Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте приятели, след доста ровене в чичко google не открих решение на въпроса си, реших да питам тук... ако някой ми отговори ще съм му много благодарен.

Разполагам с мишпулт Yamaha EMX 2000, ето за какво става вапрос:


2011-11-14-18-02-34_file_892.JPG

и две трилентови колони по 350W; 8 ohm. (Biema)

Та въпроса ми е дали мога да използвам усилвателя в Bridge mode с 2 колони ?
Притеснява ме, това :


Do not connect anything to terminal 1 or 2 when using bridge mode


 

Link to comment
Share on other sites

Ако свържеш колоните паралелно със спикон, тогава импеданса им става 4 ома, според мен в бридж моуд, мощността на стъпалото е твърде голяма и може да ти изгори колоните. Това важи и ако ги свържеш в обикновен моуд - колоните са 350 W на 8 ома а стъпалото пуска 400, трябва да го пускаш на макс 3/4

Link to comment
Share on other sites

благодаря за отговора... интересува ме дали мога да използвам двата канала на усилвателя в bridge mode... не го усилвам на макс, настроил съм лимита така, че да не нативарва колоните + това имм филтри няма да изгорят така лесно. Та ако използвам двата канала няма да има проблем за ямахата ?

Link to comment
Share on other sites

Сега погледнах пак . Бриджед моуд е точно това - ползваш двата канала за усилване на моно сигнал. Бриджед 400 В на 8 ома е около 600-650 на 4, провери все пак упътването. Т.Е. ще може да ги свържеш така, само дето ще ти свири моно. Притеснява ме обаче че импеданса за колоните които могат да се свържат в бридж моуд е от 8-16 ома, а твоите свързани паралелно ще са 4, и може да има проблем за стъпалото.

По-добре не експериментирай а си ги свържи стерео на двата канала на стъпалото както си е описано, там може да се свържат 4 омови колони. Естествено няма да е свири силно, колоните ти ще работят на половин мощност, но поне стъпалото и говорителите не са в опасност от прегряване.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за изчерпателния оитговор... И двете колони са трилентови: високи, среди и баси на 8ома 350вата. Усилватела вади 200вата при 4ома на стерео и 400вата при мост на 8ома. Разликата между модовете е огромна... на стерео всякаш свирят без бас а на брдж свирят доста добре. Двоумя се защото зад усилвателя пише да не се използват два канала при бридж режим. Колоните ще издържат, страх ме е за Ямахата :)

Link to comment
Share on other sites

Звучат тънко защото 200 вата на 4 ома  е макс 125 на 8 и за 350 ватова колона, още повече с три говорителя това е малко.

Обаче бридж мод иска 8 ома съпротивление а ти му даваш 4 и страховете са ти съвсем основателни. Някой друг с идеи?

Link to comment
Share on other sites

не му давам 4 ома, защото колоните са свързани всяка за себе си, не паралелно... използвам L и R изходите а не дридж изхода. Точно това пише, да не се използват L и R каналите при дридж мода. Не знам защо пише така след като дава сигнал и на трите канала при бридж.

( L - Bridge - R )

Link to comment
Share on other sites

Ако двете озвучителни тела, или кабелите, или усилвателя са дефазирани басът ще изчезне, защото сигналите ще са противофазни.

Не случайно е казано да не се използват в мостов режим изходите за стерео. В мостов режим двата изхода L и R са в противофаза и басите се сумират с различен знак и изчезват.

Мостов режим се използва когато мощност и импеданс не съответстват между усилвател и озвучително тяло. Има разбира се изисквания, които задължително трябва да се спазват. 

Не е проблем само с озвучителните тела, когато се свързват неправилно.Усилвателите в Ямахата ще гръмнат  при два пъти по-нисък импеданс.

 

Не мога да разбера, след като производителят е описал изрично: какво да не се прави, какви импеданси са допустими, какви мощности има на разположение, защо винаги има мерак да се счупи, да се строши, да се подпали апаратурата.

 

Човек може да прави неща само когато разбира. Когато не разбира, има утвърден начин да избегне фойерверките. Ако иска.

Сам си решава и си носи последствията.

 

ПП. От темата лъха на сериозно непознаване на техниката и уповаване на чул-недочул термини. 

RE-RA, не знаеш какво е мостов режим, нали?

Edited by Parni_Valjak
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговора.

Не съм професионалист, но мн добре знам какво е бридж режима. Басите намалят при стерео режим, а при мост свирят идеално. Може би стъпалото е слабо за колоните при стерео. Точно това се питам: при мост режим има на всички 5 канала сигнал, а ана стерео на 4 без дридж канала. Противоречието е тук, че на Ямахата пише да не се използват L и R а в същото време има сигнал.

Link to comment
Share on other sites

http://en.wikipedia.org/wiki/Bridged_and_paralleled_amplifiers

 

А ако случайно те е страх, че някоя буква може да изскочи и да те удари по челото... хвани някой компетентен да ти го обясни с думи прости.

Link to comment
Share on other sites

Човекът "мн добре знае какво е бридж режима".

Не му трЕбе да чете! 

 

Той не разбра какво му се пише на български, ти го пращаш в Игилизия !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.