Jump to content
Българският форум за музиканти

Direct Injection (DI) Boxes


IvanDTr

Recommended Posts

Мерси за бързия отговор. Нямам други неща по пътя на сигнала. Китара-пандора-пулт това е. Пробвал съм с батерия на слушалки пак има жужене, Между другото тази пандора е само с батерия незнам за друго захранване. Купих си я нова. Чиста китара в пулт няма жужене само лек шум при много отворен гейн и плъзгач на канала почти на нула. Пробвал съм с нова китара в магазин от цена 200-300лв, Същата работа. Ди бокса ще ми помогне ли? Или махам пандората и слагам ди бокс?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евентуално може да опита и с този изолатор
Soundking BJJ302

вместо DI box. А и да не помогне мисля, че е полезно да се притежава такова нещо, все някога ще потрябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно няма да пречи, но според мен няма и да помогне. Брум може да влезе от китара със смотана електроника (адаптри/окабеляване/екраниране), някой кабел или граунд лууп между две заземени устройства. В случая, поне доколкото аз разбрах, не е налице нито едно от горните условия. Така че "лечение" с разделите, трафове и т.н. надали ще помогне.

 

Този продукт от линка по-горе няма пълна спецификация и не е 100% ясно какво ще стане при включване. То и DI Box-а има трансформатор и разделя устройствата, но нивата на входния и изходен сигнал са със съотношение 10:1, което е силно неподходящо за включване между китара и ефект/проц/амп. DI Box се включва в майк преамп, където нивата са други (много по-ниски).

 

Има подобни джаджи и за линейни нива, които също са неподходящи (даже съм пробвал, въпреки, че от спецификациите знаех, че няма да стане). Просто трябва да се намери откъде е проблема в конкретния случай и тогава вече да се търси решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Явно ще пробвам различни варианти. Ясно е че китара за 250лв няма кой знае каква електроника. За пандората незнам защо мислите така но вие си знаете. Ако постигна резултат ще пиша. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Щом спомена, че жужене ти се проявява само при high gain, провери ли дали правилно си настроил noise gate-а от Пандората на тези заготовки? Освен това може да провериш Пандората за разбити женски жакове. Успех! 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, искам да споделя, че от както добавих ДИ бокс (Behringer Gi 100) пред аудио интерфейса изчезнаха всички грозни обертонове от преди. Веригата ми е 

 

китар > ди бокс > аудио интерфейс > комп

 

Допълнително си записвам със нойз гейт и става съвсем добре. Ако е тъпо, но работи, не е тъпо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв ти е интерфейса? Повечето имат Hi-Z вход и ДИ Боксът е излишен.

Скарлет Соло. Записах за сравнение:

 

Със ДИ: https://soundcloud.com/user-122708051/di-1

Без ДИ: https://soundcloud.com/user-122708051/sets/no-di

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двата трака пише, че ги няма.

 

Скалет Соло има вход, който е подходящ за директно свързване. Китарата в 1/4" дупката и слагаш цъкалчето на INST и т'ва е. Аз имам един от по-големите Scarlett модели и бачка перфектно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 years later...
Отговорено (Редактирано)

Здравейте, някой правил ли е балансирано връзване на китара?
 В смисъл както е при динамичните микрофони.
Да се ползва "стерео" жак. Звука по + и - , а оплетката /масата/ да няма галванична връзка с проводниците от адаптерите.
С други думи адаптерите с потенциометрите да се свържат както капсулата на динамичен микрофон...
И  включвам към микрофонен вход на миксера. Балансирано. Заради евентуални смущения при дълъг кабел...

 Целя да не купувам DI box за бас китарата😋 Китарата е пасивна.

Мнения? 

Без име.png

Редактирано от rettere
рисунка
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само с "хакерско връзване" на женски XLR номерът няма да мине. :) Без да съм много вещ в звукотехниката, за да получиш качествен балансиран сигнал, в схемата ти на свързване трябва да имаш поне следните компоненти:

  • схема за съгласуване на входния импеданс (input impedance matching circuitry)- съгласува високия импеданс на изхода на бас китарата с ниския импеданс на входа на DI-схемата
  • трансформатор - преобразува небалансирания сигнал с висок импеданс в балансиран сигнал с нисък импеданс, като същевременно осигурява изолация на земята и намаляване на шума
  • цъкалка за "земята" (ground lift switch) - изключва заземителната връзка между бас китарата и смесителната конзола или аудио интерфейса, което може да помогне за намаляване на бръмченето от заземяващата верига, причинено от разликите в потенциала на земята между различните части на оборудването

Да речем, че polarity switch/pad switch и допълнителен "небалансиран" изход (втори) няма да се имплементират ... ами неоправдано е, трябва цялата тази галимация да я нагъжвиш някак си в платката на бас китарата, а и тоя траф тежи, инструментът ще стане още по-тежък. Да не говорим, че класическия DI BOX е окомплектован в метален корпус, който да служи като "Фарадеев кафез" ("Faraday cage") и да отстрани интерференции/жужалки/бръмчалки и прочие.

На кратко: цялото упражнение ми се струва безсмислено. :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде трябва да стигне сигнала на този бас?

Иначе - не, не става така - общо взето, каквото написа Koobenot с някакви дребни корекции...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мисля, че трябва самите адаптери да са ти със средна точка.
Ако е хъмбъкер, би трябвало да стане нещо (тр. да изведеш средна точка), или JB с двата сингъла с изведена средна точка, но потенциометрите и и пасивната електроника както са, няма да ти свършат работа... 
А и самите адаптери, особено ако са два сингъла нек и бридж, ще имат различни полувълни на сигнала и ще стане... нещо. Бленда между двата също се губи.

Имам най-евтиния DI бокс от томан (20-30 лв беше), който представлява импедансен трансформатор с небалансиран вход и балансиран изход, със средна точка. Има и граунд лифт.
Повече от доволен, при включване на бас директно в пулта.

Но, като няма усилване на сигнала, не знам до колко метра кабел след трафа е ок.. Ползвал съм го с 2-3 метра кабел.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с "превръщането" в балансиран сигнал... според мен няма как да се получи нещо различно от Epic Fail. ;) За да имаш добро ниво и честоти трябва изходния и входния сигнал да имат пасващи си амплитуда и импеданс. Тоя китарния къде ще го включиш точно и какво ще стане при положение, че XLR входовете на миксер/интерфейс са микрофонни или линейни, като китарния сигнал не е нито едното?

Имам и аз такъв мега евтин ДИ Бокс и си работи ОК. Би трябвало да работи и с много дълги кабели, това му е и целта - да можеш да пуснеш 30-40-50 метра жица без да имаш загуби/шумотевици. Понеже с инструментален кабел това няма как да стане, сигналът не е подходящ за транспортиране на големи разстояния.

Също така повечето интерфейси и миксери имат и Hi-Z вход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.