Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да извадя близък звук като този на Metallica


mario1694

Recommended Posts

Здравейте, чудя дали някой ще може да ми помогне с докарването на звука на Металика и по специално песента Master of Puppets... Разполагам с кубе, Behringer VT30FX и процесор Behringer V-AMP 3. Мерси за помощта предварително! Лека вечер  :music:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей сега ше те размажат форумните лъвове, само да се събудят ;)

Понеже имах подобен процесор и подобни идеи- използвай амп симулацията British Hi Gain, сложи малко reverb, поиграй си с еквалайзера, общо взето повечко бас, малко средни и малко високи (индивидуално е, зависи на теб как ти допада), нагласи и gain-a на слух и ... давай! Не забравяй и туй дето му викат "звукоизвличане" , обърни внимание Джеймс как го свири, колко точно заглушава струните, къде удря надолу и къде нагоре и т.н. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звук като на Metallica с такъв gear няма да докараш ама нещо което да мяза горе долу на техният погледни в YT и Google за пресети на процесора и кубето ти. Или се опитвай сам и в крайна сметка може и да постигнеш нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да карам като Сена и Алези с Рено Клио Симбол, 1,5 dCi ... някакви идеи.

 

 

П.С. Само да спомена, че съм със зимни гуми Debica Frigo 2 (4-ти сезон)

 

П.С.2. Момче вземи прочети малко темите из форума, стига с това някой да ти го сдъвче и изплюе ... гадно е на вкус!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Близък звук е нещо много относително.

По-добре си поиграй съз звука на процесора, кубето и китарата за да разбереш как работи системата. Научи се да вадиш звук от това, което имаш. Такъв който да те кефи. Остави звука на големите. Като задобрееш и си купиш каквото имат те, тогава ще се доближиш. Обаче тогава ще разбереш, че най-важното е да имаш собствен звук ;)

 

И наистина най-важното от всичко е звукоизвличането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Специална добавка: Как да звуча "като"?

 

ОК, няма да се лъжем. Мисля, че всеки тук е повлиян от различни музиканти през живота си. Всъщност, аз гледам на звука, който вечно се опитвам да постигна, като на комбинация от звуците на много от любимите си китаристи, които съм слушал още откак прослушах мйетул.

 

Мисля, че няма лошо в това да питате "Как да звукна като ей тоя?", стига да разберете, че истинският въпрос, който се опитвате да зададете е "Как да взема ей-тая част от звученето на тоя пич и да я вкарам във собствения си звук?". И това вече е въпрос, на който най-добре можете да си отговорите вие. Затова и отвън рядко ще получите твърди упътвания.

 

Първо - какво точно харесвате в това, което чувате? Може да е нещо специфично в свиренето на човека... може и да е от начина, по който е нагласил еквълайзъра на усилвателя си... Може и да е от самия усилвател.

Започнете отначало - започнете да свирите, това което сте си харесали, като ползвате собствения си звук, който вече сте си нагласили спрямо своето свирене. Ако усетите, че откъм ръце го докарвате, ама нещо в еквълайзъра куца(например атаката не е достатъчно остра) - понагласете високите. Ако имате екипировка, която на вас ви харесва би трябвало да можете да я нагласите така, че хем да изкарате онази част от звука на известния китарист, която ви е харесала, хем да си запазите този звук, който сте си нагласили за вас. Уникалност му е майката, а на всичкото отгоре се постига с пъти по-лесно, отколкото копирането.

 

Собствениците на процесори тук могат да направят друга хитринка. Попрочетете малко за любимеца си - вижте с какъв усилвател свири. Ако е достатъчно известен - най-вероятно ще има негов "модел" в процесора ви(например - не мисля, че в момента има процесор, който да не симулира Mesa Boogie Dual Rectifier. Феновете на Металика могат спокойно да започнат да градят ефектите си, като ползват тази симулация за стартова точка). Започнете от това, току-виж се получило(в днешно време някои модели са доста сполучливи).

 

Обобщение на "Как да звуча като...":

Няма как да го постигнете на 100%. Има прекалено много променливи. Затова - направете си своя звук, а това, което ви харесва от останалите - просто пробвайте да го добавите към себе си. Току-виж не станало. Например - аз съм върл фен на Machine Head. Звука им много ме кефи... Ама като се опитам да си направя подобен и засвиря моите авторски рифове с него - епа не звучи...

 

Мисля, че това беше засега. Надявам се да помогне на 2-мата, които ще го прочетат biggrin.gif

 

Ето ти и цялата тема : http://forum.muzikant.org/topic/64542-aeenoidhoeui-e-iaaouenee-caoe-ca-iaeiaaaue/?hl=%2B%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B0+%2B%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%2B%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало имай предвид ,че всички ритъм китари,които чуваш в студииния запис на Master of Puppets са изсвирени от Джеймс.

Той е известен с прякора "downpicking god"....

Иначе тия ракове и стакове горе не ги гледай.През 86-та нито са имали тоя гиър,нито са имали ESP-та и EMG-та.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Което не означава, че са записвали с Behringer. :)

Иначе наистина темата явно е с развлекателен характер :D :D

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ти го знам "кубето",ако е транзистор му вкарай един дисторшън с изход за в пулт - амп симулация,дигитек имат такива или на воксовете амплъг сериите ,процесорите звучат отвратително "оцъклено",а и,да със скуаерче забрави да се опиташ да докараш нещо подобно..,фащаш мама и тате за ушите да ти вземат Гибсън,и ако не ти скъсат ушите може и читаво копие да ти вземат и се доближаваш до звука на идолите ти,които свирят с гибсъни в студио.. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де,аз просто не се доизразих какво имам предвид...

Когато се каже "Как да постигна Металика саунд" и обикновено му се отговаря(навсякъде,не специално в този форум):
"Пич трябва да имаш EMG-та и Меса Бугита ,и незнам си кво-си."

Ами ето една снимка на един младеж:
james1gy8.jpg

 

Няма EMG-та,Няма Меса Бугита,няма ESP-та,има к'вото е им е било достъпно за момент,и пак са звучали като Металика.

Затова се присъединявам към съвета на Musicman:
 

 Научи се да вадиш звук от това, което имаш. Такъв който да те кефи. Остави звука на големите. Като задобрееш и си купиш каквото имат те, тогава ще се доближиш. Обаче тогава ще разбереш, че най-важното е да имаш собствен звук  ;)

 

И наистина най-важното от всичко е звукоизвличането.

Плюс това за звукоизвличането,не случайно натъртих,че Джеймс свири супер много с "downpick".Това си му е част от саунда много повече от ефектите които е ползвал,ползва и ще ползва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да го докараш със софтуерни симулации.В този клип показват какво и от къде да го изтеглиш и как да го настроиш.

Ще ти трябва и impulse response metallica pack http://richardcookson.co.uk/Tattva/

http://youtu.be/1mjAZ_t_Z24

За хардуера който имаш,начина на мислене е същия.Разбираш с какви неща свирят и се опитваш да ги симулираш,ако имаш симулация на тюбскриймър и месабуги,може да пробваш със същите корекции като за софтуера.Само че с твоя гиър не знам до колко ще се получи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като стар (в не-преносен смисъл) фен, мога да ти кажа че на 1-вия албум използват JCM800 (може би модифициран като на Кери Кинг или с бустер педал отпред) и китарата на Джеймс, която не е оригинално Gibson V, a някакво японско менте, с което са го метнали, тоест в сегашни дни може би нещо като Epiphone V. Формата на китарата и адаптерите са важни. 

На втория и третия албум Джеимс остава горе-долу със същата екипировка, Кирето Хамет минава на Меса, а Майкъл Вагенер ги кара за записват и със ADA MP-1 (лампов предусилвател) на "Master...", така че не е сигурно точно какво се опитваш да постигнеш или кой от звуците по-точно. Може да пробваш Mesa (California) емулация за по-късните години или British за по-ранните. 

Най-важното нещо е че тона произлиза от пръстите, така че е трудно да го докараш 1:1 освен ако не клонираш Джеймс.

Не забравяй че тези студийни записи за също минали и през няколко стотин хиляди доларови миш-пултове, микрофони и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.