Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на усилвател


M17cH

Recommended Posts

Здравейте колеги! Дойде и моето време да си купя усилвател имам фаворит, но ми се иска да чуя и други предложения които може би съм изпуснал търсейки.

 

Попълнен формуляр:

 

Колко бихте похарчили:

600лв.

Колко максимум може да дадете:

700лв.

Колко време свирите на китара:

сериозно 10 месеца.

Търсите качествен тон или повечко присети да има:

Определено тон, дори и 2 врътки да има пак е ОК.

На каква китара свирите:

Epiphone Les Paul Tribute Plus

Какъв стил музика свирите:

За момента цъкам повечко рок, тип AC/DC, заради простотата на песните, но съм хванал блусарската пътека.

На кой китарист искате да звучите:

На никой конкретно, идеята ми е да си сложа едно овърдрайвче(педал) и общо взето каквото излезе.

Предпочитате да се влючите директно към усилвателя или ще използвате камиончета или дигитален процесор.

По-скоро ще използвам камиончета. По-скоро не ме кефят вградените дигитални ефекти.

За какво ще използвате усилвателя предимно:

За свирене вкъщи, тоест 5 вата са може би дори много, но пък ако има мастър волюм пак е вариант. Но най-важно - лампово да е.

Предпочитате комбо или глава+кабинет:

Определено комбо, поради факта че глава и кабинет са повече пари, иначе ако изникне нещо в бюджета съм отворен за предложения.

Посочете усилвателите, които сте изпробвали и какво ви е мнението:

Първо се бях запътил да купувам Fender Super Champ X2, доста ревюта гледах уж як. Бях в магазина нещо баш не ме изкефи, клийна беше готин, но втория канал беше мноооого омазан. В същия магазин изпробвах и Blues Junior, който изключително много ми хареса, изключителен клийн, но за да излезе овърдрайвнът звук трябва да го усиля доста повече от колкото мога да си позволя в общежитието което живея. 

След това чух за усилвателите на Балев, бях - чух, комбото не ми хареса - просто не беше моя звук, но главата не беше лоша... от там си харесах овърдрайва, който по-натам ще си купя.

След това беше ред на Blackstar HT сериите, всичките разновидности чух, и изобщо не ми хареса твърде металски звук вадеше, някак си средите които ми трябват за блус ги нямаше както трябва. В същия магазин чух и Blackheart Handsome Devil, който не беше хич лош, но на 15 вата, на 7 просто издишаше, и все пак общо малко мътно ми звучеше...

По-натам чух ibanez усилвателя с tube screamer вграден, клийна беше зле, от което може би и овърдрайва също, много мътно звучеше... след което чух фаворита - Vox ac4c1, модифицирана версия на ac4tv, който се явява някаква част от схемата на AC30, звучеше наистина добре, малко повече високи от колкото трябва, но пък си има корекция... хареса ми, ако ходя да го купувам може би ще го сравня с ac15c1...

хвърлил съм око на едно Laney cub12r който по ревюта също не бил лош, не бил толкова клийн като фендър, но не бил лош, има си ривърб, fx loop и 2/3 ватов канал....

 

 

Та дилемата ми е, дали изпускам нещо което може да имам предвид и да ходя да го чуя :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така като те слушам, всички усилватели ти звучат омазано(изброи много), което ме навежда на мисълта, че все още не знаеш какво търсиш и по-важното - как да го ползваш. Имай предвид, че ако търсиш звук тип "самосвирка", какъвто често се получава с дигиталните ефекти и повечето "изпържени" камиончета, то класическите лампови усилватели изобщо няма да ти дадат това. С тях се свири по-специфично, изисква се ръчичка, за да изкараш тон от тях, с вяло свирене тип "от скоро се упражнявам за супер бърз шред" не се получава.

 

Затова, аз бих препоръчал следното.

Отиваш и пробваш едно Marshall Plexi (с каквото свири Angus от AC/DC), научаваш от нета с какви настройки свири Angus и пробваш да изсвириш нещо тяхно. Ако пак ти звучи много мътно и неприятно, има два варианта:

- Още не пипаш китарата както трябва.

- Китарата ти звучи мътно.

 

Пробвай и една Mesa Boogie Dual Rectifier, или пък Peavey 6505 - метълски усилватели. Виж дали ти харесва звука.

 

След това пиши, кой от хубавите ампове ти приляга по-добре, че да можем да умуваме какво да ти препоръчаме, като по-евтин усилвател.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност съквартиранта ми си купи наскоро Marshall JCM2000 tsl601, който е чудесен дори и на ниски нива, и ми харесва. И все пак колега, не съм писал че нито един не ми харесва както писах няколко ми харесаха - blues junior-a ми хареса, но е скъп, Handsome Devila не беше лош, този на Балев не беше лош също и както казах ми хареса и Vox-a и към него съм се напътил :) Също и искам да взема усилвател с повече blues възможности (относно предложението ти за копи саунд на ангъс).

 

Мерси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво точно имаш предвид с това "блус възможности"? Какво точно очакваш от усилвателя? Дай пример с някой популярен усилвател.

 

По принцип, макар да има по-подходящи и по-неподходящи усилватели за блус, като изключим някои много хай-гейн метъл резачки, повечето усилватели могат да се ползват за свирене на блус. Блусът е повече в ръката на свирещия.

 

Та.. какво точно имаш предвид?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стъпки против омазване :D:
- Първо, стреми се каквото свириш, да ти звучи ясно като го свириш на сухо, без нищо.
Така елиминираш вероятността да вадиш омазан звук, поради омазано изсвирване (мн. основна причина за омазан саунд)

- Избягвай да използваш преден хъмбъкер адаптер с дисторшън и по-силен драйв, ползвай сингли.
За бриджа, хъмбъкер или дабъл рейл са обикновено по-добре с изкривяване, иначе звучи доста тънко.
---

За блус и класическо рок звучене, виж такъв тип усилвател:


Все пак, голяма част от звученето идва от ръката на свирещия (да не казвам всемогъщия kolio_k)..

В ebay видях цени от 400$ втора ръка, и то за по-мощния вариант, което тр. да влиза в бюджета, ако случайно го намериш тук.

---

Иначе, не разбирам особено от оборудване, но мисля че примерно ENGL имат доста универсални машини, които могат да изкарат от натурален блус драйв, добър клийн, до по-сериозен high gain звук. Но може би ще е извън бюджета.

---
По-горе споменатите меса буги, peavey 6505, дори и маршалите, лично на мен ми звучат доста нарязани.

Маршалите с доста резлив крънч при нисък гейн (макар че и джими хендрикс е свирил с някакви маршали :D).

---

Вокса е според мен мн. специфичен усилвател, с негов си шашав тонконтрол.

Като цяло груб, дрънчи и пуска искри, с някой интересни тонове и възможности, но няма нито high gain, нито толкова ясен блусарски тип саунд (с буустери и камиончета може да го моделираш доста, ако е лампов).

---

Да не говорим за ясен и стабилен клийн и драйв като фендер усилвателите (на драйва може и да ти маже малко в ниските), което пък вече е друг филм и тип усилватели.
(пивито по-горе е сравнително ясно като звук, но ми се струва по-хот и с повече гейн от фендерските лампови хави )

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тези които съм слушал, fender bassman беше готин амп(този с 4х10), също и този който посочих на съквартиранта ми. Де да знам освен да "слушам" от нета не съм имал много досег до популярните скъпи усилватели... Иначе ми харесва тон нещо като на Joe Bonamassa, Gary Moore, Jimmy Page, Santana....но все тая де, то както няколко пъти повтори тона не излиза само от ампа и нещата след китарата. Въпроса ми е какво най-добро мога да взема за тези пари, нещо което не съм споменал и мога да ида да го чуя. Ако не изпадне нищо ново е ясно купувам Вокса :)

 

Edit: колега мерси за включването, всъщност имах предвид този Peavey Classic, но нито съм го чувал извън нета нито виждал затова не съм го и споменал... Иначе лошо за класик серията на peavey не съм чел... А и изключително много ми харесва как звучи на клипа, общо взето ясен пример какво търся...

Редактирано от M17cH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някъде,  в много подобна тема, препоръчах на много подобен чудещ се, този усилвател:

 

http://www.youtube.com/watch?v=inbTmewH9Rc

 

А дано е това, което търсиш :)

Редактирано от shtur4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Харесвам Памела Андерсън, но на снимка... 

Сега малко по - сериозно.

Младежо M17cH - Вземи този!!! амп - http://www.mmg-music.com/content/vmb-tube-18-amp-cabinet или по - евтиното комбо - 

http://www.mmg-music.com/content/vmb-tube-classic-32 и приключи темата! Ако стигнеш до Уембли - тогава ще има време и за 10 стака на Marshall. 

/дълбоко да се отбележи, че това не е реклама. Пък и да е, все ми е тая - мнението е следствие от едновременното сравнение с тези и посочените по - долу/. Това е едно добро начало, за което някои не са имали възможност навремето! 

За тези пари /400 - 500 лв./, няма нищо подобно лампово да намериш! Базата е достатъчна, но дава възможност и за последващи подобрения с по -скъпи лампи и по - скъп говорител /стига да имаш нужда/.

    Един ден ще разбереш какви щуротии изреждаш по - горе, а може и по бърбън да почерпиш! Преди време бях настроен донякъде резервирано към нещата на Владо. Хм - грешка! Машината е достатъчна да свириш SRV и да ти пукат ушите без да ползваш дори и TS на Ibanez.  

За Blues Junior на старо /ок. 800 - 900 лв./ - Master на 1-2 и Volume на 4-6 ти дава достатъчно хубав драйв за BB King, JL Hoocker, Kenny W. Shepperd, Buddy Guy и сие. Този усилвател е достатъчно гъвкав, лесен за пренасяне. 

В ценовия диапазон попада и на старо Laney VC15. Срахотен! Покрива всички изисквания по - горе, но за разлика от посочените ампове е с 10'' говорител. За сметка на това е достатъчно мощен и удобен за пренасяне, за свирене в клуб и репетиционна.

Успех!

Ride to live, Live to Ride! 

Редактирано от panhead
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледах и някои каталози.

Bugera не се славят точно като най-здравите усилватели, но ти попадат в ценовата категория. Можеш да пробваш.

 

http://www.musicworld.bg/bg/c_426/i_27794/Bugera_V55.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_426/i_27125/Bugera_V22.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_426/i_27796/Bugera_V5.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VMB не са хич лоши и за тези пари предлагат доста.

 

 

От Меса Дюъл Ректумфрайър друго освен Металика '86 не излиза. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Меса Дюъл Ректумфрайър друго освен Металика '86 не излиза. ;)

 

E, чак пък толкова :).

 

Ето малко от по-късната версия на усилвателя:

 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите! Явно ще се ходи пак и до Владо Балев... а иначе предложенията за втора ръка... за съжаление доставка от чужбинско е яко скъпо, още повече че повечето усилватели не ги пускат изобщо по пратки иначе бях спазарил Blues Junior за 250 паунда, ама.... в България мал-шанс да се намери нещо което търсиш. Bad Cat-a не намирам къде да го чуя, а предложението за Бугера бих го пропуснал. Хареса ми как звучи по клипове Laney VC15 ще видя дали мога да го чуя наживо, извън бюджета е ама то не пречи поне да го чуя :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само мога да стисна (виртуално) ръката на emosms.

Peavey Classic 20.

Ebay.co.uk - при добро дебнене и сгода - под 200 паунда.

Транспорт чрез Габко до България - 30-40 лева.

 

Едит: писали сме май успоредно с уважаваният от мен и много по-навътре в материята инж.Манов. Като изключение, ще си позволя да изместя годината на производство с около десетилетие в плюс. С20 е спрян от производство през деветдесетте (ако не се лъжа). Малко трудно се намира и цената му расте. Докато още са го произвеждали, било е в Меридиан, Масачусетз, не в Китай.... Е не е Фендер Туийд Делукс, но за 200 паунда толкова (и влизаш в бюджета).

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.