Jump to content
Българският форум за музиканти

AKAI MPD32 + Ableton Live Suite default control mappings


noflip

Recommended Posts

Здравейте

 

От около половин година работя с Ableton Live.

Наскоро си купих akai MPD32. Въпросния контролер идва с орязаната LiveLite 8 версия на Ableton. Хубавото при нея е, че когато MPD-то е свързано и отворя нов Drum Rack на някой миди канал, 8-те knob-а на контролера се map-ват автоматично на 8-те Macro-та на съответния Drum Rack. Това е доста удобно когато се ползват няколко Drum Rack-а в един проект.

За съжаление това не се случва в Live Suite 9. Контролерът се разпознава без никакви проблеми, pad-овете са (що годе) добре map-нати, 8-те слайдера си се map-ват за volume-а на първите 8 канала в миксера, transport контролите са ок Само 8-те knob-а се мапват автоматично към съвсем други параметри, които не ме засягат и се налага всеки път, когаго отворя нов Drum Rack да map-вам ръчно тези knob-ове към macro-тата. Не отнема особено много време, но е досадно. 

Въпросът ми е някой знае li как мога да променя в Live Suite 9 за кои параметри (в случая Macro 1-8) да се map-нат автоматично тези 8 knob-a, когато отворя нов Drum Rack?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През редактора не ставаше ли? Аз имах МПД18 и имам някакви спомени, че през редактора се правеха разни промени.

Иначе в самия Live не можеш глобално да промениш даден мапинг. Може за конкретен проект и той после си го помни. Не е нужно при всяко отваряне на проекта да ремапваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

горе натискаш midi бутона, кликваш на параметър и местиш фейдър. Live би трябвало да ти покаже вляво кой параметър с кой контрол чейндж номер е свързан. Запазваш проекта като default в преференциите и всеки път ще ти отваря нов проект мапнат по този начин

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@donwarrior: Това е така, но за съжаление не решава конкретния ми проблем. Аз искам когато отворя нов Drum Rack 8-те knob-а да са автоматично map-нати за 8-те Macro параметъра, както е в Live Lite 8. Дори и да си направя default template за Live Suite 9 с няколко Drum Rack-a пак ще ми се наложи да отворя нов, ако ползвам функцията Slice to new midi track върху някой wav loop и ще трябва отново да map-вам ръчно knob-овете.

 

@musicman: Не се сещам за кой редактор става дума. Ако говориш за MPD Editor Software-а, който се инсталира за MPD18 - при MPD32 няма такъв еквивалент. Почти всички функции на този софтуер за интегрирани в самия контролер.

 

Принципно съм почти убеден, че има начин за това. Първата причина я споменах вече - Live Lite 8, който идва на диск с контролера, е set-нат по този начин. Втората причина е, че всеки път, когато отворя нов Drum Rack. knob-овете са сетнати по default на едни и същи параметри. Това значи, че Live има някъде някакви настройки кой CC за какво да бъде map-нат по подразибране. 
За съжаление Google не помага особено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай в предвид че MPC и MPD си идват фабрично програмирани за някакви неща, които обаче няма как да промениш. Аз търсех нещо подобно преди време и се оказа, че не мога да взема определена команда и да си я сложа на Lemur-a, макар да виждам, че MPC-то го прави.

 

А относно редактора, на страницата на MPD 32 има линк за сваляне. Най-долу в Docs & Downloads.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако визираш Vyzex Editor-a - той се ползва само за ъпдейт на firmware-а. На фона на всички brick-нати MPD-a не ми се пипа там :)

Фабричните настройки на продуктите на akai няма какво да ги коментираме - върнах MPC Studio-то си само след седмица точно заради това. 

 

Както и да е - мисля, че намерих проблема и май аз сам съм си виновен: Slicing preset-ите, които съм си създал и съм запазил в User Library>Defaults>Slicing, са базирани на "Built-in" preset-a, който има предварително зададени macro-та с удобни за мен функции. По някаква причина при него knob-овете не се map-ват за macro параметрите, ами за някакви други неща. Намерих оригиналния default drum rack preset и се оказа, че при него няма проблеми и knob-овете са си map-нати по default за macro-тата. Сега просто трябва да си преправя всички preset-и и би трябвало да са ок нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та в крайна сметка се оказа, че проблемът в уравнението съм аз и моите знания, относно това как се работи с Live. Когато заредя семпли в Drum Rack-a контролера автоматично започва да контролира Simpler-ите на падовете. Десен бутон върху Drum Rack-а > Lock to Control Surface 1 (MPD32) и всичко си идва на мястото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.