Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптер за български бас


Guitar Freak

Recommended Posts

Преди време бях купил един стар български бас,за да го постегна малко и да свиря на него.Обаче като го купих нямаше електроника.И проблемът е че е от басовете на които грифът им е тънък и ако сложа нормален адаптер струните не минават над магнитите .И да попитам дали някой тука има представа къде мога да намеря такъв адаптер който да стане и да реша този проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Англо-говорящите имат една добра поговорка: a picture tells a thousand words. Да беше пуснал една снимчица на въпросния бас, да видим какво може да се направи. С този преразказ по картинка, няма как да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грифът ти не е тънък, а тесен. Можеш да сложиш какъвто адптер намериш (за бас естествено), стига да се побира в издълбаното легло на тялото. Това, че струните няма да са точно над магнитите не е беда, все пак не може да чакаш чудеса от това нещо, нали. Друго ме притеснява повече, реалният риск да си порежеш ляватаръка на стърчащите извън грифа остри краища на нескопосано набитите фретове. Вземаш пила е внимателно ги подравняваш, един по един, за да не режат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За толкова тесен гриф, адаптери с правилно разстояние трудно ще намериш, а оригиналните (дори и да ги откриеш) са уникални боклуци. Можеш да потърсиш нещо с rail magnet евентуално. Както вече се отбеляза, внимавай да не се нараниш на грозно стърчащите прагове.

Апропо, каква е тази мода да влагате време, труд и пари в тези ужасни мотики? Толкова ли не може да отделите 100-150 лв за някой Stagg на старо, че се опира до такива отчаяни действия. Това от снимките, за да започне да наподобява музикален инструмент ще му трябва сериозна намеса от истински клютиер, плюс части. Всичко ще излезе повече пари отколкото за напълно работеща, съвременна китара, като в крайна сметка резултатът ще е slightly polished turd.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има истина в мнението на blr, но има и български басове, които си заслужават инвестицията и имат потенциал да звучат по-добре от Стаг и подобни бюджетни китайски творения.

На твое място като начало бих се опитал да разбера от какво дърво е грифа -  клен е ок, но ако е бук, което не е толкова рядко явление при по-старите БГ инструменти изобщо не бих се занимавал с този бас. Друг важен въпрос е дали имаш подходящ струнник - с толкова тесен гриф намирането на подходящ модел ще е сложно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грифа е клен,а оригиналния струнник го пазя.Като цяло китарата е добре, проблема е тесни гриф.То има още работа по нея, както blr и Fats забелязаха праговете не са изпилени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ако си в София: http://www.bgmaps.com/link/64FC8E59770FD4CB16D4A616491A8CB8

Улица Преспа и Граф Игнатиев - преди години само там намерих нови адаптери за бас Орфей с тесен гриф.

То не знам дали музикалното магазинче още го има...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.