам? Кольо трябва да свири на големи концерти тук в БГ и ние да водим децата си да гледат изпълнители като него - тогава ще има приемственост на поколенията и нещата ще вървят на добре - колкото и на някои да им се иска да ни опростачат целенасочено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за да свири на "големи концерти" (редовно) и всички да си водят децата, има едно деликатно условие - което (знам ли?) може да не му е по вкуса:

 

За такава кариера трябва да си "продаде душата", т.е. да се комерсиализира. Да не свири нишева музика за малцина с вкус, а популярна и масова. Да не слуша вътрешния си глас, а да козирува на импресарии и агенции, да прави всичко каквото те му наредят, не само музикално, но и в цялостния си живот...

 

Не е наша работа да му се месим, негов личен избор е - но мисля, че той го е направил и за това избор трябва да го уважаваме не по-малко, отколкото за свиренето.

 

А "да водим децата си" и сега никой не пречи - буквално и виртуално. Моите "дечица" (дангалаци на неговите и вашите години) от няколко години слушат

 

Форумът нещо ми прекъсна писанието :(

 

"... слушат Кольо, защото го въртя в къщи насред със споменатия Бонамаса, с любимия му (и на мен) Скот Хендерсън и редица други достойни имена на майстори.

 

А вие с какво възпитавате децата (родителите / гаджетата / съквартирантите / котките) си?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм видял Влатко Стефановски например да си продава душата и да свири масова музика и да козирува на който и да е. Това важи и за редица други балкански виртуози от съседни държави, които пълнят зали в страните си от ранга на Белград Арена например -10-15 хиляди души не са проблем да си купят билети и да се  продаде концерт. Хората си уважават това което си е тяхно и дават пари за истинска музика на техните си изпълнители. Те правят  избора си и ходят масово. Това трябва да стане и тук. Че има и халтури и субкултурни производни на които си има публика и там - никой не го оспорва, нека си ги има. А лично аз не се меся в личният избор на никой, камо ли пък на Кольо и го уважавам както си трябва за всичко.  :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Влатко е brand (търговска марка). И е на моите години, не на Кольовите. Минал е през няколко продажби, за да стане това което е. (Още от Леп и Сол, и като соло певец и композитор). Винаги е имал агенти и менажери (и от тях е научил занаята за кратките периоди, в които се е менажирал сам). И още една разлика от Кольо - има зверска амбиция (макар не болна, а добре подплатена с талант). Познавам го отблизо, просто е различен случай.

 

А там наистина ходят, но Югославия беше голяма страна, голям пазар и голямо население да пълни големи зали. Тяхната марка социализъм допускаше по-друг шоу бизнес от нашенския. И по други неща не можем да се мерим, не казвам да са непременно добри... Но все пак само Влатко си знае какво е преживял да стигне едва днес, на 'зряла' възраст до, примерно, Kings of Strings.

 

А това, че хората "дават пари за истинска музика на техните си изпълнители" - ние не даваме ли? Какво ни пречи?

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какво да напиша освен, благодаря много за наистина високото мнение, което имате за мен :pray:  :pray:  :pray:  :pray:  :pray:  :pray:  :pray:

Не знам до колко заслужено, дано да е до някаква степен!

 

Иначе, поне по мое мнение, има доста разлики между Бонамаса, Стефановски и тн. и мен (като изклюим нивото насвирене :-) , а то често се оценява доста субективно). Тези хоро пишат много собствена музика и имат волята, уменията и най вече амбициите, да я продават. Аз никога не съм правил и опит в тази посока, свиря или като сайдмен, или за удоволствие. При това, предимно неща, които едва ли могат да минат за комерсиални. За да си успешен музикант, освен да се стараеш да свириш добре, са нужни доста други умения, които на мен ми липсват доста сериозно! Освен това, много обичам да си сменям посоката, понякога се кефя на джаз, друг път на блус, чат пат на рок или поп! май не ме бива да дълбая в една посока  :D

 

 

 

Но се надявам скоро да започна да пиша повече моя музика, досега винаги ми е било по важно да работя върху качеството на свиренето!

 

 

п.п.

 

Да не слуша вътрешния си глас, а да козирува на импресарии и агенции, да прави всичко каквото те му наредят, не само музикално, но и в цялостния си живот...

 

Работил съм два пъти в банди с договори с големи лейбъли (един път със Сони и един път с Юнивърсал), това не моята бира, макар, че за сайдмен си е добре, в края на краища. не напразно писах "работил съм" :D Но наистина има тръпка да се свири чат пат пред повечко хора :-)

 

И все пак на второто видео има доста по малко хора, но мисля, че си личи къде ми е по забавно :D

 

https://www.youtube.com/watch?v=pOomHX4cnKg

 

https://www.youtube.com/watch?v=JHaEG5gNZvw

 

 

 

 

 

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Колю е  един  доказан  музикант и   китарист  на  високо   ниво  ,на  който   му  желая  наистина  повече  участия  дори   и  по  клубове  в страната!Според  мен  е време да се  пробва  по агресивно в рока... :coolp:

А в  клипа  на Наско  има също  доста  добри   и  интересни китаристи ,някои  от които и с  по  добра  мелодична  линия ,не само   техника!

И  се нагледах на добри  китари  също  ...  :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма такава комбинация от техника и хубаво фразиране. Николай Карагеоргиев е за мен най-добрия бг китарист!
Абсолютно не се сещам за друг като него, не само бг ами и от цял свят, а и стила е - точния стил :). Лично предпочитание.

Има страхотни и уникални бг фюжън китаристи, които експериментират с фолклорни мотиви. Някои ще поспорят че точно използването на бг фолклор и т.н. внася неповторима идентичност и т.н., но.......

 

Адмирации към автора на темата, който е другия къртещ бг китарист, много любим, с най-бруталната техника :).

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.