Jump to content
Българският форум за музиканти

монитори


stratocaster

Recommended Posts

така...понеже се обзаведон с мониторчета искам да попитам някои неща:

 

1. близко са ми до монитора на компа и екрана става лилав от смущенията от магнитите им - няма начин да ги сложа по-надалеч. дори и да ги сложа отзад на стената ако са насочени в трая посока пак смущават яко. а кинти за ТФТ нямам. нещо екранировка??? ето снмка горе долу да добиете представа за разположението

 

 

СНИМКА

 

 

2. отсрещната стена е гола голеничка - какви мерки да взема? нещо се омазват басовете от акустиката на помещението - 3 х 4 метра е, като мониторите са на 4-метровата стена. тази, която е 3 метра е прозорец, а отсреща гардероб - така че не става на тясната стена да са. на прозореца ще сложа една дебела завеса - ама проблема е голата стена - рафтове с книги нямам.

 

3. с какъв кабел да свържа мониторите с ампа - в момента ползвам 2 х 0,75 и ми звучи ок. някакви други предложения?

 

4. както виждате - поставени са на маса - тя е стабилна и не вибрира. под мониторите съм сложил дунапрен - противопоказно ли е това разположение?

 

5. дали с 1-2 импровиирани бас трапа ще се подобри акустиката на стаята - мисля да ги направя от вата, отгоре облицована с плат. и да ги хакна в двата отсрещни ъгъла....

 

за сега това е :happy: ще се радвам ако ме светнете :happy:

Редактирано от stratocaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това алесис ли е или се лъжа. Ама както и да е

Не мога да повярвам, че нямат покритие (или нещо) намаляващо магнитното влияние. Имам една АЙВА от 93-94 година чиито колони "не пускат" нищо осезаемо от която и да е позната ни нам техника а струват сигурно 1/16 от цената на тези.

Ужас.

Аз си мисля че като са пропуснали нещо токова важно (антимагнитни магии) да не говорим че в студио и магнитни ленти има дали не са пропуснали и от акустична гледна точка нещо още по-важно.

Виетнамска работа

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имат магнитен щит, не мое да немат, отзад тури одеала, реснач, нещо дебело, дюшек ако имаш супер, на отсрещната стена тоже

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Премести библиотеката зад теб срещу колоните. Ако тя е разделена на 2 секции - горна и долна е най-добре. Долната секция да е без врати и пъхни в нея две, три възглавници, ето ти и бас трап. Книгите служат като дифузер.

Под колоните сложи подложки от твърд изолационен материал, дунапрена не върши работа. На голата стена сложи две, три пана на ауралекс и толкоз. По-добър резултат няма да получиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

какво ще рече твърд изолационен материал - стиропор ли? имам тука няколко парчета фибран под ръка.....

 

а ауралекс къде може да се намери? B)

 

относно магнитния щит - не знам дали имат или нямат ама е мазало :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

дигни мониторите, туитъра (пищялката) да е на нивото на ушите и слушай Иван :D

 

ами имал съм същите монитори и имат B)

Редактирано от peshoy2k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

виж - когато гледат право напред няма смущения - тоест предната им част е перпендикулярна на екрана. обаче нали малко си ги врътвам към мен - така се падат леко зад екрана и тогава става простотията B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не се поогледаш за някое TFT мониторче втора употреба, дори 15" ще ти вършат перфектна работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

между другото ако не ти е супер ценен и скъш монитора искам да те успокоя, че проблема е временен. При мен сега като ги махна и става зелен, иначе свикна с тях B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е щом само когато се завъртят има проблем значи - няма проблем.

Аз когато имам работа по смесване някъде - (няма заначение къде но доста пътувам и често работя на "коляно") и ако колоните/мониторите са с този размер не ги завъртам под ъгъл. Стоят си успоредно една на друга (ако са легнали с високите навътре!) .

Другият начин за още по-малък дефект е да ги сложиш легнали. Така отдалечаваш влиянието на "големия магнит" защото отива с около 10 сантиметра по-далеко. НО ! тогава със сигурност трябва да ги повдигнеш на нивото на ушите.

Трети начин е да си купиш или направиш стойки за да може да си ги местиш където искаш и дори да не стоят на бюрото - получаваш място за миксерче да речем. А ако са на стойки - (дори и до бюрото да са ако те кефи или така ти звучат най-добре) то е все едно сега да си слощил колоната да стъпи на половината си основа и печелиш 2х1/2 = ширинате на едната колона - пак си е място - за биричка, за сандвич....

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря ви много :) реших да изпокзвам някакви стойки и да ги сложа на стената - все пак малко по-далеч е :) благодаря Ви за отделеното време :):happy: това за биричката и сандвича постоянно ми се въртеше из главата, ама ме беше срам да си призная :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като ги врътнеш леко и се размаже картината, опита ли дегаус на монитора....случайно може и да оправи нещо (ама може и да не оправи).

Каквото и да си говорим...трябва първо да си оправиш акустиката (всичко дето напъхаш в стаята като мебел ще свърши работа...завеси, някой фотьойл, и най-вече нещо на голата стена). Това дето си го замислил с ватата не е лошо като идея - стига да стане естетически издържано като ги облицоваш, можеш да закачиш няколко такива панела по стените....абе знаеш - най-големите гладки повърхности са най-опасни и особено ако има 2Х2 срещуположни.

А за колоните - би могъл да ги закрепиш на стената. Сега са ти и ниско разположени, и близко една до друга....тая маса не се ли разтяга бе....като гледам май да....или вече е в разтегнато положение? Друг вариант както ти казаха са стойки за мониторите....ако беше по-близо до Пловдив, имам 2 черни стойки на височина малко над ушите на седнал човек, но с обратен пропорционален наклон на леглата за мониторите. Навремето бяха за моите монитори в старото студио, но сега съм организирал нещата по друг начин и не ги ползвам....като гледам размерите съвпадат.....та и нещо такова ще ти свърши работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля да вкарам едни монитори скоро, защото за сега съм използвал колонките на компютъра или 200 ватови колони + усилвател Pioneer.

Харесал съм си ей тия:

ALES-M1MK2_L.jpg

 

Това тук са техническите данни:

* Low Frequency Driver: 6.5" non-woven carbon fiber with Santoprene surround and dual magnet shielded configuration

* High Frequency Driver: 1" silk dome with medium viscosity ferrofluid coolant and dual magnet shielded configuration

* Crossover: 1500Hz, 8th-order, 48dB/octave filters

* Input Impedance: 20k ohm balanced, 10k ohm unbalanced

* LF Filter: 2nd order, "optimal Q" high pass, +1dB boost@50Hz

* LF Amplifier: 75 watts, 8 ohm load

* LF Amp Distortion: less than 0.03% thd @ 30w

* lf amp slew rate:<>19V/sec

* LF Amp S/N Ratio: >110dB, ref. 60W @ 8 ohm, A-wtg., 1kHz

* HF Amplifier: 25 watts, 4 ohm load

* HF Amp Distortion:less than 0.06% thd @ rated power

* lf amp slew rate less than 9V/sec

* HF Amp S/N Ratio: >112dB @ rated output

* Frequency Range: 38 Hz - 23.5 kHz (-10dB point)

* Connectors: Combination XLR-1/4" jack with input level control

 

честно не съм особенно голям разбирач по темата, та мнения и препоръки ще са ми от полза. Благодаря! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

 

Конкретно за тези мониторчета - много приятно свирят, казаното за тях по-рано е вярно. За цената си са много изгодно, макар и непретенциозно решение. Имам само една забележка - наскоро поправях такива - внимавайте с нивата!

 

"Проблемът" е самата пищялка: мембраната й е изработена от някаква не-особено подходяща пластмаса. При по-сериозно натоварване (и респ. нагряване) има склонност да омеква, след което се издува напред трайно, като шпулата й излиза извън процепа на магнита. Симптомите на слух са драстично по-ниско ниво на високите..

 

Ако се ползва разумно - проблеми няма да има, но за "купони" в студиото не става..

 

Е, като за първи пост - ... :)

 

п.п. Мноо' яко форумче, евала!

Редактирано от Angel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.