Jump to content
Българският форум за музиканти

Time Clock


martist

Recommended Posts

Здравейте,

 

от много време се чудя какво е това Time Clock;Master Clock (internal; external; SPDIF; Audio) навсякъде различно го пише.За какво служи.Може ли чрез него да синхронизирам двата секвенсера (Сонар и Синтито - имам го и на двете места) да тръгват и записват по едно и също време.Ако някой разбира от това моля да ми обясни за какво аджаба иде реч.

 

Благодаря.

Редактирано от martist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

т.нар. клок е сигнал, който кара 2 или повече аналогово-дигитални или дигитално-аналогови (АЦП или ЦАП) конвертора да работят ТОЧНО с една и съща честота на дисретизация (семпъл рейт). Т.е. ако звуковата ти карта семплира с честота 48кхз и конвертора пред нея работи с тази честота, ти определяш едно от тях за МАСТЕР, което значи че на другото му се налага да го слуша (синхронизират се, защото ако се различават дори с 1/48000 в секунда двата ще стане голямо мазало, а те обикновено в реалния живот се различата). Този клок не ти помага да стартираш и стопираш секвенсъри, той командва САМО конвертори.

Има 2 други начина да синхронизираш секвенсери - СМПТЕ и ММЦ, първото известно като "есемпти" а второто като "миди машин код",

Теб те грее второто, върви по стандартни миди кабели и сонара и мотифа боравят с него без проблеми, само трябва настройките да нацелиш.

поздрави и се извинявам за дългия пост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да добавя само, че има и midi clock, а също и midi time code, като и с 2-те също може да синхронизираш по миди кабела...

P.S. А ММС-то не е точно за синхронизация, а по-скоро за контрол на риъл тайм (плей, стоп, пренавиване насам-натам) операциите на външните модули. :godbless:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много на всички.Хелът на сонар го мъчих още преди да пиша, но нищо не открих.Как да направя тия настройки?И всъщност какво ще стане?В какъв смисъл се синхронизират?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да стане ясно, нека си представим двама души, които играят федербал. На кратко механизмът на играта е замахваш, удряш, след това другия замахва и удря. През това време зрението служи за контрол, кога да замхне играча и кога да удари.

По същия начин е и при аудио и видео системите. Приема, изпраща. т.е. На входа се появява сигнал и уреда го прочита. След това на свой ред изпраща сигнал. Но...

Кога устройството ще знае че пакета е изпратен и в кой момент точно ще се появи на порта?

За това служи постоянен сигнал, който тече с еднаква честота и който се нарича Timecode. Изпращаните данни се появяват в съответствие с този сигнал. Никога преди или след него, защото иначе няма да бъдат прочетени.

Съществуват различни видове Timecode.

Без изобщо да се впускам в подробности ще ги разделя най-общо на два вида.

1 вид, който служи за синхрон на две устройства (sequencer, DAW etc. магнетофони). Това са SMPTE, MTC, LTC, VITC, MIDI TIME Clock и др.

2 вид, който служи за предаване на дигитална информация между ЦАП и АЦП (цифрово аналогов преобразувател и аналогово цифров преобразувател). Като представител на този вид ще дам Word Clock.

Всички тези имат и своите разновидности, които мога да обясня подробно при наличие на интерес.

 

В твоя случай, настройките на Time Clock-а в Sonar-а трябва да ги пипаш само ако ползваш презапис от външен Sequencer, като това е синхронизация от първи вид или ако ползваш цифрово прехвърляне или цифровите изходи на звуковата си карта. В този случай се ползва правилото, който предава е master, а който приема е slave. Но и това правило си има изключения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ИванДТр.

 

Не че съм примрял за тоя Клок.Интересувах се какво толкоз е това, защото всеки път като минавам през МИДИ менюто на синта го гледам и там някакви цифри, точки и какво ли още не.А и самото име МИДИ (ТАЙМ) клок :) и ми стана интересно.Иначе си ползвам Сонар 5.Даже наскоро открих как да запиша от Секвенсера на синта в Сонар всеки трак самостоятелно... :) Преди това такива нерви...съседите горките сигурно са си мислели да викат от лудницата да ме закопчават.. :) Изглежда ми прекалено сложно.За това за сега оставям нещата.Някой ден може би ще понауча туй онуй. :)

 

Благодаря на всички за отделеното време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.