Jump to content
Българският форум за музиканти

"Тон-режисьор" звучи по-смешно и от "тон-адвокат" ;-)


Parni_Valjak
 Share

Recommended Posts

"Тон-режисьор" звучи по-смешно и от "тон-адвокат" ;-)
Borislav Dimitrov posted this note ...  :godbless: 

Предписания за длъжностните характеристики в процеса на музикална продукция

 

(по-долу е описано кой и защо дефинира функциите на работещите в музикалния бизнес)

 

Аудио Инженер:

Аудио Инженерът е отговорен за записването на музикално изпълнение на артист или група. Той следи за това електрическите сигнали да протичат в студиото в съответствие с техническите изисквания за качество, както и за правилното разполагане на микрофоните с цел да се получи оптимална (вярна) звукова картина. Инженерът работи в тясно сътрудничество с продуцента на проекта и му помага да реализира художествените си виждания до ниво запис на магнитна лента или цифрова работна станция (DAW).

 

Оператор на Цифрова Работна Станция (Digital Audio Workstation - DAW):

В болшинството случаи продуцентът и аудио инженерът работят с оператор (техник) на DAW по проекта си. Този оператор е длъжен да управлява DAW по технически изряден и ефикасен начин. В много от звукозаписните студиа като стандарт се наложи работа с Pro Tools, но съществуват и други софтуерни решения за DAW, някои от които имат неоспорими предимства.

 

Редактиращ Инженер:

Редактиращият Инженер е отговорен за технически и художествено издържаното редактиране на всяка звукозаписна сесия. Това включва корекции на грешки в тайминга на изпълнението, подреждане на отделните тракове с цел по-стегнато звучене, отстраняване на шумове, смущения и брум, фина настройка на вокални тракове, обработка или дори замяна на звуци от ударните инструменти, както и други необходими процедури с цел оптимизация на следващите операции в цялостната продукция.

 

Миксинг Инженер:

Смесването (миксингът) е процес, в който миксинг инженерът ползва предварително записания и редактиран материал от два или повече трака и ги смесва по подходящ начин в стерео звукова картина, което е подготовка за мастерирането на продукта. Миксинг инженерът често използва техники и методи за допълнителна обработка на траковете като компресия, лимитиране, честотно изравняване, добавяне на ефекти, както и наличната автоматизация с цел да направи музикалния запис динамичен и емоционално въздействащ. Сложността и отговорността на този процес често се пренебрегват в ниско-бюджетните проекти, което води до неконкурентоспособни и комерсиално неприемливи резултати по съвременните стандарти.

 

Мастеринг Инженер:

Мастеринг Инженерът е отговорен за финалното фино настройване на стерео картината, както и за компилиране на музикалните пиеси в подходящ ред преди размножаването на CD или друг носител. Продуцентът или микс инженерът доставят на мастеринг инженера стерео файлове с миксовете на музикалните изпълнения. Мастеринг инженерът прилага специализирани техники като лимитиране, компресия, затихване, честотно изравняване, обезшумяване, манипулация на стерео картината и очакваната перцепция за атмосфера с цел да предаде на проекта конкурентоспособност и комерсиална привлекателност. Мастеринг инженерът прилага и допълнителни обработки по нива, както и някои тясно специализирани техники за постигане на съвместимост при възпроизвеждане на музикалния запис на различни аудио системи и пълно съответствие със стандарта Red Book.

 

Продуцент:

Продуцентът е отговорен за общия успех на музикалния запис в художествено отношение. Неговата работа се състои в това да подбере подходящите музиканти (когато това не е установена група), да подпомага и ръководи изпълнителя при подбора на музикален материал (композиции) и аранжиране (оркестрация) на инструменталните партии, да ръководи разходите в съответствие с наличния бюджет, да избере подходящо студио за запис и съответен персонал за проекта, както и да осигури емоционална и ментална подготовка на изпълнителите за звукозаписните сесии. Продуцентът има още много задачи по художественото и техническо ръководство на проекта, но най-важната е да обезпечи гладко протичане на всички операции по време на продукцията. Добрият продуцент спестява много време и пари на артиста и фирмата-издател със знанията и умението си да планира, ръководи и дори да предвижда евентуалните трудности далеч по-добре и ефективно от музикантите, които имат съвсем различни функции и задължения в целия процес.

 

 

Тези длъжностни характеристики се дефинират от оторизираните за това институции в САЩ за да не се допуска (както у нас, например) нахлуването на неквалифицирани хора в музикалния бизнес. Ако дори споменеш някому някъде по света словосъчетанието "тон-режисьор" и не само ще се превие от смях, но и със сигурност ще те обявят за идиот...

 

APRS (Association of Professional Recording Services)

MPG (Music Producers Guild)

AMP (The Association of Music Producers)

 

The music industry (or music business) sells compositions, recordings and performances of music. Among the many individuals and organizations that operate within the industry are:

- the musicians who compose and perform the music;

- the companies and professionals who create and sell recorded music (e.g., music publishers, producers, studios, engineers, record labels, retail and online music stores, performance rights organizations);

- those that present live music performances (booking agents, promoters, music venues, road crew);

- professionals who assist musicians with their careers (talent managers, business managers, entertainment lawyers);

- those who broadcast music (satellite and broadcast radio);

- journalists;

- educators;

- musical instrument manufacturers;

- as well as many others.

Edited by Parni_Valjak
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ако се навлезе в семантиката, на мен по-логично ми звучи тон-режисьор от колкото миксинг инженер. Специално за инженер си представям хората проектирали и произвели техниката, от колкото тези, които я ползват. Абе на мен си ми харесва повече българското ;)

 

 

 

Тези длъжностни характеристики се дефинират от оторизираните за това институции в САЩ за да не се допуска (както у нас, например) нахлуването на неквалифицирани хора в музикалния бизнес.

Определено не са се справили с нахлуването :) Вече всеки, който има лаптоп и слушалки е "продуцент".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Тоновете са режисирани от композитора как да бъдат изпълнени. Звукоинженер, звукорежисьор, звукооператор и звуков оформител ( за хората които са отговорни за звуковите ефекти) е терминологията в радиото и мисля, че тя е правилната, както и просто озвучител. Звукозаписен,миксинг и мастеринг инженер са конкретни длъжности свързани с конкретна професия. Тона няма какво да го режисира който и да е.

Edited by Telerig
Link to comment
Share on other sites

Е да, ама като на американски изобщо няма дума "режисьор"?[emoji15] (Беден им ги е езика, да ги..)

В кино, театър, опера, телевизия му викат "директор". И децата у нас знаят, че директора е началник ; а ония оставили звукозаписа без началник (в бранша там няма и "директори", не само режисьори) - нищо чудно, че цялата им музика на нищо не прилича [emoji12]

 

Изобщо к'во да ги гледаме другите - ние си знаеме най-добре! Я подайте насам шишето!

Link to comment
Share on other sites

Director - ръководител, не началник. Аз лично не мисля, че има значение в другите езици какво е точно заради липсата на директен превод. Чудя се дали някой ще почне да превежда и "мастеринг" в даден момент..

Link to comment
Share on other sites

инжинер идва от Engine - а колкото до това ,кой кво как му звучи и кой кво как си го разбира - съвсем отделен въпрос...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.