Jump to content
Българският форум за музиканти

Direct Injection (DI) Boxes


IvanDTr

Recommended Posts

Ами аз и без Direct Box вадя добър звук без шум. Трябва да внимаваш да включиш китарата в Line In, а не в Mic.

 

  Виж, за адаптерите - друг въпрос :headbang:

на няколко пъти май срещам подобен съвет из тези форуми, някой може ли да ме светне защо мислите така? технически разликата между майк и ниво входове ми е ясна, но ми се струва, че точно китарата се включва във вход с висок импеданс, сиреч - микрофонен.

Direct Injection (DI) boxes може да са истински проблемно-решаващи устройства в студиото, но вие трябва да изберете точния тип за нуждите си.

 

Много е лесно да се отхвърли използването на DI box-а, но той играе важна роля в звукозаписа, едновременно в студиото и (може би още повече) в живото свирене.

Има няколко различни типове на DI box, но всички те служат за две основни цели - функционират като съчетаващи импеданса устройства и осигуряват заземяване, отбягвайки жуженето при заземяването на много и различни сомостоятелни вериги.

 

Прости Пасивни DI box

Най-простия тип на DI box, включва малко повече от импедансно съчетаващ трансформатор с балансиран изход. Този тип на устройство е известен, като пасивен DI box и обичайно работи с линейни сигнали, макар, че някои също така се използват за инструменти както например, китари и баскитари, или дори сигнали на ниво говорители от силови усилватели. Електрическата изолация между входа и изхода е осигурена от трансформатор и ключ свързващ се на входа, заземен на изходната земя. Може да се използва за да осигури добро заземяване. Присъствието на добър трансформатор е критичен за акустиката на пасивния DI box, което обяснява напълно ценовата разлика между моделите. По традиция, балансирания изход от a DI box се свързва в микрофонен вход вместо в линеен. Отбележете това, че входа също така е директно свързан към Thru гнездо. Това позволява DI box-а да бъде вмъкнат между инструмента и неговия усилвател без това да попречи на нормалния сигнален поток, но все още дава възможност на тонинженера да приеме сигнал от a балансиран изход за записни цели.

Електрическите китари и баскитари с пасивна адаптерна система имат нужда от доста висок импеданс на входа за да отбягват да натоварват адаптерите и правейки по този начин компромис с тембъра. Обикновено се ползва, импеданс от 1MОм или по-висок, макар, че някои ползват пасивен трансформаторен DI box с 100kОма импеданс инструменталния вход заедно с китара и постигат напълно приемливи резултати. За да постигнете висок импеданс, е необходимо да се използува активна DI box - част от електронно импедансно-съчетаваща електрическа схема.

 

Активен DI box

Активната DI box използува симетриращ трансформатор в изхода, като това осигурява по-добра електрическа изолация отколкото електронно компенсиращите решения. Обаче, поради сравнително високата цена на добри трансформатори, болшинството на повечето известни активни DI box са безтрансформаторни.

Активната електрическа схема изисква мощност, така обикновеното решение е или да се направи DI box да работи на стандартните 48V phantom power или да осигури двойно решение: включване на батерийна енергия като избор за употреба в онези ситуации, където той е недостъпен. Като правило, електрическата схема е разработена така, че батерията става активна, когато входът е свързан с инструмента, но е автоматично изключена, когато phantom power е открит в изходния XLR. Наличността на phantom power е другата причина, поради която DI box обикновено се разработват да се включват в mic входове.

Активен DI box дава на разработчика повече гъвкавост в ползването на различни типове входни сигнали. Не е необичайно да се намерят модели способени да приемат линейни, високо-импедансни инструментални нива и сигнали за високоговорител, които нормално се въвеждат, през различни гнезда. Всъщност и активен и пасивен DI box са разработени да приемат сигнал ниво високоговорител, но поради високите напрежения генерирани в изходите на силовите усилватели, са необходими резистивни мрежи, които да изтощят сигнала до безопасно ниво. По такава причина, сигнали ниво говорител НИКОГА не трябва да се включват в DI box или друга апаратура, която не е специално разработена за тях, като резултат загубата на устройството е почти сигурна. Освен това, силовите усилватели са разработени да работят в състояние на постоянно натоварване на високоговорителя, така че е необходимо да има винаги включена високоговорителна система или еквивалентно фалшиво натоварване в изходното гнездо, когато работите със сигнали ниво високоговорител. Докато защитен усилвател може да търпи състояния без натоварване, то при ламповия усилвател изходния трансформатор почти веднага се поврежда при включване без натоварване от говорител или друг фалшив товар.

 

Това мисля, че изчерпва въпроса и отстранява неяснотите по темата DI box.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DI Boxes За Китари

В живия запис, нормалното използване на DI box е създаването на възможност за включване на инструмент, линеен източник или високоговорител в микрофонен вход. Причината за това е намаляване риска от получаване на брум (жужене), без да се попречи на оригиналния сигнал.

В повечето случаи това просто включва използване на земята за прекъсване на връзката между входа и изхода. Отбележете обаче факта, че когато се записва електрическа китара, и в някои случаи баскитара, звука взет от линейния изход на DI box-а, понякога и прослушан след усилвателя изисква по-нататъшен обработващ процес (използване на високоговорител имитатор, симулатор) преди той да зазвучи по желания начин. Не се препоръчва да се използва както е, тъи като получения сигнал съдържа много неприятни високочестотни обертонове, които обикновено се отстраняват от ограничения честотен диапазон на типичен китарен високоговорител. Това е особено важно когато се използва ефекта overdrive.

 

Едното възможно решение е да използува специален китарен DI box който обединява обикновената DI box функция с филтърна мрежа, която имитира честотния диапазон на типичата китарна уредба. Това е достъпно в двете активни и пасивни версии и могат или бъдат включвани в линейния вход от подходящ preamp изход, или да бъде вмъкнат между изхода на усилвателя и високоговорителя. Обичайно последният избор дава най-точния резултат, и за живи записи и в студио, тъй като се използва и допълнителното оцветяването, допринесено от усилвателя.

 

Въпреки че обикновено китарите се записват с микрофони, възможно е понякога това да не е практично. В случая на баскитарите, използване a DI box често произвежда по-чист звук, тъй като се отбягват бражденето от уредбата и други проблеми свързани с високоговорителя. Възможно е също така да се използува високо-импедансния вход на DI box за запис на чисти китари и баскитари.

Забележете, че акустични китари оборудвани с пасивни пиезо-електрически pickups или бубулечки работят в дори по-висок входен импеданс отколкото електрическите китари. В този случай специалните предусилватели с много висок входен импеданс FET се препоръчават, вместо използването нa редовен DI box.

Понякога заземяването отделно от DI box може да осигури решение.

 

Ако вие имате synth, който произвежда досадно жужене, когато е свързан с другата апаратура, използването на добре заземен DI box може да отстрани проблема Ви..

 

Както казах в предния пост, иползването на DI box-а може напълно и твърде недомислено да се отхвърли - те са малки кутийки, които решават проблеми (и то понякога големи проблеми), така че има смисъл да си имате двойка която да лежи около Вас. Не се скъпете да избирете най-евтиния модел, тъй като, както и всяко друго звукозаписно устройство и тук по-скъпите неща звучат забележимо по-хубаво отколкото по-евтините. Опитайте да изберете модел, който да свърже вашия инструмент, линеен източник или високоговорител, без да се безпокоите дали той има трансформаторен изход освен ако не Ви предстои да правите много записи на живо, където подобрата изолация на трансформатор ще бъде по-ценна и ще Ви се изплати.

И ако Вие записвате много китара, изберете комбиниран DI box и симулатор на говорител за ситуации, в които оригиналния високоговорител все още може да се свърже. Ако искате да използувате лампов китарен усилвател без говорител, то тогава изберете комбиниран симулатор на говорител и енергиен консуматор за поглъщане на излишния импеданс.

Това е всичко - мисля!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво!!!

:D:D:)

много добра статия!!! :headbang::rolleyes:

 

Имам един въпрос.

Ако вие имате synth, който произвежда досадно жужене, когато е свързан с другата апаратура, използването на добре заземен DI box може да отстрани проблема Ви.

Аз имам такъв проблем със синт-а. Може ли да ми кажеш (препоръчаш) каквъ DIbox да си купя и от къде? За БГ става въпрос.

Тенкю!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам една от добрите фирми за DI boxes:

RADIAL

http://www.radialeng.com/

Доста известни хора свирят с неините боксове   

Аз пък Palmer... B)

Редактирано от synchu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Palmer Professional Audio Tools

Leon Audio Active DI Box Transformet Isolated Mk2A

DOD Accessories

 

Direct Injection Box

 

Behringer ULTRA-DI DI20 Professional 2-Channel DI-Box/Splitter

Behringer GI100 Ultra G Active DI Box

 

От тук нататък всеки избира според бюджета си. :think:

Дори и Behringer е по-добре отколкото хич! B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече, ти си велик!!! B)

 

Е такива хора като теб, Ванка, липсват в Българията!

 

Имаш бира от мен!!!!! ;) Сериозно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво!!!

:):(:)

много добра статия!!! :(:)

 

Имам един въпрос.

Ако вие имате synth, който произвежда досадно жужене, когато е свързан с другата апаратура, използването на добре заземен DI box може да отстрани проблема Ви.

Аз имам такъв проблем със синт-а. Може ли да ми кажеш (препоръчаш) каквъ DIbox да си купя и от къде? За БГ става въпрос.

Тенкю!

или можеш сам да си направиш custom terminated кабел -- ТRS-то-TS... и това ще ти реши проблема със шума...... и да си спестиш разходите за DI Box..... ама аз ли какво пък знам.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз днес си направих DI BOX. Схемата я беше постнал niki123bg. Засега не мога да преценя доколко добре работи, колко е по-смотана от Беринджъра (като най-достъпен) и т.н., но определено мога да кажа, че от сама китара в РС-то е просто хиляди пъти по-добре!!!

При всяко положение обаче за около 10 лева и някоко часа с поялника се сдобиваш с доста интересен и полезен инвентар, който аз лично ще си оставя в колекцията. :)

Ети и 3 пикс (100К):

http://babythomas.org/stuff/bt-di-box.zip

 

П.П. Скоро ще проведен злобни тестове и ще си доизкажа мнението...

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

искам да питам, каква е вероятноста, моя ефект (корг ax1000g) да има такова нещо (ди-box) вградено? гледам че бая работи изписахте за тая джаджа, пък досега май никoй не се е сетил да пита за това

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

искам да питам, каква е вероятноста, моя ефект (корг ax1000g) да има такова нещо (ди-box) вградено? гледам че бая работи изписахте за тая джаджа, пък досега май никoй не се е сетил да пита за това

Прочети това:

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...=30entry11687

 

Ако не ти се чете, най-общо казано не ти трябва. DI box има нужда, когато свъзрваш китарата директно към микрофонен усилвател (било то към mic-in на звуковата карта или към mic-in на мишпулт). Повечето ефекти играят ролята на съгласуващо устройство, вкл. и твоят процесор, така че не ти трябва.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.