Jump to content
Българският форум за музиканти

Хай-гейн в екстремни нива!


musicman

Recommended Posts

Че реже - реже :) От моя скромен опит само да кажа, че колкото и да е хайгейн главата единствено за хард и хеви става. За трашец си иска камиончета отпред за "затягане" :D То това няма как да го опиша с думи, но се усеща най-вече с пръстите...

Редактирано от dickens
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега преслушах и как звучат различните варианти на ТС на Максон.

Не съм се изненадал, защото ми е ясно какво прави един ТС със звука.

Трите първи педала , които са по три врътки ми звучат  приблизително еднакво, четвъртият има повече възможности.

Същите са аналози и на Айбаниз педалите, знае се че двете фирми за свързани и тн.

 

В крайна сметка звука с педалите  е един , а без - друг.

И сега като извадим бакалския тефтер и запишем тези , дето ползват транзисторните педали, като бустери

( дали за соло буст, дали за цялостен шейпинг); тези дето ползват пред лампов клийн различни драйвове и дистери

и тези дето свирят само с звук на лампа, не оцветен, да не се окаже, че  ламповите пюристи са под 10 %.

Аз се сещам за една известна хард рок банда от 80-те дето нищо не ползва, освен готини китари и

един определен модел на ЕНГЛ.

Я, направете разборка кои са тези, които свирят директно китара - амп. Е това са пюристи.

(и имат право да се обявят за лампови маниаци, в смисъл на пюрсти)

(даже и Гери Мур слагаше Маршал транзисторно драйвче пред плексито или блусбрейкъра)

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей го на моя боен сетъп.

 

В луупа само има боднат един дилей.

 

китара -> кабел -> амп

 

IMG_1812.JPG

 

По стандартите на Тони явно съм пюрист :)))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък си ползвам и двата канала на ламповото комбо и в чистия съм пуснал два различни тюбскриймъра.Той драйв канала си има буустер.Нещата звучат различно.В чистия канал можеш да свириш чисто,крънч и блусарски лийд който не е толкова напомпан и без толкова ниски от колкото драйв канала който с включен буустер има пре-много гейн и звучи далеч по-плътно.Въпрос на търсене на тон и на стилистика на музиката която свириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Maxon много добре осъзнаха за какво метъл китаристите ползват OD808. Ползва се в Lead канала на High Gain усилватели (Bogner Uberschall, ENGL Savage, Diezel VH4, Peavey 6505+, Randall Satan, EVH 5150... дори не смятам, че мога да причисля Dual Rectifier тук.... JCM800 също не е за тук). Става въпрос за усилватели, чиито гейн рядко ще поставите над 3. Отделно от това става въпрос за перскусионен ритъм свирен в строй доста под стандартен на китари със 7 и повече струни (или 6 струнни в нисък строй). Тези ниски се затягат, а не ниските на свободно изсвирена 6-та струна в Ми. Определено се реже и ако изпробвате настройките на такъв тип китаристи ще забележите, че почти няма състейн. Там се свири бързо (стил Jeff Loomis) и освен 2-та Noise Gate-a вкарани в чейна, често се слагат допълнителни Fret Wraps за заглушаване.

 

Тези хора са таргет на новия Maxon Extreme. Нека не превръщаме темата в спор дали трябва да ползваме Tube Screamer в чист канал на Vintage лампови усилватели. Вие го разглеждате от съвсем друга гледна точка и за съвсем друг стил в музиката. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е много добра и ми звучи все едно всички изказали мнение, са прави. И е така! Нещата отново са персонални. 

Аз мисля, че когато не можем да си купим всички любими ампове и почваме да си купуваме педалчета(бустери, драйфчета...), че да разнообразим звука на това, с което разполагаме. Поне при мен е така. Вярно е, че при всеки има няколко незаменими педалчета, които винаги ще красят пода(и звука). Но когато си купя следващата апаратура (звук ,който съм търсел) и продавам няколко драйф-буст педалчета. Не, защото ми развалят звука или защото са транзисторни, имал съм и лампови. Просто основния звук вече го имам от новата придобивка, без добавки. Да не забравяме и за китарата, която също е много важен елемент при тежките нива на звука.  И накрая (аз не знам как се постига) след като се сдобием с това: http://audiogeekzine.com/wp-content/uploads/high_gain_amps.jpg , оставяме само най-любимите си камиончета. Написаното се отнася само за хай-гейн звук!!!

Истината е някъде там... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Отделно от това става въпрос за перскусионен ритъм свирен в строй доста под стандартен на китари със 7 и повече струни (или 6 струнни в нисък строй). Тези ниски се затягат, а не ниските на свободно изсвирена 6-та струна в Ми.

 

Смисъсла по друг начин казано е, че  тези 7-8-9 струнни китари ако бъдат пуснати в стандартна китарна апаратура претоварват нискочестно същата апаратура, получват се едно бумтене , запушвания и изплякване на говорители не проектирани за такива честоти  - като сложиш отпред един такъв бустер  - лоукътваш  ниските и си решаваш гореспоменатите проблеми.

 

Не толкова във връзка със това мога да кажа един интересен случай от практиката - при тестване на един проджект лампов усилвател беше ползвана една Японска липова китара - култува във средите на форума. На крънч канала имаше точно гореспоменатия проблем с претоварване , бумтене и запушване, едни разфокусирани ниски  - все едно усилвателя не е в кондиция. Направихме няколко опита с подмяна на компонентите но не се получи, след време собственика на китарата си поръча едно къстъм тяло от Елша и Воала  - проблема изчезна!

 

 

Които си има брада си има и самобръсначка - само дето някой предпочитат да ходят брадати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.