Jump to content
Българският форум за музиканти

2x12 кабинет - резонанс?


Recommended Posts

Здравейте.

 

За почти без пари се сдобих с един 2х12 сандък, който обаче има един неприятен минус - на около 150хц има някакъв резонанс, който омазва изключително много звука. Поиграх си малко и установих, че това е честотата с която вибрират предната и задната стена. Какво би могло да се направи за да се смъкне тази честота стабилно надолу, така, че да не влияе осезаемо на свиренето? На ум ми хрумват 2 идеи:

- да закрепя някаква материя - примерно дебела гума, допълнителна дъска шперплат или нещо подобно на задния/предния панел така, че да станат по-тежки плоскостите, съответно да се намали драстично тази честота

- да "свържа" предния и задния панел с някакъв Т-образен мост, който да притиска силно предната и задната стена когато кабинета се затвори, като по този начин обира вибрациите между тях. Това второто обаче не съм сигурен, че ще действа...

 

Мисля, че първия вариант ще свърши работа, но ако някой има по-разумни идеи, ще се радвам да сподели :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко дебели са предният и задният капак, имат ли по краищата укрепваща конструкция(рамка) от летви?

Според теб добре ли са закрепени всички компоненти от конструкцията в това число и говорителите?

Със сигурност, второто ти предложение би трябвало да промени картинката.
$(KGrHqZ,!hQF!b)crqsyBQSUky(3Kw~~60_35.J

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конструкцията е малко анорексична - страничните панели са 20мм, но предната и задната - около 15, което ме изумява малко, но каквото-такова. Конструкцията е с рамка вътре, която държи предния панел с около 20 видии, а аз допълнително подложих една ръка лепило за дърво "да има" - заздравих каквото може и съм сигурен, че конструкцията е стабилна, но предполагам проблема е, че са прекалено тънки въпросните стени и затова резонират толкова високо. Утре ще ходя за междинна летва значи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм си играл много относно същия проблем. Само дето при мен всичко си беше 18мм и се наложи да му добавя още по 18 за да стане на места по 36мм. Извода е каквото и да правиш нищо не става "оно си сака як матрЯл"  :slap: то за това евтино си се сдобил с него.

Малък литраж + тънък материал е кофти комбинация за тяло предназначено за китарен кабинет особено ако мислиш да го надуваш. При мен трещеше много сериозно и ми отне много време докато докарам нещо приемливо, И между другото като му резна EQ-то от 120 до 160 изчезваше тая гадост 1:1 с твоя проблем  :wallbash:

 

П. П. човек си вади изводи от тая работа та за на пред под 21мм на дали бих се захванал да правя каквото и да е било за тази цел.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От първия пост не ми стана ясно дали си купил само сандъка и после си му сложил говорители или си го взел с говорителите.И в двата случая резонанса не е причинен от механичен проблем на кутията.Ако оставиш същите говорители ще трябва да промениш обема на кутията.В противен случай лекуваш симптомите, а не болестта...Моят съвет е да пробваш в тази посока и ако се окаже че има промяна в каквато и да е посока сядай и чети - ще си изясниш нещата.Ако не ти се занимава занеси това чудо на техниката на някой, който е чел, плати му за труда и познанията и си свиркай...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говорителите ще се сменят тия дни, но не вярвам те да променят държанието на кутията - когато почукаш на някой от двата панела, ясно се чува "кънтене" точно в тази област. Какво имаш предвид да се променя обема на кутията?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С допълнителни резонаторни отвори няма ли да стане? Или промяна на дължината на тръбите, ако вече има.

Иначе аз със сигурност бих "спънал" предния и задния панел с едно ребро... даже може би и страничните - 2 ребра на кръст, хванати помежду си с лепило и винт(ове), ако се налага да се допират.

Редактирано от n1k0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите - проблема е решен с мелез между първото и второто решение :) Залепих една греда в центъра на предния панел, а на нея в края залепих дебела гумена подложка, която опира плътно в задния капак когато кабинета се затвори. Стана бонбон и няма помен от въпросното гъгнене! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.