Jump to content
Българският форум за музиканти

Дискусия:Любими шредъри, вдъхновители, учители


JacksonSoloist

Recommended Posts

Колега, направо ме шашартиса. На половината не съм им чувал творчеството, а и нямам време честно казано, предпочитам да свиря :virtuoz::greenball::metalist::punk_guitar: . Стажът явно си казва думата :).

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Потърси и чуй има защо :)
Разнообразието в случая не вреди,а повечето от тях ще те надъхат още повече да свириш.
^ Бейби Т пак ни разби с ня`кво апокрифно видео :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна търся шредер с такъв саунд 

Че Стиви ми е еднообразен и поомръзнал, шредерите пък... не ми е интересен саунда им, и на такива съм се наслушал :D.

Все пак, китарата на Стиви Рей звучи като жива, ако чувате какво имам предвид :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Напоследък харесвам китаристи  от типа  Guthrie Govan , Alex K , Andy James и ей този  юнак :

 

https://www.youtube.com/watch?v=UXkLokXsK28

 

 

Всъщност като  ги  гледа  човек  изглежда  толкова лесно  да свириш  по  един  подобен  начин ,а всъщност  нещата не са точно   така!Зад подобна  техника  стоят  години  упорит труд и  постоянство !В тази връзка  лек  съвет  към младите  китаристи -  не бързайте  толкова да имитирате  кумирите си  ,свирете  редовно  и с желание  и някой  ден  ще имате това ,към което  се стремите  ...  :thumbs_up:

 

 

:coolp:

Редактирано от rockfire
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рик Греъм толкова дълго е свирил на класическа китара,че лявата му ръка е станала като 4 чукчета дето може да забива пирони с тях.

Просто няма такова легато като неговото....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто погледнете в профила на Рик Греъм в  ю-туба и само го вижте как е преработил тялото си за година и нещо , а може само да си предтавиш какъв труд , всеотдайност и търпение е вложил за да свири така , С  малки крачки и с постоянство , без отказване !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личи си за Рик Греъм, че е минал през класическата китара с този Hybrid Picking почти непрестанно. Легатото му наистина е много добро, и от най-добрите, които съм виждал, като лекота, много сила и стамина има в лявата ръка :). Стилът му като цяло не ми харесва. Гледах тези дни двд-то му The Art of Improvisation. Не ми хареса, нищо ново не научих. За начинаещ ще е пък объркващо и обезкуражаващо колко много има да се учи, докато ти се "отвори" така да кажа грифа. Обеснява, че свири по шейпове и позиции основно и за да можеш да импровзираш, първата стъпка  е да научиш 5-те позиции на Пентатониката и 7-те на Мажорната Гама, хармонизирането й, арпежите. Основно ползва за визуализация three note per string. Има 9 секвенции в PDF-а и са полезни за легато :).Изрових отнякъде на Анди урок на песента му Demons - солото, много яко в Eb. Еми, накефих се днеска на макс - 6,7 лика са като цяло, но покриват целия гриф(то от Анди не се очаква друго). За мен като начало, да трябва да се запознаеш с позициите и с времето ти се наслагват в мускулната памет, но оттук насетне най-добре да се хващат сола на любими изпълнители и да се цикли, дори да не ги свириш толкова бързо като тях, трупаш речник така да се каже и си развиваш техниката и в комбинация с познания по теория и време, се отваря грифа. Стамината идва с годините. Още лебец има и аз да изпапкам "докато ги стигнем", но ако нямаш цел към какво да се стремиш и нещо, което да те пушва, е скучно и няма развитие. С времето узряваш и започваш да си анализираш свиренето и да усещаш и виждаш слабите си и силните си страни. Например на мен ми е трудно да свиря чак толкова бързо вибрато на по-високите позиции като него - агресивно и брутално, не знам нещо не мога да намеря добра опорна точка на сгъвката м/у палеца и показалеца, като цяло е неудобно, но сигурно е до практика.

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обеснява, че свири по шейпове и позиции основно и за да можеш да импровзираш, първата стъпка  е да научиш 5-те позиции на Пентатониката и 7-те на Мажорната Гама, хармонизирането й, арпежите...

 

 

Като цяло, не се интересувам от подобен тип свирачи (въпрос на вкус), но съм напълно съгласен с цитата по горе. Следващата стъпка е да се започне да се осъзнава функционалното значение на тоновете в даден контекст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко във вселената вибрира със собствена честота, това е причината да харесваме дадени неща а други да не ни допадат. Така е и с музиката а моята причина да заобичам китарата беше Ричи Блекмор, въпреки чев днешно време повечето на фона на новите шредъри го смятат за остарял, с гаден саунд и тн. неговата честота е идентична с моята и ми носи невероятно удоволствие да го слушам и свиря. Обаче Ричи е голям бастун, световен бастун, идиот и чешит и не ни е оставил нищо като уроци итн. и трябва да чоплим сами.Както и да е след време открих човека от , който може да се научи страшно много и то по достъпен начин и това е Франк Гамбали.  След сума време търсене на инфо за ладовете, пикинг и др. открих  този урок и сега смятам ,че това е новия завет на китарата, за всеки, който започва да свири, това ще му е от полза.

https://www.youtube.com/watch?v=CikMiz45WtI

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно да си кажа тая школа е малко като за зомбита. Едвам издържах първите няколко упражнения преди време като я тествах. Ама аз съм си малко недисциплиниран по принцип.  :greenball: Всъщност най-много съм научил досега от transcriptions на парчета! Винаги има нещо дребно, което ще намести останалите неща които знаеш.  :metalist:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Gambale това е от двд-то Chop Builder. Eдинствено използвам за загрявка секцията, която е triplets в/у Am7 chord. Има го на Guitar Pro в нета. Добро е. Достатъчно е като започваш да свириш, почваш да кажем с него не повече от 10-15min всеки ден, няма смисъл повече. То за това е създадено, не за да се харесва, а, за да изгражда техника и механика. Хубаво е, защото развива alternate picking и започваш с тремоло на една струна и постепенно минаваш на всички струни, това е добра загрявка.Също има известният му "прочит" на Sweep Picking-a с двд-то Speed Picking, не че е лошо, просто не ми допадна, явно защото повечето неща, като концепции съм ги минавал преди да попадна на неговото. Също и видеото му за Ладовете - Modes No More Mystery. Не ми хареса. Препоръчвам на Danny Gill 7-те двд-та за Ладовете. Най-ми харесаха за Локрийския и Лидийския.

 

п.с. Искам да вметна, че за начинаещи тези двд-та общо взето не стават, в смисъл трябва да се има елементарни познания по елементарна теория на музиката, за да се разбира какво говорят авторите и за да се измъкне максимума от тях, естествено и английски. Иначе да с Guitar Pro файл да кажем, ако ти е бързо намаляш скоростта и свириш, както ти е удобно и постепенно увеличаваш след като свириш без грешки на твоята си скорост. Това важи за всичко.

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шредер не ама ТОП вдъхновителя

https://www.youtube.com/watch?v=2TK3X2djj24#t=2m29s

Звукоизвличане, емоция и експлозивност. А вокалите.. просто са извън темата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.