Jump to content
Българският форум за музиканти

Direct Injection (DI) Boxes


IvanDTr

Recommended Posts

Един още по-бърз отговор - не нямаш нужда :metalist:

 

D.I. Box се ползва когато искаш да включиш китарата директно в микрофонен предусилвател - било той самостоятелен, канал на пулт или микрофонен вход на звукова карта.

 

Както е обяснено около хиляда пъти из форума - D.I. Box-а служи за съгласуване на импедансите - без него резултатът от включването на китарата в микрофонен предусилвател, който не е предвиден за висок импеданс (т.е. няма възможност да се ползва и за инструментален предусилвател) е меко казано трагичен като звук.

 

Важният елемент е, че съгласува импеданса на АДАПТЕРИТЕ НА КИТАРАТА и ВХОДНИЯТ ИМПЕДАНС НА МИКРОФОННИЯТ ПРЕДУСИЛВАТЕЛ. Когато между китарата и пулта има междинно устройство въобще нямаме този проблем, защото самото устройство (в случая процесор за китара) има вход предвиден за инструмент, а изхода на това устройство се включва в Line level вход, а не в микрофонен вход.

 

Тоест, ако някой още не е разбрал - D.I. Box в ролята си само на такъв (без разни спийкър симулации и други екстри) е необходим само когато искате да свържете китарата си директно в микрофонен предусилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е това така да се каже ми решава проблема.niki123bg подозирах такова нещо но не бях съвсем сигурен.затова трябваше да чуя и други мнения.благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Ок -врътката с DI Box-а ясна. Искам да ръгам китарата в пулта на микрофонен вход, и използвам гореспоменатото чудо на техниката.Обаче искам след това от пулта да го вкартам в мик на звуковата карта. Ще ми трябва ли още един DI Box? И ако не ,то кой от изходите на пулта да ползам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

От Гуитар Риг 3 имам смущения/бръмчене при по висок Гейн. Трябва ли ми ДИ Бокс , за да намали тази шумотевица? Ако да кажете къде продават хубав Ди Бокс и колко струва във Варна моля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква звукова карта ползваш, по какъв начин е свързана китарата към звуковата карта - до колкото подразбрах ползваш някаква обикновенна звукова карта и вкарваш директно китарата в нея - в кой вход я пускаш -Mic-In или Line-In.

 

Пусни един запис с този шум да го чуем - това също ще помогне за ориентация. Като цяло при висок гейн винаги има шум/брум независимо дали свириш през компютъра или ползваш истински китарен усилвател - по-скоро въпроса е дали е повече от нормалното. Освен това повечето сравнително евтини звукови карти са сравнително шумни сами по себе си и това също допринася за проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

^И аз да попитам ако може,рига е следния китара>м аудио соло>PC имам чувството че шуми повече от нормално.Как може да се коригират нещата?Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Хора, това нещо си има инструментален вход, нали? И не би трябвало да ми трябва такава джаджа(Ди Бокс)

Редактирано от bassguitar1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Thanks. За инструменталния вход бях 99% сигурен. А второто изречение не го разбрах, смисъл че може и да ми трябва ли?

Редактирано от bassguitar1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И не би трябвало да ми трябва такава джаджа(Ди Бокс)

 

Може би не си се изразил точно за какво не би трябвало да ти трябва такава джаджа(Ди Бокс) :offtopic-001:

 

С тази джаджа можеш да си свириш в компютъра, като връзката ще е китара, кабел, тая кутийка, кабел, компа.

Ако за това ще ти трябва значи ДИ бокс не ти трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Пропускаш и една друга много важна функция на ди-бокса. 1/2 от функцията му е да съгласува импеданса, но другата 1/2 е да преобразува сигнала от несиметричен в симетричен. Ако записваш с къс кабел може да нямаш нужда от симетриране, но ако си на сцена или студио ди-бокса се ползва основно за симетриране. А основната идея на симетричната линия е да се избегнат смущения (предимно брумът от мрежовото захранване).

Редактирано от tanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, авторът го е написал, но някой отгоре писа, че след процесор примерно няма нужда от ди-бокс - е ако е дълъг кабела до миксера има нужда :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.