Jump to content
Българският форум за музиканти

Законът и барабаните


Recommended Posts

    Здравейте, съфорумници! Свиря у нас на барабаните си от 2-3 години насам, но последно време едни от съседите ми правят проблеми. Винаги свиря в диапазоните 11-12 сутринта, или 17-18 часа следобед в зависимост от смените ми. Интересува ме в нарушение ли съм, че вдигам шум или няма проблем след като не е от два до четири на обед или след десет вечерта. И евентуално, ако се извика полиция, могат ли да ми кажат нещо или да ме глобят за вдигане на шум макар и да свиря през деня ? Надявам се да ми помогнете!  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си в нарушение, но не е приятно да бичиш на главите на хората. Аз така свирех в блок и един ден извиках друг да свири, а аз отидох в комшиите да чуя как е. от тогава не съм свирил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре е че спазваш часовете, но нарушаваш позволените от закона децибели. Провери какви са!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В стаята на съседите ти стойностите не трябва да надвишават 35 dB през деня.. и 30dB в забранените часове. Извън жилището ти на открито ограничението е 55 dB.

Ако си с андроидски телефон има приложение децибеломер, който е учудващо точен ( сравнявал съм го с истински).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

35dB е непостижимо и без барабани, така че не се занимавай да мериш.

Rudibass е съвсем точен, това са цифрите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Извън жилището ти на открито ограничението е 55 dB.

При открито На колко метра от звукоизточника е това измерване? Питам защото аз често свиря из парковете с усилвател и барабанист

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Макар че свиря на барабани напълно подкрепям комшиите ти. Барабани в жилищна колперация е нещо кошмарно за живущите. По добре си намери някакво помещение, я читалище, склад, пък си свири на воля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече се написа, акустичните барабани нямат място в жилищни сгради. Съседите ти са или глухи или прекалено толерантни, след като все още не са си предявили законовите права или пък да са се справили по балкански. Има начини за упражнения по ударни инструменти в домашна обстановка без да се тероризират околните.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Колега, за да ти стане съвсем ясно, ще ти дам пример. Външно тяло на климатик също надвишава нормите на шум, записани в наредбата на общината за опазване на обществения ред. Едва ли си по-тих от външно тяло на климатик :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С този пример пренебрегваш факта, че външното тяло е именно отвън, а барабаните - вътре. Тоест, барабаните са обикновено между 1 или 2 стени (ако не се отварят прозорците от съответния свирещ), което намалява звукът им за съседите драстично. Проблемът със свирене на барабани в домашни условия е най - вече това, че ако някой желае да свири по - тежки и/или с по - силна динамика стилове, няма как да стане. От друга страна, има хора, които се побъркват от звука на practice pad в съседна стая, дори. Ако авторът свири гореспоменатите стилове или ако цяло му харесва по - силният похват на свирене, трябва да намери друго помещение или да ползва заглушители, които убиват удоволствието и са по - лош вариант от електронните барабани дори (според мен), иначе винаги може да се измисли нещо и от негова страна, и от страна на съседите. :)

Редактирано от Bo1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.