Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Та въпросът ми е струва ли си да оправя Brasilia-та, и по-специално към blr : какво кафе ползваш, и има ли някаква тънкост, която може да съм пропуснала? Гледам че са супер скъпи тези Бразилии, все трябва да има за какво предполагам :) Благодаря предварително на отзовалите се! :)

Струва си разбира се! Смяна на нагревател и уплътнения, плюс основно почистване ще е много по-евтино, след което ще имаш една машина, която по нищо не отстъпва на днешните модели за по 1000 лв. Както вече са те посъветвали, обърни повече внимание на смилането и дозирането на кафето, това е едно от основните неща при приготвянето на еспресо. Използвай двойната цедка, с нея поне на първо време ще е по-лесно.

Аз, както и няколко други, използваме кафе от Домани (писано е по-нагоре в темата). Кой знае какви тънкости няма. Намираш си едрината на смилане и дозата по метода "проба/грешка", така че кафето да изтича за 20-30 секунди.  Препоръчвам ти да си купиш метален тампер (тъпкалка) за кафето. Добре е машината и цедката да са добре загрели, което при Бразилия Клуб отнема 15-20 минути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много! Времето сутрин ми е много дефицитно на мен, усетих че със загряването е единият проблем...Освен сутрин да пия кафе от кубинка и Бразилията да си я оставя за кеф като имам време да се наслаждавам, хаха:))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът със загряването го има при всяка еспресо машина. Качествените машини (като Бразилия Клуб) изискват малко повече време защото главите и ръкохватките са от масивен месинг. Решава се просто, с един таймер за 10-15 лв.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът със загряването го има при всяка еспресо машина. Качествените машини (като Бразилия Клуб) изискват малко повече време защото главите и ръкохватките са от масивен месинг. Решава се просто, с един таймер за 10-15 лв.

 

Когато знаеш в колко часа ще станеш :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Азсъщо харесвам "Нова Бразилия", опитвала съм и други видове но не допадат.

 

Не знам, дали това мнение е спам, но като автор на темата, съм длъжен да спомена, че след първите няколко страници, тя се отклони от посоката "масови магазински кафета и кафемашини за 100 кинта", защото те просто нямат нищо общо с хубавото кафе (заради не толкова хубавите ползвани сортове, заради промишления, неидеален начин на печене, заради отдавнашната дата на производство /кафе е добре да се пие, от няколко дни до месец след печене и е най-добре да се мели точно преди да се пие/ и не на последно място - защото промишлените млени кафета са смлени ТВЪРДЕ едро - подходящо само за евтини домашни машини с кремадискове, които са силно компромисно решение, правещо рядко кафе тип "негърска пот" и отгоре изсипвят 1-2 сантиметра разпенено кафе, което няма нищо общо с т.нар. "каймак").

 

За Нова Бразилия единственото, което мога да кажа, че това е най-евтиното масово кафе, което вероятно е само евтина робуста - макар българският вкус да е ориентиран към пиене на некачествено кафе по исторически причини, мисля, че Нова Бразилия( и почти всички други масови марки, може би с изключение на ILLY и най-скъпите типове /на зърна/ на другите марки) просто няма място в дискусия за качествено кафе.

 

Ако искаш да се научиш да правиш качествено кафе вкъщи, това изисква известно време и вложения в знания, техника, кафе и опит. Ако темата те интересува, силно препоръчвам лека-полека да прочетеш и прегледаш цялата тема и да обърнеш внимание на нейната еволюция (както и на постепенната промяна на мнението на много от участниците в нея).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз много се чудех дали да не изтрия това мнение, защото или е обикновен спам, или някакъв не много успешен опит за тролене, или просто е "да напиша и аз нещо, без много-много да чета".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май някой недовидя темата за машината ''Бразилия'' и се обърка:) Аз, да поясня, съм пробвала със силно по-приемливи кафета от Нова Бразилия, но явно едрината е проблем. Ще поекспериментирам още! А за таймер признавам, че не ми беше хрумвало че е опция, много благодаря за съвета!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, освен с образователна или информацивна цел, темата е създадена и за споделяне на опит, хвалби, съвети, публикуване на аудио-визуална информация (снимки.клипове), неформално кафе-лафче и т.н., затова всякакви дискусии са добре дошли.

Както няколко пъти се е случвало, разговорът може да се пренесе и на живо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нова Бразилия наистина е нещо като феномен, в смисъл за мен е необяснимо как хората могат да пият отвара от нещо подобно. От една страна, да, Евтим е прав за "историческата" причина, но Нова Бразилия се пие и от хора под 30-годишна възраст, които не си спомнят виетнамската робуста от соц-а. Предполагам, че една от причините е, че мнозина пият кафето си с много мляко и захар, което маскира до известна степен лошите вкусови качества на кафето.

 

Тук не става въпрос за сравнение с бутиковите кафета, по които няколко души залитнахме (а то никак не е трудно защото от хубаво никой не бяга), а за масови кафета, включително и насипни, които се намират на пазара. Честно казано, ако трябва да избирам между Нова Бразилия и да не пия кафе въобще, бих избрал второто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Бразилия Клуб е страхотна машина и може би единственото необходимо допълнение към нея при вманиячаване би била една качествена мелачка, най-добре с конични ножове, а може и с дискове, като най-готини са тия, които позволяват, да мелите направо в цедката, преди да натъпчете кафето и да я поставите в еспресомашината. Аз лично препоръчвам, като за начало да намерите магазин на насипни кафета (аз често пазарувам от "Бианчи", който се намира вътре, в магазин "Европа" на пазара Димитър Петков, но можете и да намерите по-удобен магазин).

Там можете да пробвате с различни смески, цените са съвсем приемливи (около 17-22 лева за килограм някаква арабика), можете да експериментирате с различни едрини на смилане, а и когато се мели на една и съща машина, можете да кажете на продавачката, колко едро да ви го мели. Удобно е и това, че можете да купите примерно, 100 грама кафе за проба.

Специално от този магазин, повечето кафета според моя вкус, са по-приятни от голяма част от магазинските млени пакетажи от най-различни марки, пък и еквивалента (250-грама) излиза 3 до към 4.50-5 лв, което е по-евтино от всякакви лаваци, чибота и т.н. На практика така получавате кафе, което е сравнимо, ако не по-добро от това, което се продава на цени 6-9+ лева за пакет, само че на половин цена, и разбира се, имате контрол върху едрината му на смилане, което е от голяма важност и има ключово значение за вкуса на напитката.

 

След като започнете да си изграждате вкус и да забелязвате как различната скорост на изтичане ( и различното количество кафе в цедката) се отразява на вкусa и каймака, тогава можете да започнете да пазарувате и по-качествени кафета, като например кафетата от DOMANI, които засега май вманиячените имаме за еталон и смятаме, че за качеството си се предлагат на разумни цени.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май някой недовидя темата за машината ''Бразилия'' и се обърка :) Аз, да поясня, съм пробвала със силно по-приемливи кафета от Нова Бразилия, но явно едрината е проблем. Ще поекспериментирам още! А за таймер признавам, че не ми беше хрумвало че е опция, много благодаря за съвета!

 

На пазара няма фабрично смляно кафе, което да е с подходяща едрина за истинско еспресо, независимо какво пише на пакета. Ако нямаш собствена кафемелачка (за наистина хубаво еспресо, това е задължително) може да опиташ с мелене в магазин за насипно кафе, като си записваш на коя степен ти го мелят, както те е посъветвал Евтим.

 

Ако искаш да пиеш хубаво еспресо обаче, без кафемелачка, при това качествена не може да се мине. И аз се опитах да хитрувам, но накрая се предадох. Кафемелачката ми струва повече от машината, но си заслужаваше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, наистина е така. Донякъде ефектът се приближава, само при първите кафета, веднага след като са го смлели. След това, голяма част от аромата просто "изветрява".

 

Antonaq, има причина, поради която промишлените кафета са смлени недобре.

Почти всички евтини домашни машини имат т.нар. кремадиск или крема-клапан.

В общия случай, това е или много малка дупчица под цедката, или е клапан под нея, който се отваря на определено налягане. Така кафето започва да изтича, чак след като в цедката се натрупа определено (по-голямо от препоръчителното) налягане, така че кафето в цедката кипва и се разпенва. Това води до онази бързо изветряваща пяна, която често се бърка с каймака, който е нещо съвсем различно и далеч не толкова обилно като количество.

Понеже едно по-фино смилане на кафето би могло да запуши тези кремадискове и да доведе до рекламации на машини и главоболия, промишлеността винаги мели кафето доста едричко.

 

Хубавите машини обикновено се ползват без кремадиск, а с обикновена цедка (с множество дупчици) а отдолу е само ръкохватката с чучурите й. Това е и начинът за правене на хубаво еспресо, бавнотечащо и със силен аромат, но за съжаление малко от масовите кафемашини ползват тази конфигурация. Разбира се, за да не изтече кафето като чешма, в този случай е необходимо осезаемо по-фино смилане.

 

Колко точно бързо да изтича кафето не е съвсем точно определено, но най-бързото, което съм виждал да препоръчва производител на машини, е малка 55-грамова еспресо чашка да се пълни за поне 35 секунди, а това което повечето баристи харесват е, около 30-35 грама кафе, да изтича поне за 22-25 секунди. Разбира се, мненията варират, но това, което става с повечето кафемашини - да се напълни такава чашка до ръба за 6-12 секунди е просто прекалено бързо и на практика се получава горчивичка кофеинова водичка с кафеникав цвят и далечен вкус на някакво кафе.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да твърдя, че имам много опит, зарибих се по хубавото еспресо в домашни условия едва преди 7-8 месеца, но разбрах следното:

Има два варианта и нищо по средата. Първият е някаква машинка от хипермаркет за техника. Saeco или Delonghi няма голямо значение. Няма значение и кой модел, тъй като отвътре са еднакви (за Saeco съм сигурен). Такава машина с по-качествено, пакетирано кафе прави приемлива напитка, сравнима с това от капсули, но нищо повече. Според мен няма особен смисъл в такива машини да се слагат много скъпи, бутикови кафета, особено ако не могат да се мелят вкъщи.

Другият вариант е хубава машина и мелачка. Много по-скъпо, но и напитката няма нищо общо. С прясно изпечено и смляно кафе спокойно може да се постигне нещо, което може да се опита на не повече от десетина места в София.

Аntonaq, тъй като вече имаш хубава машина, бих те посъветвал да вложиш парите в хубава кафемелачка. За 200-300 лв може да се намери такава втора ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че ще ме анатемосате за пореден път, но тъй като съм притежател на кафе-автомат (който прави гадно кафе) и съм човек на точните науки, продължавам да вярвам в идеята, че е възможно параметрите за приготвяне на хубаво еспресо да бъдат изцяло роботизирани. По тази причина продължавам да чета ревюта на кафе-автомати :D Та все пак има кафе-автомати, например Melitta Caffeo Barista TS (е да, струва 2200лв), за които се твърди, че приготвят еспресо, което е съпоставимо с най-доброто, което може да ти направи професионален бариста :D Може и да са поръчкови ревюта, нямам идея... Но аз продължавам да мечтая за вариант, в който не изпълнявам вуду-ритуали сутрин и не правя направи-си-сам решения, а просто натискам едно копче и получавам възможно най-хубавото кафе. Убеден съм, че това е възможно, въпросът е на каква цена. Естествено 2000лв няма как да дам просто за да пия хубаво сутрешно кафе, но поне оставам оптимист по отношение на автоматите :) Иначе със сигурност има хора, които получават удоволствие от това сами да приготвят кафето си и да правят пинизи и по никакъв начин няма да отрека това удоволствие и занимание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.