Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво китарните компании не искат да знаем


Лими

Recommended Posts

https://www.youtube.com/watch?v=gvixgoMGm2A

 

Ето, фронтменът излиза на живо с китарата си "за 300 лева" в едно от най-големите американски предавания, което според Уикипедия има около половин България на брой зрители...

 

Аз не вярвам това, да е единствената китара на фронтмена. Може просто да е решил да излезе с такава, а може и това да има някаква рекламна цел (не се информирам твърде често и подробно кой какво рекламира).

Клипчето показва, че може известен музикант, да си позволи да излезе с каквато китара си поиска, но не знам дали показва много повече от това (що се отнася до качеството на китарите).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е то тая китара може само външно да прилича на онaя китара, иначе да си е къстъм специално за него изработка ;) Той и Зак съм го гледал на живо с Епи, ама :)

Редактирано от dickens
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

  Аз пък си мисля, че цялата работа е в джоба и в мерака.Кой колко свири,кой колко кинти има,кой с каква цел свири.Ясно е че и сериозно да се занимаваш страшни пари не се изкарват.За хоби, не може да се сърдиш на никой че има кинти и си купува доста скъпи китари,но си свири само за хоби.Въпросите са много.Например струва ли си да си с техника за 5000 бона да натовариш кола за 500 да отидеш да изкараш 50 лв.Отговора е ясен, обаче ако това спираше всички, то нямаше да има кой да свири по клубовете.

  Всеки сам си преценява, но според мен е глупаво да нямаш какво да ядеш и нивото ти на свирене да не е голямо, но да си вземеш китара за 2-3 хилки.

За мен това е личен избор.Когато реша, че има смисъл да вложа в скъп или къстъм инструмент и усетя че съм на нивото да заслужавам такъв инструмент ще го направя.До сега винаги съм свирил с евтини китари или среден клас,като най-скъпата ми е студио за 1000лв.

Мен ме устройва звука и хардуера.С леки ъпгрейди си звуча не по-лошо от доста по-оборудвани китаристи.

Мойте 5 ст.

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво китарните компании не искат да знаем - същото което не искат да знаем компаниите които произвеждат кремвирши, компютри, консерви, телевизори, автомобили... Пример с автомобилите - среден клас нов автомобил със стандартно оборудване в България струва 12 - 15 хиляди евро, в Германия 25 - 35 хиляди за същия автомобил, себестойност на завода производител около 4 хиляди... Това го знаят всички, но продажбите на нови коли не са спрели, бойкотирани от възмутените купувачи... Виждам че акцента на темата се премести върху въпроса дали много по скъп инструмент си заслужава цената - отговаря ли разликата в цената на разликата в качеството. Моето мнение по въпроса - един добър музикант се интересува от инструмента , а не от цената му... Дай боже всеки музикант да може да си позволи инструмента, който заслужава... но не би - най често скъпи китари си купуват предимно некадърни китаристи, които разполагат  с пари, вярвайки че скъпата китара ще ги издигне в очите на слепите / казано по музикантски в ушите на глухите/... имам няколко познати които са пишман шофьори с пари - купиха си големи джипове... В ловната дружина имаме един член, който разнася пушка за 15 000 евро с оптика за 7 000 и досега не е отстрелял и полска мишка... Рядко се включвам в такива теми,  защото е безмислено - нещата са ясни и споровете са безмисленни - като толкова роптаете срещу неоправданите печалби на големите компании защо не започнете вие да произвеждате перфектни китари на ниски цени - ще превземете пазара, ще станете богати и ще влезете в рая без да чакате ред....

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И що ни е да се пънем да произвеждаме перфектни китари като можем просто да правим реекспорт на автомобили в Германия и пак да станем богати?....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://www.youtube.com/watch?v=gvixgoMGm2A

 

Ето, фронтменът излиза на живо с китарата си "за 300 лева" в едно от най-големите американски предавания, което според Уикипедия има около половин България на брой зрители. Как не се намери един човек да му направи забележка, че трябва задължително да хвърли 4000 паунда за Гибсън, иначе просто не струва и трябва да си дрънка несериозно около 2-3 пъти месечно (и по възможност да не си сменя струните) :) А Temples въобще не са случайна група - свирили са например на Austin Psych Fest. 

 

Всъщност фронтмена свири предимно с Gretsch, които са бая от към скъпите, а тази използва най вероятно заради пробития саунд и защото е 12 струнна и изглежда забавно.

 

Това дали една група е случайна, се решава (за  съжаление) от количеството хора желаещи да я слушат и да си плащат за това. Друг въпрос дали това означава нещо, предвид музикалното ниво на мнозинството от слушащите. Защото ако само това е критерия, тоест, популярен= добър музикант, то всички знаем кои са най добрите, и по света и в България.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никони понеже ми предстои покупка на автомобил от среден клас,може ли да ми съдействаш да си закупя по евтин от БГ.Моите проучвания показват точно обратното.Предполагам никога не си си купувал скъпа китара или нова кола,това обаче не пречи да даваш акъл.То и с жените е така,най хубавите свинете ги таковат,не само в БГ.Това,че некадърни музиканти си купуват инструменти висок клас,може само да те радва.Може да ти дадат да ги подържиш или да посвириш,не да ги гледаш по телевизията или отдалеч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търсенето определя предлагането. Важното е, че има за всеки по нещо. Ако някой иска добър инструмент, а не може да си го позволи, въпреки че работи прилична работа - тук е виновна държавата, че ни осигурява нисък стандарт на живот.

Проста сметка... от нааай-простите. Един обикновен германец взима 2000-3000 EUR заплата. С една цяла заплата той може да си позволи мечтаната китара.

За един нашенец мечтаната китара може да е същата, но ще му трябва много повече време, за да си я позволи. Лоша икономика, кво да прайш.

 

:offtopic-001: Някой да има ривърб за продан? Приемам ЛС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

^ "Един обикновен германец взима 2000-3000 EUR заплата. С една цяла заплата той може да си позволи мечтаната китара"

 

 

2000-3000 EUR e Брутната  заплата на обикновения германец, която обикновено отива за наеми, заеми, застраховки, храна и пр. За китара не остава кой знае колко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ти сега искаш да ме убедиш че един редови германец избутва месеца с 1000 евро за разходи, извън данъци, наеми, заеми, и други блабла?

Бил ли си в Германия, да попитам?

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата от хвалене на евтини китайски китари прерастна в по-значима тема: " Как се изгражда добър музикант". Аз разбирам нещата така:

1. Постоянно слушане, транскрибиране (някакъв вид нотиране) и заучаване наизуст на изпълнения на фаворитните ви музиканти.

2. Анализиране на фрази и ликове в контеста, в който са изпълнени. За да можем да ги приложим на практика.

3. Когато се слуша музика е обидно за музиката да е на телефон. Добри монитори (слушалки) помагат да чуем панорамата на инструмента, неговия тембър, характерните щрихи (например бендове или риър бендове, вибрато, мютнати струни, легато, портаменто, стакато, акценти, изкуствена микрофония на търсени интервали, ритмични групи като части от триола с изпуснат първи, втори или трети тон и ред неща, които правят жива тази музика). И много други!

4. И основно! Осъзналият тези неща музикант ще пробва доста инструменти и без да мисли за бюджет ще се ориентира към инструмента, който покрива тези изисквония и му дава разкош. Що е разкош? Живот в замъци със слуги? Не. Скъпи яхти и круизи? Не. В света на музиката има разкош, чувайки нашите изпълнения сме удовлетворени от приликата с тази на великите. 

Най-доброто, което следва е тези неща да се приложат в авторска музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ...казах, че китарата струва 1 заплата на германеца, а на българина колко???

 

ПП. Сподобни сте да развалите настроението на всеки, решил да сподели гледната си точка. Тук съм от 7 години и за тях съм направил ням и 200 поста... и не съжалявам, след като гледам как чели-недочели веднага хапете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В света на музиката има разкош, чувайки нашите изпълнения сме удовлетворени от приликата с тази на великите. 

 

С такова мислене човек най-много да си остане small-timer цял живот :) 

 

Не че не си прав за някои от нещата де... и все пак. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Jabs, Почти живея там

^^ Akerfeldt, не се ядосвай, толкова струва, прав си, по-лесно се пести за китара в Германия. А пък за държавата, като не ти харесва просто я сменяш, аз друг изход не виждам.

Редактирано от exxct
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.