Jump to content
Българският форум за музиканти

Късно ли е да кандидатствам?


Recommended Posts

Здравейте,

 

Нова съм във форума, тук ме доведе любовта ми към музиката и много въпроси, на които търся отговор.

Пея и обожавам  български фолклор, участвала съм в любителски формации (не от музиканти), вземала съм и малко уроци преди години - но не владея солфеж.

 

Пътищата ме отведоха другаде, имам си друга професия, работа и семейство. Но това, което продължава да ме гложди, е желанието ми да уча музика, и сега на 32г се питам - Къде в Пловдив?

 

Късно ли е за мен? За съжаление не видях в АМТИ да се предлага задочно обучение. А как можое да учи човек, който не иска да напуска работата си все пак, с която си изхранва семейството?

 

Ще бъда благодарна за всякакви съвети. Интересува ме също колко време ми трябва подготовка за кандидатстване в АМТИ евентуално, и пречка ли е възрастта ми?

 

Страшо съжалявам, че като му е било времето, не съм учила или пне пробвала това. Имам желание да се усъвършенствам. Или ако и да не ме приемат да уча, то просто искам да пея народни песни! Но къде?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не оспамваме темата със стотици коментари ако искаш пиши ми на email: peter_mak@abv.bg или във фейсбук - Петър Максимов, имах подобен проблем и мисля че мога да ти бъда полезен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писах ви, благодаря за отзивчивостта!

Но аз исках да чуя и други мнения, затова пуснах тема. Търся идеи, събирам съвети. Търся себе си в един възможен свят, който навярно съм изгубила вече, или може би не съм. Извинявам се, ако темата не е за този подфорум, ако трябва, преместете я другаде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

За жалост не съм компетентен да ти кажа дали е късно или не от гледна точка на гласовите ти способности, НО пробвай. Не се отказвай, дори и да не те приемат или да нямаш възможности, не се отказвай, прави това, което ти е на сърце. За това, никога не е късно. Времето минава в съмнения и несигурност, а просто трябва да се рискува. : ) поздрави и успех! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Благодаря, Стар _ кокал!

 

Аз писах едно писмо до АМТИИ с такова запитване - искам да уча, има ли опция за задочно обучение и т.н., може ли като си над 30год.

Свързаха ме с декана на съответния факултет и аз отидох на лична среща с него в академията, където той ме прослуша на пианото и каза, че имам усет към орнаментиката на народното пеене.

За съжаление ми подейства като леден душ - няма никаква опция за задочно обучение и не може да се съвместява с паралелна работа на пълен работен ден :(

Обаче ми казаха, че щом искам да пея - защо е нужно да избирам по-трудния път, като може просто да си харесам преподавател по пеене/солфеж и да си вземам уроци от него за съставяне на репертоар и после да търся оркестър/клавирист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат ми влезе в Консерваторията с оперно пеене на 29 г. Отиде  при някакъв от изпитната комисия и той прецени, че следващата година може да кандидатства. Подаде  някаква молба ( доколкото помня ) и се яви на изпит.Приеха го редовно обучение. Задочно  мисля, че в нито един ВУЗ  музикална специалност не може да се завърши, освен в НБУ. Там май се водеше " дистанционно обучение ".

Редактирано от enuffZnuff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А може ли да се кара редовното обучение, ако не присъстваш редовно на занятията, в смисъл - ако ходиш на 2-3 лекции седмично и другата подготовка сам от вкъщи? Не че не искам да ходя на всички лекции и упражнения, както едно време съм ходила - но все пак имам семейство и работа. Но и ми се учи :) И то музика!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Композиторът Антон Брукнер учи теория и композиция на около 30-31, като кариерата му на композитор се развива едва след 40-те (дотогава е бил органист). Leonard Cohen издава първия си албум на 32. А както е рекъл Марк Твен, "след 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте сторили, отколкото от тези, които сте". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 years later...

Здравейте на авторката! Вероятно вече отдавна сте се справили с този проблем, но сега аз имам абсолютно същия проблем като Вас! Справихте ли се някак си? Би било важно за мен да знам, яко можете да споделите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам, колежката не е влизала от 8 години във форума, така че шансовете да отвърне са малки. Все пак ще оставя и аз своите 5 стотинки по темата от позицията на любител музикант без музикално образование, който е имал възможност да свири с най-различни музиканти.

Ако става дума за тапия/акредитация/формиране на среда/контакти/познанства, университета би бил интересно място.

Примерно имах познат, който беше професионален музикант/аранжор в Германия и просто му трябваше тапия, човекът си имаше знанията, само отиде да си изкара изпитите и се върна да работи, но в тоя случай говорим за човек, който има знанията, солиден опит и само е отишъл за тапията. Ако нямаш знанията, естествено труда, който трябва да се положи не е малък, за да се придобият. Естествено за хората идващи от музикални училища или усилени частни уроци, ще е по-лесно заради придобитият опит и предварителна подготовка. При всички случаи си е сериозен ангажимент, изисква отдаденост и време, както всеки един друг интелектуален труд. Ако човек работи и има семейство, играта загрубява и има случаи, където съм виждал хора да заделят пари и да спрат да работят, просто за да го изкарат и след това живота им да продължи. Естествено, ако през тоя период не може да се оцелява финансово и след евентуалното взимане на въпросната тапия не е гарантирана високоплатена работа, както в други сектори, на мен цялото блъскане за тази хартия ми се струва малко безсмислено. Все пак университетът може да ти даде база и да те научи как да учиш, останалият път всеки трябва да си го извърви индивидуално, в зависимост от стила и сепцификата на това, с което иска да се занимава. Същевременно университетът не гарантира нищо - през годините съм се сблъсквал с неграмотни музиканти дошли от университет, както и с много ерудирани, които нищо не са завършвали - отново въпрос на възпитание, трудолюбие, самоцел и т.н. Ако трябва да изкажа лично мнение, единственото, за което си струва университета е дипломата и контактите, а в България, за добро или лошо, тапията голяма тежест няма.

В България конкретно съм чувал добри приказки за НБУ, където преподават водещи музиканти/тон-режисьори от родната сцена, но пък респективно цените на семестрите са по-високи от държавен ВУЗ. В крайна сметка качеството на един ВУЗ зависи най-вече от качеството на преподавателите + изискванията и традициите в него.

Ако става дума само за придобиване знания или музиката ни е хоби ми се струва, че по-удачния вариант са индивидуални уроци, било то през Скайп или видеоуроци от YouTube. Луксът да спираш/превърташ/учиш със собствено темпо е огромен и няма как една архаична образователна система с традиции, където промените стават бавно и тегаво да ти го даде това нещо, било то пък индивидуално отношение и внимание. Средата може до известна степен човек да си я набави от форуми/чат групи/дискорд и т.н., но честно казано придобие ли се опит, хората сами идват при теб и искат да свирите заедно, така че може би в началото е по-травмиращо. Въпрос на мотивация.

Все пак с каквото и да се захване човек си иска отделеното време, разликата основно според мен се корени в това, по колко може да отдели и колко му е важно като приоритет спрямо другите събития в живота му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
На 24.05.2023 г. at 18:37, Koobenot написа:

Все пак с каквото и да се захване човек си иска отделеното време, разликата основно според мен се корени в това, по колко може да отдели и колко му е важно като приоритет спрямо другите събития в живота му.

В интерес на истината за музиката нещата са различни от да кажем инженерните специалности, хирургията и медицината, юрисдикцията или строителството, при които алгоритъма за успех е ясен и само трябва да го спазваш горе-долу.

Един музикант може и да се скъса от упражнения у дома, а и виртуоз да стане, но на кой му пука и кой ще го потърси, ако той не знае как да се промотира.

Един посредствен бояджия по-лесно може да се промотира, даже страшно лесно, защото тази услуга е много търсена, но един виртуозен инструменталист как точно може да се представи? Трябва да се скъса да ходи по конкурси за висше майсторство и ако не стигне поне до 5-то място се отчайва и залинява...? Това е моето посредствено мнение от уж някакъв си опит, но бих се радвал да разбера някое по-компетентно мнение!

Проклятието на музикантите е, че и да се скъсаш от подготовка и да вложиш много труд, време, пари и други саможертви нямаш гаранция не само за голям успех, но и за скромна реализация.

Просто казано - трябва много да обичаш музиката, за да не ти пука от съдбата ти! И вервайте ми - струва си! Същото важи и за спортистите

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм в подобна ситуация - тридесет плюс, работа и ежедневие си вървят. Целия ми съзнателен живот слушам китари и преди година и половина почнах уроци. Нямам пряг досег с АМТИИ, но пък и двамата ми преподаватели, по солфеж и по китара, са студенти там :). Така аз избирам в/у какво да се фокусирам и темпото на обучение отговаря на възможностите ми. Нямам нито илюзиции за комерсиална реализация , нито амбицията да ставам виртуоз - искам да свиря музика която да е приятна на мен. Ако някой му харесва, добре е дошъл да слуша, за момента жена ми все още ме търпи 😂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.