Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте, имам заведение с площ малко над 100 квадрата и искам да го озвуча качествено с 4 тонколони. За сега съм се спрял на Behringer B1520 pro, защото разбрах, че за цената си са най-доброто предложение. Търся вариант, който да е качествен и изгоден, и се надявам тук да има разбирачи, които да ми помогнат в избора. Разбира се, за тези колони ще ми трябва и усилвател, така че ако някой е навътре в нещата и ми обясни ще съм му много благодарен!  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

зависи за какво ще озвучаваш заведението. Зависи и от самото помещение. Ако ще е за изпълнения на живо е едно; ако е диско клуб - друго, ако е заведение с фонова музика - трето. В зависимост от ефекта, който търсиш, би следвало да започнеш от пресмятане на потенциала на помещението във връзка с акустиката му. Това е инженерна услуга, която може да ти свърши инж.Тони Манов, познат тук като Parni Valjak. Ако е добре преценено помещението, дори крайно неудачен избор за добър звук и техническо качество като цитирания Behringer може да докара що - годе звук. Аз лично не бих подценил озвучаването на заведението и бих вложил малко повече средства, защото сме свидетели на крайно несериозно отношение към една от основните притегателни сили - добрият, цветен, богат, пулсиращ звук. Има редица комерсиални изследвания, които доказват, че музиката ( озвучението и плейлистата) влияе на възприятията и е рентабилен обект на инвестиция. 

Наскоро един авер, собственик на малко кафе с партита с техно музика, реши да подобри звука си. Направи го много умно според мен, макар и да не третира акустично и да се схваща явен кънтеж на моменти. Той избра ROCKIT 6 G3 Active Studio Monitors   , разположи 5-6 броя сравнително удачно и изкара максимумът с оглед обстоятелствата. Но това е квартално кафе и е квартален подход :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фирма СОЛО, Люлин 9, бл 963
Валентин Славов, 0888253749

Озвучителна техника от всякакъв вид. Учудих се на по-ниските цени от магазинските.

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Babyface Bob,

 

със сигурност не съм очаквал да получа толкова изчерпателен, компетентен и професионален отговор, за което ти благодаря! Ще попълня празнините в картинката, като се надявам тогава да имаш по-ясна представа за положението ми. Както казах, заведението е около 100 квадрата, по-често (през седмицата) озвучението ще е нужно само за фонова музика, но през уикендите смятам да правя партита (House, Hip-Hop, Karoke, etc.), за които съответно ще ми трябва доста по-сериозен звук. Лошото е, че нямам място за бас каса, което според мен ще развали част от целия ефект.. Съгласен съм с теб, че озвучаването е един от най-важните компоненти за едно заведение, но предположих, че като се има предвид сравнително малката площ, дори и тонколони от средна класа биха свършили работа. Не е ли така? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фирма SoundMaster! 
Сами си правим усилвателите, кросовърите, както и някои от колоните. 
Изключително качество, бързо и надеждно! 
Предлагат се и всякакви светлини и светлинни ефекти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@nikolalikov - не мисля, че съм компетентен в техническата част на темата, но горе - долу съм се ориентирал какви са стъпките и как да намеря информация за всяка от тях. Затова ти казвам, че е добре да знаеш потенциала на твоите сто квадрата. Разбирам, че замерване на помещението, съвет за и покупка на професионална озвучителна техника, окабеляване и т.н. ще ти е нерентабилна инвестиция. Доколкото схващам, можеш да минеш с PC, пулт, прилични ширпотребни кабели и няколко добри активни колони, които имат широк честотен диапазон - т нар full range. Разположението им "висящи" от тавана, евнетуално с наклон към аудиторията, може би ще е най - удачно. За съжаление ниските честоти ще се разпространяват директно върху главите на хората ( тези вълни се разпространяват кръгоообразно като хвърлен камък в спокойно езеро - образно казано - и затова обикновено касите са на земята) и ако прекалиш с волумето, ще имаш главоболие.За сметка на това цветните среди ( доколкото техниката ги възпроизвежда) и мелодията на високите ще намерят точно целта - тези звукови вълни са насочени и пробивни. Хващаш някой с ухо да ти нагласи звука и натам ти си само на врътката volume и на ди джейнг-а от микрофона. Аа, няма да е зле да не избираш Behringer за микрофони. И тук като навсякъде е добре да избереш класическат, златна бюджетна среда, която за мен е серията SM на Shure. 

 

Разбира се, идеите, които би получил от по - горе написаните координати, ще са много по - издържани. Аз съм консуматор, а не професионалист А и зависи от бюджета, с който разполагаш. 

 

Пожелавам ти успех с начинанието. Остава, като го направиш, да кажеш адреса си и да дойдем да попеем с дружинката на караокето :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

На първо място според мен! трябва да ни запознаеш със средствата Ви, Вашата парична максима и тогава е възможен още по точен отговор. Как и какво да се монтира....... :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Не съм много компетентен по темата но имам заведение около 110 кв.м. и съм го озвучил с 3 тонколони от тези много съм доволен страшен звук правят но като се замисля на тази цена трябва и много други неща да правят :) както и да е фирмата е проаудио и съм много доволен скъпо е но много качествено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

В заведението с малко над 100 кв.м. вероятно ще има обособена зона, в която ще се слуша по-силно. В останалата част едва ли е необходимо да се монтират големи мощности. Употребата на микрофони за караоке изисква пулт за смесване, макар и по-прост. Добре е да има и някой вокален ефект. Нещо като това http://bad_link/smesitelen-pult-behringer-s-efekti-i46535423 е много подходящо. Това http://bad_link/pult-s-vgraden-usilvatel-i-efekti-fonik-1860-i31859847 има и усилвател.

Фоновото озвучаване може да бъде изградено отделно и с по-проста апаратура, която да може да бъде управлявана от персонала.

 

8" за почти 1400лв никак не е добра сделка. Добре е първо да се пообиколят фирмите, предлагащи изграждане на озвучаване. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колоните с 8 инчов говорител, може би идват малко скъпо, но както се казва в Криминале (when you shoot it, you will know where the extra money went), по нашенски, не купувай евтино че ще ти излезе скъпо.

Би могъл да озвучиш мястото и с бюджета за една колона, но може и да не ти хареса звука. Колегата горе спомена, че най-вероярно ще има място където ще се чува по-силно, така че посещение от специалист ще помогне, дори и да не измери помещението, най-малко ще избере подходяща позиция за колоните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре е, че във все повече теми се коментира отиване на специалист!

Може би най-сетне ще се разбере как трябва да се върши правилно всяка работа.

 

Е, все пак, дали ще се работи по правилния начин, зависи от нивото на потребителите. Ако не им прави впечатление качеството, не им трябва специалист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.