Jump to content
Българският форум за музиканти

Заслужава ли си този "комплект"?


Perrin

Recommended Posts

Здравейте,

 

С групата решихме да направим няколко демо записа и с течение на времето май се запалих :)

Естествено - не разбирам много, но прочетох някакви неща тук-там и в главата ми настана пълен хаос - монитори, интерфейси, драйвери, микрофони.... В крайна сметка май реших да взема focusrite и в тази връзка е и въпроса ми: Какво мислите за този комплект http://www.thomann.de/gb/focusrite_saffire_6_usb_recording_bundle.htm
Ясно е, че нещата не са от високо ниво, но идеята е да стартирам от някъде. И дали не е по-добре да взема направо това: http://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_18i8.htm

 

Моля, имайте предвид, че (поне засега) не смятам да правя нещата на професионално ниво - по скоро демо записи на нашите песни :)

 

Предварително благодаря

Редактирано от Perrin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първия комплект би ти свършил чудесна работа, малко акустични панели за да не ти кънти стаята и  ще може да правиш задоволителни записи.

 

Втората карта има смисъл ако ще записвате всички live на мултитрак, примерно цяла банда на отделни писти, но за това ще ти трябва AD/DA конвертор, за да оползотвориш ADAT входа. Тази карта има direct monitoring, така че миксер няма да ти трябва, но ако искаш корекции на отделните писти, ще трябва да ги правиш в DAW софтуера ако нямаш миксер с директни изходи.

 

Ако ще правиш музика главно с overdubs, първата карта ще ти свърши работа.

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се струва добре за тези пари. Всичко написано по-долу са лични мнения и впечатления и не претендирам за вярност или изчерпателност. 

 

Картата е добра.

 

Микрофона е кондезаторен - за глас добре, но за китари (ако ще озвучаваш кабинети или комбота) не съм толкова убеден че ще върши работа. Наистина не съм пробвал с кондензаторен микрофон да озвучавам китари, знам че в студиа го правят, но тук става дума за непретнционзна работа. Китарите може да ги записвате директно и после със софтуеърни симулации да се търси звук. Баса тоже. 

 

За барабаните незнам как я мислите, но ще ти трябват поне 3 микрофона (един на каса, един м/у фус и соло барабан и един отгоре (овърхед)) за да стане що-годе приличен запис, следователно и карта с минимум 3 входа. Другата опция е с пулт само за барабаните от който записваш смесения сигнал в единия вход на картата.

 

За мониторните колони нищо не мога да кажа, но имай в предвид че много зависи разположението на самите колони и помещението. Все пак не очаквай чудеса, но ако ъпгрейдваш от китайски компютърни колонки на тези, със сигурност ще усетиш подобрение. 

 

За софта от пакета да кажа две думи...повечето не съм ги ползвал, НО съм изумен от eZmix2. Лично на мен ми допадат много техните симулации, има и пресети за мастеринг...абе чудна работа за хора като мен дето не разбират нещата в детайли. EzDrummer също е страхотен плъгин.

 

Моя съвет е - ако парите не те плашат, взимай смело.

 

Другата опция върху която и аз мислих известно време е тази: http://www.zoom.co.jp/products/q3hd за записи на репетиции, и демо песни. Естествено качеството на аудиото няма да е същото, но пък имаш и видео, а и удобството да записваш директно докато си репетирате всички заедно. 

 

П.С. Забелязвам че фокусрайт пускат много изгодни и готини бъндъли напоследък, явно им е някаква стратегия. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jkolarov,

 

барабаните поне засега ще се редят на Аddictive drums или на приложения софтуер. Микрофона не знам дали ще го ползвам - вокалистката ни ползва shure sm58 и ще видим кой ще е по-добре.Първоначално гледах това http://www.thomann.de/gb/alesis_multimix_8_usb_fx.htm , но отзивите за Focusrite са по-добри като цяло, а и комплекта има доста предимства. Поне засега няма да записваме едновременно, така че два входа са ми достатъчни. Може би след известно време ще помисля за ъпгрейд.

 

Варианта с камерата е добър и вече съм го пробвал, но искам нещо "по-така" :) иначе Nikon D5100 прави добри клипчета с много добър звук

Редактирано от Perrin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да спомена че Dap Kings ( продуцентите на Amy Winehouse) записват барабани само с два микрофона:

 

 

"Drums usually get one or two microphones, and that's about double the number everything else gets. The RCA DX77 or the Shure 55 often goes on the floor next to the bass drum in such a way that it picks up the snare, as well. "From the drummer's point of view, if you looked down between the snare and the kick drum, you'd see it about a foot or two away from the snare," he explains. "The second microphone is often in the same spot as the first but adds different frequencies. Sometimes the one and only mic is over or behind the drummer's head. Sometimes the only mic is a Radio Shack dynamic."
 
 
 
Така че всичко зависи от звука който търсиш, колкото хора, толкова методи.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята по-скоро е това да бъде стартов пакет - после ще надграждам. И аз забелязах, че е USB 1.1, но в отзивите никой не се оплаква това да му пречи, а отзивите определено са добри - поне тези, на които попаднах. Ясно е, че ако реша да се занимавам по-сериозно ще трябва да ъпгрейдвам доста. 

P.S. Какъв може да е проблема с USB 1.1, освен, че след някоя друга година може да не се поддържа от РС-то (в което малко се съмнявам, имайки предвид "политиката" на производителите на дънни платки)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas,

 

Проблема е, че не мога да дам 2-3000 лв. за това в момента. Като цяло идеята е да дам 6-700 лева, за да видя как стоят нещата и ако (дано) потръгнат - да инвестирам по-сериозно. Както написах по-горе имам колебания - дали да взема по-добрия и нов интерфейс или да взема комплекта - все пак има монитори, които колкото и да са зле ще са по-добре от съраунда на компютъра. Все пак бих се радвал да чуя предложения - склонен съм да размисля.

Редактирано от Perrin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ползваш така и така микрофона, а записвате с SM58, тогава вземи само втората карта и търси втора ръка колони на първо време, после по-сериозни такива. Поне сега ще вземеш хубава карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От бая време вече има и USB3.0, ти искаш да си купуваш карта 1.1 и то нова. Не е рентабилно капиталовложение просто, никой не те кара да сипваш хиляди. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Лелееее - бях забравил за тази тема :)

За да я приключа (мразя да оставям неприключени неща), а и да се похваля, само информативно споделям (може би трябваше в раздела "Фукня"). Тъй-като нещата се пообъркаха финансово, отложих покупката за неизвестно време... Това се оказа много добър ход защото към края на лятото се сдобих със следните две неща:
1. http://us.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-18i20

2. http://uk.yamaha.com/en/products/music-production/speakers/hs_series/hs7/?mode=model

 

Следващите ми "цели" са микрофон(и) за вокал (и евентуално инструментални - за китарите), комплект микрофони за барабаните, и евентуално студийни слушалки, но преди всичко малко акустично третиране на "студиото".

Благодаря на всички, които се отзоваха на въпроса ми - мненията ви бяха полезни  :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.