Jump to content
Българският форум за музиканти

За ел. китари Jackson


TNT To the Moon

Recommended Posts

Кажете си мнението за тях, добри ли са като за първа електрическа китара (ценови клас до 450 лв.)  ? 

Казвали са ми, че имат по-голям гриф, което е добре защото аз имам широка ръкак.

Предимно свиря песни на Guns, Led Zeppelin, Metallica и AC/DC.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първата ми китара е Dinky JS22R и съм доста доволен особено от грифа (тънкия) който е много удобен адаптерите не са нищо особено, но свършват работата. Както всяка друга китара със сродна цена има свойте недостатъци:  ключовете - не са най-доброто качество, но не излиза out of tune (освен ако не abuse-ваш тремолото със сила). Самата китара не е нещо особено, но аз я закупих специално заради грифа и с правилен сетъп може да ти служи вярно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тези пари която и марка да избереш няма да има кой знае каква разлика. Иначе като за първа китара всичко става стига да ти е удобна. След време като си избираш по - скъпа вече всяка марка предлага различни неща на различни цени а и вече ще знаеш какво искаш. Ако си избрал jackson тип "стрела" огледай я внимателно понеже стрелите са много неудобни за свирене седнал а на теб ти трябва китара която ще ти е удобна когато си седнал понеже като учиш неща ги учиш седнал (предполагам). Като форма бих ти препоръчал класическата "страт" форма. Но ако стрелите са ти удобни може и такава китара да вземеш. Абе общо взето за първа китара гледай да ти е удобна и да ти харесва на външен вид. Ето една китара която е точно в бюджетът ти и според мен е добра - http://www.telesound.bg/catalogue/schecter-sgr-006/
Като цяло тва са моите пет стотинки по темата. Хайде и успех с избора! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото съм запознат всички ел. китари от този ценови клас,независимо от надписа на хедстока се произвеждат на едно и също място(заводите на Samick и Cort).
Ако си фен на Jackson,ето ти един линк,но наистина имай предвид,че наистина тази китара няма нищо общо с Jackson....

http://www.andertons.co.uk/solid-body-electric-guitars/pid29798/cid671/jackson-guitar-js22-dinky-archtop-in-metallic-blue.asp

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам Jackson от този клас. Нищо и няма на китарката, свири си без проблеми.  :greenangel:

 

Подкрепям мнението на колегите, че за тези пари, кой знае каква разлика няма. Според мен по-скоро е важно, дали искаш китара с Floyd Rose, тремоло или фиксиран бридж. А също така  22 или 24 позиции.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което SynV ти каза е изключително важно. Бях много навит на Flying V формата и реших да я изпробвам в магазин. Беше някакво LTD, не помня вече. Та седнах аз на столче и тръгнах да си я слагам в скута.... ГРЕДА. Ако свириш седнал трябва да ти е или от вътрешната страна на десния крак или външната на левия. Изключително неудобно за свирене без ремък, седнал. Страт/RG формата наистина е по-удобна. Иначе за качеството на тази цена... не му мисли много. Вземай, свири няколко месеца и сменяй с нещо по-качествено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дадоха ти много съвети, но както може да се предположи - предимно общи приказки, които не са неверни, но не дават много точни отговори на въпросите ти.

 

А именно:

 

Не знам какво са имали предвид под по-широк гриф. Грифът може да бъде по-дебел(в смисъл, задната му част), или по-широк(ширина на фингърборда, дължина на прагчетата). Що се отнася до ширината на грифа горе - при главата, мисля че повечето заключвания горе имат общо взето еднакво разстояние между струните - Ако не ме лъже паметта, старите(за новите не знам) Randy Rhoads Jackson V имат малко по-широк гриф горе, понеже RR е бил класически китарист, а китарите са направени по негова спецификация. Повечето китари с флойд, които са ми минали през ръцете имат съвсем един и същи размер заключване горе - това, което са ти казали приятелите ти по всяка вероятност е подвеждащо. Но вместо да задаваш този въпрос - не е ли по-лесно да разгледаш спецификациите на различните модели в сайта на Jackson?

 

Съфорумците, писали в темата са прави - в този ценови клас никоя китара не е кой-знае какво. Обаче трябва да направим малка уговорка - поради ред причини (тип дърво, използвани адаптери и др..) отделни серии на различните производители си имат своя характеристика в звука. Едни модели звучат по-остро, други имат повече средни честоти в тона си, трети са по-басови и звучат по-мътно с дисторшън. Освен това, дори при китари от един и същи модел, едната може да свири добре, да няма проблеми и да има слабо изразени глухи тонове, докато другата може да е с крив гриф, неизравнени прагчета и да има много глухи тонове по грифа, освен това да звучи като абсолютно тенеке.

 

От Металика, мисля, че само Kirk ползва Jackson(нека някой ме поправи, ако греша) - в ранните години по концерти се забелязва с един string-through Jackson Rhoads. В този прериод, James свири предимно на неговото Flying V. След това, групата свири предимно с ESP.

Всички споменати китари са от много по-висок клас от този, за който питаш.

 

Slash от Guns свири с Gibson Les Paul.

 

Angus Young от AC/DC - с Gibson SG - той е просто икона с тази китара - няма как да не си забелязал.

 

За Led Zeppelin не съм сигурен, но можеш да провериш - май не са с Jackson в по-голямата част от времето :).

 

Освен това, те свирят, ползвайки доста добри и скъпи усилватели (предимно лампови).

С китарка за 450 лева и процесорчета/педалчета/софтуери с вградената звукова карта през компютърни колонки/малки евтини усилвателчета и т.н е ясно, че няма да постигнеш точно техния тон.

 

Извод? - Вземи нещо, което ти харесва и се учи на него. Ако можеш да си позволиш нещо по-скъпо и качествено - позволи си го - кеф цена няма. С времето, ако ти е краста, ще се сдобиеш както с по-хубави китари, така и с хубава апаратура.

 

И запомни - универсална китара, с която можеш да звучиш като всички твои любими групи, няма. Ако имаше, всички щяха да я ползват.

Освен това, те свирят и с коренно различни апаратури, които звучат съвсем различно. Да не говорим, че всеки китарист пипа различно, което е може би главната разлика.

 

Ако искаш да знаеш повече за китарите и апаратурите - чети по въпроса, интересувай се. Информацията, която сам можеш да си набавиш, никой форум не може да ти даде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би си залужава да погледнеш китарата,която колегата  Атанас Шишков си купи съвсем наскоро и доста сполучливо ни я представи.

Явно въпросният инструмент върви в порядъка на 450-500 лв и изглежда много приличен.И най-важното Флойд Роуза е оригинален,макар и по-скромна серия(Floyd Rose Special),което предполага,че ще е читав.

 

http://www.amazon.com/ESP-MH-53-Electric-Guitar-Black/dp/B0020UUMHE

 

 

М/у другото разликата м/у грифа на двете ми китари е точно 1 мм(едната е 42мм,другата -43мм),но го усещам определено(дори се вижда с просто око) ,така,че друга идея е да потърсиш китара с 43мм.



 

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата между грифа на кои два инструмента?

В спецификацията на гореописаната китара пише : Locking Nut 42mm.

http://www.espguitars.co.uk/guitars-ltd-mh53.html

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли разлика в разстоянията между струните, или това са само външните размери на заключващия нът?

Не съм се интересувал отдавна от темата, но... знаете ли дали има инструменти с флойд-роузоподобна тремоло система, които са с осезаемо по-широк гриф при главата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

floyd_chart.jpg

 

Едит:Сега като го гледам това,разликата всъщност е 1.5мм.Явно по спецификациите закръгляват.

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за табличката. Ами ето - сега вече авторът знае, че може да си потърси китара с 44.45мм нът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятелю, за тези пари не ти трябва Jackson... Jackson-a е истинска китара от 1200 лв. и нагоре, адаптерите са много зле и на обикновено усилвателче не дава добър гейн, не звучи както ще искаш, или както си мислиш... Една от първите ми беше Jackson RR - China, пълен таш...к, но има и по-зле Made in India... Там нещата са по-кофти от всичко, лично го знам от приятел, който има такава, а брат му имаше Dinky JS 22R, но и там не беше кой знае какво качеството...

Не мога да отрека, обаче удобния гриф и ниския екшън... Но за този ценови клас, който си дал и предвид музиката, която свириш, бих ти препоръчал, някое моделче на Vintage - SG, или Epiphone - SG.... А ако ти се намерят още стотина лева, може да избереш и някой Les paul модел на някоя от тези две марки.... Като за първа китара стават идеално, особено доволен съм от Vintage-a, който все още пазя... Humbucker - ите са на сравнително добро ниво и дават доста добър мек и топъл звук, напомнящ за Гибсъновия... Не ме разбирай погрешно, аз самият съм луд фен на Джаксън, на на тези произведени в Япония и естествено на тези от САЩ... Там е истината, въпреки, че още не съм успял да се докопак до американски, знам от японския, който имам, че нивото му ще от рода на Gibson и т.н... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Miro Ch9, правилно според мен го насочваш към Vintage и Epiphone, поне дървенията е ниво нагоре... Ама за Jackson не си прав ;) Цените почват от около $2000 и само made in USA. Японеца също не струва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.