Jump to content
Българският форум за музиканти

Използване на power mixer само като mixer


Koobenot

Recommended Posts

Здравейте, разполагам с power mixer Biema EMX800II, но желая да го използвам с външен усилвател, към който ще подавам тончестотен сигнал от линейните изходи на миксера. Ще се повреди ли усилвателната част ако не е закачен товар (load) към колонните изходи ? При ламповите усилватели това е недопустимо, но така ли е и при транзисторните ? Някой препоръчват да се закачи dummy load към колонните изходи на усилвателя, други обясняват, че не е проблем усилвателя да си работи и без него. Кой мислите, че е най-удачния вариант ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полупроводниковите усилватели ( с транзистори, интегрални схеми) могат да се използват без товар.

Има обаче едно изключение. Това са усилвателите клас D. Не всички от тях могат да работят без товар. При тези усилватели, които работят в ключов режим, (с правоъгълен сигнал) в изходите има така наречените реконструиращи филтри.

Та тези филтри се случва да изгарят, защото при липса на активен товар те стават товар на усилвателя и върху тях се отделя несъразмерна мощност. Като следствие се повреждат самите усилватели.

Има апаратури от този клас, които са изчислени и направени така, че да не горят без товар. Има и такива, които са недомислени и ненаправени. Всеки случай е сам за себе си.

Затова най-напред трябва да се знае дали усилвателя работи в клас D или не (класове А,AB,B,G,H...). Ако не е, може спокойно да се използва без товар. Ако е, не се знае. Може и да може, може и да не може.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Parni_Valjak Благодаря за разясненията. Писал съм на support-а на Biema, чакам отговор и ще разберем за този конкретен модел, щом при всяко устройство е строго специфично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.