Jump to content
Българският форум за музиканти

Начинаещ в миксирането


Recommended Posts

Занимавам се с композиране и си записвам разни парчета у дома. В началото бях доволен от резултатите, тъй като не търсех качество на звука а по-скоро правене на демо записи където да си личи предимно идеята на песента. В последствие обаче това спря да ме удовлетворява. Сега искам да вдигна малко нивото и да се понауча да миксирам, за да мога да изкарвам по-качествен звук. Използвам Cubase с доста VST-та (предимно на Native Instruments), вокалите ги записвам с динамичен mic и аудио интерфейс, а китарите са отново през интерфейса записани и чисти, след което им прибавям ефекти от Guitar Rig.
До преди единственото миксиране се изразяваше в това да нагласям фейдърите на различните инструменти, че да се чуват що-годе поносимо. Ама каквото и да си говорим - звукът винаги става мътен. 
Та - колеги, очаквам от вас съвети и напътствия. Как да започна, бихте ли препоръчали някаква литература, някакви видео tutorial-и. Какво е това микс и как се извършва?  Ако искате, бих постнал тук някое мое демо, че да видите долу-горе за какво става въпрос и да ми кажете основните грешки (макар, че предполагам ще са доста)

П.С. Нямам мониторни тонколони, нито стаята ми е акустично третирана, но звукът е достатъчно ужасен за да могат тези дефекти да се оправят и без наличието на кои знае каква апаратура. А вече като постигна максимума за условията които имам, ще мисля за инвестиция в някаква професионална апаратура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори и да  пооправиш микса за да ти звучи добре в настоящото помещение, това не означава че ще ти звучи добре другаде. По-добре вдигни нивото на мониторите и акустичното третиране, така поне вървиш в правилната посока.

Все пак ако нямащ бюджет за подобни, поне вземи един чифт хубави студийни слушалки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветите са ни да прочетеш някоя книга или да посетиш някой курс за начинаещи, приложи наученото и ела пак с въпроси.

Сигурен съм, че можеш да ползваш и гугъл и за amazon.com знаеш, потърси нещо и действай.

Относно акустичното третиране си в голяма грешка. Реално мониторите са най-важното нещо в едно студио. Те са това от което чуваш звук, музика и всичко. Ако това не ти е оправено, каквито и знания и техника да имаш - нищо не правиш. За това всяка книга за звукозапис започва от там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-важно е материала да ти е добър. С гаден/мътен сорс каквото и да правиш няма да постигнеш особено добри резултати. За да избегнеш това се иска читав инструмент, нови струни, добри кабели, правилно свързване в подходящи изход/входове на подходящи сигнали/нива! Освен това кадърно свирене и добър аранжимент - често пренебрегвани са, а влияят много на микса (макар на пръв поглед да не звучат като да са пряко свързани). ;)

 

Относно мониторинга моят съвет е прилични слушалки. Много по-евтино и удачно е като за начало. Като напреднеш и заделиш минерали ъпгрейда е лесен. :)

 

За туториали - има подробни такива, видео, на английски. Както за работа с определен DAW или за миксиране, така и конкретно за миксиране с определен DAW. Търси цели пакети на сайтове като MacProVideo.com, Lynda.com, groove3.com

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

На този свят всичко е възможно, но чудесата за съжаление са рядкост - иначе няма да са чудеса. За да постигнеш добър звук с условията които имаш и после да вдигнеш нивото с монитори, звукова карта и акустично третиране трябва да стане чудо и всичко да се случи наобратно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току що пуснах една лека книжка по темата (само 581 страници) - http://forum.muzikant.org/topic/160973-mixing-audio-concepts-practices-roey-izhaki/

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.