Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на дисторшън


Recommended Posts

Здравейте колеги!
Развали ми се най-хубавия ефект и страдам доста за него.Дали някой не знаеш кой се занимава с електроника и би могъл да го поправи.Един приятел ми каза,че дори и някой лютиери се занимават с дисторшън педали.АКо някой изскочи с инфо моял да пише в тази тема.
Става въпрос за София!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Сподели все пак какъв е ефекта и какво точно се е развалило по него.  В зависимост от тези две подробности, може да ти се даде съвет към кого да се обърнеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ефекта е MXR Fullbore.Не мога да знам какво е изгоряло поради простата причина,че не съм компетентен относно подобна техника. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами може да кажеш при подадено захранване светва ли светодиода(лампичката за вкл./изкл.)? Ако свети ,то чува ли се нещо или няма сигнал на изхода на ефекта? При всяко едно положение на switch-а ли няма звук? Пробва ли със адаптер/нова батерия? Как се случи ,изведнъж или постепенно изчезна звука при последното включване на ефекта? Гледам ,че в упътването има илюстрация със тригер за настройка на нойз гейта ,намиращ се в долната част на ефекта ,може да е настроен много високо и да не пропуска звук.По-подробна информация би била полезна защото може ,а и най-често се оказва ,че дефекта е или с елементарно решение, или присъства другаде(кабели ,захранване ,настройки и т.н.)

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Най-вероятно проблема идва от това,че беше погрешно сменен поляритета на захранването.И от там загасна и замириса на бакелит. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мирисът на бакелит недвусмислено подсказва за повреда. Ако устройството е кадърно проектирано, най-вероятно е изгоряла някоя защита и трябва да се смени. Ако няма защита, божа работа какво е изгоряло. Като се отвори, обикновено личи :D

 

При смяна поляритета на напрежението почти веднага можеш да отпишеш филтровите електролитни кондензатори на захранването. Нямам опит с гръмнали кондензатори, не знам точно на какво миришат, но ако си ги изпекъл, все ще мирише на гадно. Обикновено не са скъпи тия неща, сменят се лесно.

 

По-кофти тръпка ще е, ако е заминал някой от транзисторите в крайното стъпало. Те са по-скъпи елементи, намират се и малко по-трудно... И дано да не са SMD, че иначе ходи го намирай кой е и после ходи го сменяй :greenball:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отишъл си е защитният диод най-вероятно. Според този http://tetsuoelectronics.wordpress.com/category/repairs/page/6/ това е ценер на 15V, надписан на платката като D14. Схема обаче не намерих (а и не съм търсил много).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото тоя дето пише не го знаеш дали не е някой идиот. И за да не си иде ефекта завинаги след ремонта...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че той ако, недай боже, е идиот, откъде си сигурен, че може да чете схема и по нея да се ориентира на платката какъв мазаляк е :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.