Jump to content
Българският форум за музиканти

Рeставрация на соц китра


Recommended Posts

А пък да изгориш инструмент никога не съм го разбирал. Колкото и да е некачествен все е инструмент. Подари го на някой! На кофата го подпри, но му дай шанс да попадне на някой който да му се зарадва. Книги и инструменти в печката си е фашистка работа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Здравейте отново.

Днес отметнах малко работа.

Махнах старите прагчета. Оказа се по лесно отколкото очаквах. Почнах от горните към началото на грифа. При първите имах известни поражения в/у фингърборда, но минимални. После нещата станаха съвсем добре. 

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447148

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447150

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447152

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447153

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447151

 

После изшлайфах фингърборда. Шкурки 180,240,400. Тъй като беше боядисан с черна боя там където са прорезите за позициите боята е попила в дървото. Мисля да не го боядисвам. И ще си остане с малко черни ивици в дървото, но не е проблем според мен. Може би ще се наложи да направя прорезите малко по дълбоки за да влязат новите позиции.

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447145

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447146

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447147

 

Белите пръстенчета, които отбелязват 3 5 7 12 позиция се оказаха люспи пластмаса. За съжаление нямам с какво да ги заменя. Ще го боядисам и така.

 

Ами това е за сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези соц. китари имат различен от обичайния тон на стратокастера.

Ако на автора на темата му харесва този топъл, дори ретро тон, може и да е доволен от резултата. Не вярвам обаче, да може коренно да го промени с подмяна на хардуера. Аз имам подобна кремона, на която смених един от адаптерите с такъв от Squier. Тона стана по-стегнат, по-добре звучи с драйв, и за ритъм и акомпанимент е супер, но инструмента не може никога да придобие тон за извисяване над останалите инструменти, за соло. Освен това е важно тези ретро инструменти да се включат в правилния усилвател, например при мен кремоната звучи по-добре в усилвател с 12 инчов говорител, отколкото в 8 инчов. Казвали са ми, че добре звучат също включени в лампов усилвател на чисто без драйв, или със съвсем малко драйв. Ето как звучи Орфей зебра, който по принцип е изработен и от по-добри материали, махагон.

Нека и други съфорумци, с голям опит в реставрацията и ремонта се изкажат в полза на темата.

Иначе чакаме с нетърпение да видим и да чуем резултата от подобренията.

Редактирано от maxim09
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново!

Благодаря за коментарите.

Полека продължавам напред.

Днес вкопах малко отворите за позициите. Може би другия уикенд ще се опитам да го сложа. Ще трябва лепило със сигурност.

Освен това ми дойдоха ключетата и мааалко попреправих главата :

http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34491206

Инструментите ми не са особенно финни...ама както и да е.

Утре предстои шлайфане и китване и пак шлайфане на главата. После позициите и накрая мазане на готовия гриф с ленено масло. 

Мисля само така да третирам грифа и фингърборда само с масло. Главата ще трябва да я боядисам - ще има кит.

После като ми дойде струнника ще продължавам с тялото. Мисля си да опитам малко да заостря рогчетата, но не съм много сръчен с рендето... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

кво ренде ,бе,поздравяам те за ентусиазма,ама и от тоя форум един лютиер ми предложи да сваляме боята на китара със пистолет за горещ въздух :slap: ,това не е дограма бе,сядаш и копаш със шкурки от по големи към по малки/фини препоръчвам да си стегаш ръцете с нещо и прахова маска..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hillbilly Отдавна на всички е направило впечатление хейтърският ти нрав, който е разпръснат чрез безкрайно много твои постове (в голямата си част безсмислени) тук във форума, но точно на този ти коментар по-горе не мога да остана безразличен.
Считам начина ти на писане тук във Форума и отношението ти към хората като цяло за непристоен. Не знам дали правиш всичко това от скука или просто си търсиш малко внимание…
 
Споменатият по-горе от теб лютиер съм аз и нямаше никак да ти се обидя ако имаше смелост да споменеш името ми, та да можем да си говорим открито. Ето кореспонденцията ни:
 
 
 Hillbilly - Изпратено 13 август 2014 - 08:26
 
Колко ще струва свалянето на боята/лака от тялото на Гибсън СГ,(на грифа го свалих но за тялото няма се справя)?
 
BassTraffic - Изпратено 13 август 2014 - 08:44
Привет!
 
Извинявам се за късния отговор, сега видях съобщението!
За съжаление не извършвам подобна операция. Чувал съм, че се изполва пистолет за горещ въздух, но аз лично не съм ползвал такъв и не мога да гарантирам за качество.

 

……………………………………….
 
 
Ако наистина си толкова и безобразно информационно и технически запознат с ремонта и изработката на китари то е логично да започнеш да предлагаш свой продукт и тогава да видим как този твой продукт ще изглежда поставен в конкурентна среда. Лесно е с охота да разливаш навред „познания”, които не са подплатени експериментално и най-вече да цитираш примери от свой личен опит. Бих се радвал да науча как ще се повреди тялото при свалянето на лака с пистолет за горещ въздух. Ще се радвам да науча нещо от теб, сериозно го казвам.
 
Ето един съвсем бърз пример от Интернет. Изгледай клипчето и ми кажи къде точно е грешката?
 
https://www.youtube.com/watch?v=sWH4SnJrWf4
 
П.п. Продължавай да се удряш по челото, изглежда точно от това се генерират твоите гениални умосътворения.

 

п.п2. Обръщам се към автора на темата като първо се извинявам, че я замърсих и второ считам, че от написаното от мен могат да се извадят някой полезни за ремонт на китари изводи.

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз няма да ти спомена името,защото смятам че си добър лютиер,аз не съм лютиер,и не ти ям хляба, нрава ми е такъв защот ме дразнят доста неща независещи от вас,тъкмо мислех да те питам за фрет левъл на страт 02,моето умосътворение се базира на това че ес-джито е лепено и доста тънко и не знам как ще му повлияе изпичането на сглобката..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам ,аз досега съм свалял бои само с внимателно шкурене, но при някои инструменти(байндинг, орнаменти, особени дъги и вдлюбнатини във формите и нарочни ръбчета) може да се окаже доста трудоемко занимание, особено когато не искаш да повредиш нещо, или да сътвориш неравна повърхност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rockrull, всяко усилие да направиш нещо с ръцете си (а не с устата си) е достойно за уважение и респект! Дори резултатът да не е блестящ –  това е натрупан опит, а той е гаранция за бъдещ успех.

 

В този смисъл (и във връзка с темата) си позволявам няколко въпроса:

  • Преди няколко поста lyu_records повдигна темата за радиусът на фретборда (във връзка с шкуренето). Ако споменатият радиус не е гарантирано точен и равномерен – как мислиш че това ще се отрази на новите позиции, а оттам – и на последващите проблеми с тях?..
  • Колко „малко“ си вкопал отворите за позициите (slots)? Тяхната дълбочина и особено ширина определят успешният избор на  подходящ размер позиции (frets или fret wire), и по-точно частта им, която се набива в споменатите отвори. Иначе казано – отворите се правят съобразно избраният вече размер fret wire, а не обратното; иначе настъпват едни зорове...
  • Какво лепило си решил да ползваш за споменатите позиции? Питам не защото съм пурист и изключвам напълно ползването на такова (макар че би трябвало), а защото дори и епоксидната смола абсорбира влага...
  • Правело ли ти е впечатление, че лененото масло се продава в тъмни, добре запушени стъклени бутилки? Това е, за да не оксидира (да не се окислява), или казано на простонароден език – да не гранясва. Маслен финиш на гриф съм виждал, но издръжлив такъв на фретборд още не съм (в популярната литература неслучайно този тип покрития се определят като low protection-level finishes)…
  • “Мааалко“попреправената глава впечатлява силно, особено със силно изнесените вдясно от центъра (при фронтален поглед) ключове за 1, 2 и 3 струна. Какво ново горно прагче (nut) мислиш да правиш, за да удържиш тези струни (особено 1 и 2) по местата им, без да имаш проблеми с интонацията и настройката?

    Поздрави и успехи!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Добри са ти въпросите. До голяма степен съвпадат и с нещата, които на мен не са ми ясни. Ще карам на ред по точките, като се надявам да стане дискусия с предложения от ваша страна за да си спестя поне някои от грешките които иначе ще направя:

  • Радиусът на грифа още преди моята намеса беше неточен. Беше крив и се виждаше с просто око. Моето шлайфане не е влошило драматично нещата. Обаче не ги е и подобрило. В началото радиусът неше неясен – не е ясен и сега.
  • Имам един комплект предварително нарязани и огънати прагчета. Кой размер са – не знам. Премерих ги в старите отвоти – не влизаха. Тесни и плитки отвори. Разширих ги на ръка с най финния инструмент с който разполагам (той не е съвсем фин). Като цяло както е видно от снимките май нямам много финни инструменти :) Така или иначе старите позиции бяха набити ужасно грубо. Бяха изкривени и деформирани. Горната им част беше сплескана ръбато и неравномерно. Вероятно още от поставянето им с неподходящ инструмент. От тук нататък смятам да си направя  една дъсчица с радиус подобен на този на грифа с която да притискам прагчетата с които разполагам.  Как това ще се отрази на позициите – ще стане ясно когато се опитам да сетна китарата.
  • За лепилото – такова определено ще трябва.  Какво да бъде – не знам. Мислех си да взема от тези геловите лепила (гледах едно клипче в youtube там така ги залепи някакъв) тип моментни. Мисля да сложа по малко лепило на прагчето и притискам в слота и така. Ако имате по-добри предложения за лепило ще се радвам.
  • Лененото масло също не съм си го измислил сам. Гледах че така го правят разни специалисти (това масло е и най-лесно достъпно. Различните тру, тунг, даниш са по трудно достъпни). Мисля така да третирам и грифа и фингърборда. Ако не с масло с какво да претирам фингърборда? Факт е че той е от меко дърво (доста меко) и ще е добре да е по защитен. Нямам представа с какво да го намажа.
  • „Мааалко“ попреправената глава ми е любима J - Първоначално мисля да пробвам с нормално нътче. Ако не върши работа може да се намлжи да си взема от тези металните – заключващите. Те са по-скъпи и не знам как ще пасне на отвора...но ще видим. Има време до тогава. Разбира се приемам предложения и съвети и по тоя въпрос.
Изобщо всякакви съвети са добре дошли.... с изключение на типа „метни я в печката тая тояга“...

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.