Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да подредим ефектите в педалборда (със Стив Вай)


Baby Thomas

Recommended Posts

Много ми е интересно, кави и колко видове ефекти ползвате във вашето оборудване, даже и тези с процесорите.

Стига се шашавихте, Стив Вай си го носи в левият, други в десният, фън-шуй за редене на ефекти няма, има прости правила и толкоз.

Ей това или това, ми е хиляда пъти по познавателно и интересно. Във видеото има продуктово позициониране, това ми стига. Иначе нищо ново под слънцето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 53
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^^^Тоя контролер големия разположен в дясно е причината да виждаш малко ефекти пред него. ;) Всъщност са още повече, но в черна кутия разположена в rack-a му.

 

2s12hp0.jpg

 

vai-light.jpg

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музиката може и да се променя,но някои от имената в музиката си държат на техния звук и не са въртогъзи като български политик ,сега,на професионални музиканти по клубове ,наистина им трябват повече ефекти,

що ли си спомням Алвин Лий-,преди години в СФ- 335 гиби,Маршъл,не е мръднал от Удсток 69г като свирене,но това си е той,са трябва ли да кажеме-е тоя не мое да свири като Вай-ууууу,нещасниик,бегай бе,я дай нещо на мегадед,що не се разви като музикант?

Хих,представям си Ангъс с процесор,като стана въпрос за обувките,тоя идиот в книгата за тяхната банда описва за някакво турне,че бил толкова преуморен,,че само си гледал обувките както се развейва из сцената и свирел на автопилот направо..

 

Така и не разбрах от твоя пост тези, дето искат да свирят ембиънт, какво трябва да правят :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-рано бях писал, това е ембиънт: 

 

Просто музиката е еволюирала малко или много (hint: много) от времето, когато за всички стилове са били достатъчни китара, усилвател и 1-2 ефекта. Никой не е тръгнал да свири блус с whammy, envelope filter, octave generator и два-три дилея... Но примерно това как ще се изсвири с един драйв? 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз искам да попитам (с риск да бъда оплют от гиър-спецовете) : защо пък трябва, ако правиш кавър, да копираш 1:1 звука на групата? Нали точно това е интересното- да направиш песента по свой начин, със своя звук. Metallica като правят кавъри на любимите си групи да не би да копират звука? Garage Days е албум изцяло от кавъри, но звукът си е техен, при това съвсем груб и необработен, въпреки това албумът е страхотен (The Wait е от любимите ми песни).  Или цялата работа е в това да покажем какво сме си купили и да го постнем в раздел "фукня". Обяснете ми какво пропускам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така погледнато съм съгласен!!! Това, което исках да покажа, е че ефекти може да се ползват по достатъчно креативен начин не с цел имитиране на нечий друг звук. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам нищо против ефектите (а и да имах на кого му пука ;) ). Имах предвид копирането на звук (гиър).

Всъщност отговора е ясен: Много по-лесно е да изкопираш звука, ако щеш и гиъра (пари се изкарват, в някои случаи доста бързо) отколкото да се научиш да свириш като идолите си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност не си прав. Едно от най трудните неща е да изкопираш звука на идола си (иначе за гиъра е лесна работа, въпрос на пари). Саундът, зависи в най голяма степен от задкитарното устройство. Ако си се научил да изкарваш звука на идола си (разбира се ако съотвеният идол има специфичен звук, независещ от гейн на макс, примерно), значи до голяма степен си се научил да свириш като него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ее,някой да го каже по разбрано..

,лошото е, че повечето младежи ще изпокъсат струни на цената на цял борд скъпи ефекти преди да се научат да свирят с необходимата атака на дясната ръка,достатъчна да изкара драйв от нормален лампов амп(е не на 2 усилен) и да не късат струните. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbs_up: Да, говорим за едно и също, ама аз явно не мога да се изразя като хората. Това имах предвид- трудно е да овладееш техниката, лесно е да купиш апаратурата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата тръгна в друга посока ,както винаги,но само да отбележа,че това за което говориш (Hillbilly) се учи най-добре(да не казвам единствено) с бандата в гаража:)И държа да отбележа,че от изключително значение е повече от 1 говорител.Не 2 или 4 или 8...важното да не е 1.Но условията в които се учат и свирят музикантите в 2014 са вече съвсем различни.Мисля ,че видеото на Вай си има своята аудитория.Тя не е в никакъв случай "гиър" спецовете ,а и не те индентифицира по никакъв начин.По повод подтемата,която се оформи,въпрос на избор,ако искаш да звучиш,като някой,се учиш да свириш ,като него.Или пък,постоянно търсиш себе си и твоя звук в проектите в които участваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Какво значение има дали са един или два или четири говорителите?Питам понеже винаги съм свирил с един и според мен няма смисъл да носиш повече по нашите малки клубове.Виж от два ампа, като Вай, за стерео виждам смисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Stereo ефекти - paning, ping pong delay и други такива красоти звучат много готино с 2 говорителя :) Ако се включиш директно в FOH не са ти нужни.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.