Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройване на бас


The_Final_Cut

Recommended Posts

Някой знае ли как да си настроя баса да звучи идеално :D На 12-то прагче ми дава отклонение с 1/4 полутон, а на 24 - вече с 2/4. Какво ли не правих - навивах тръсрода, развивах го, променях ъгъла на грифа, настройвах височината на струните от магарето... ами стана още по-зле  :slap: Май тотално му разбутах настройките. Има ли някакъв алгоритъм по който се настройва, някакви правила? Ако го дам на лютиер, колко би ми взел? По принцип предпочитам да се науча да си го настройвам сам така, че ако някой има опит с това - да сподели. Също много странен проблем е че като използвам шестограм 4мм за настройване на кривината на грифа, след няколко завъртания, шестограмът е вече изяден и не става за нищо... вече смених 2 шестограма. Моля Ви, помогнете! 

Редактирано от The_Final_Cut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко си направил, освен това което трябва.И си си купи хубав шестограм.Два размера ти трябват,ама хубави.

http://www.fender.com/support/articles/bass-guitar-setup-guide/

Редактирано от Abbath
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-конкретно казано - трябва да си интонираш инструмента (т.е. настройка на работната дължина на всяка отделна струна), за което щестограм не ти трябва, а кръстата отвертка.

 

Има бая писано по темата, включително във форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, как успяхте да разберете типа на отвертката, необходима за интониране на баса, чията марка не е посочена (и дали има някакви модове по баса)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Настроих дължината на струните (изобщо не ми беше минало през ум, че това има огромно значение) и сега си е ок! Благодаря на всички. Изникна обаче един нов въпрос - имам 5 струнен бас и 5-тата струна изобщо не я ползвам. Има ли вариант да се настрои баса на EADGB и от къде мога да купя съответната 1ва струна В?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, не знам колко си свирил до сега на бас, ама въпроса, който си задал е малко смешен. Струните си имат определена дебелина, а в кой тон ще я настроиш си е лично твое предпочитание. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми вземаш си сет за 6 струнен и слагаш долните пет. първата струна обаче е до, а не си.

коментирано е назад в темите, че по същество опънът, който струните осъществяват върху грифа не е най-голям при дебелите струни. мисля, че при струна ре е най-силен. 

при тази конфигурация, ако грифът ти реагира може да се наложи да направиш корекции от тръс рода, но не бързай да ги правиш предварително. това всичко, дето ти го пиша е на теория само. ако някой го е правил наистина, нека сподели как е минало. и на мен ми е интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че дори видях такива комплекти струни Warwick Red Label в Music Division. - 0.025 (високо до); 0.045 (сол); 0.065 (ре); 0.085 (ла); 0.105 (ми)

 

Ето, че даже са и на добра цена:

http://musicdivision.bg/%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%B8-58/warwick-red-string-medium-h-c-5-025105

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.