Jump to content
Българският форум за музиканти

износване на прагчетата


Recommended Posts

преди месец и нещо си взех нова китара, след като малко почупих стария корт, пък и реших, че ми е време вече - след 3 години. От много свирене предполагам, прагчетата на корта (Х1) бяха станали почти плоски (да подчертая, не изравнени с грифа, а просто изпилени до доста голяма степен), та въпросът ми е - това нормално явление ли е? и второ питане - китарата, с която се сдобих е Джаксън (ДК2м), която е закупена от предния собственик през 2010. Също забелязах, че и неините прагчета са износени, но по-леко. Не откривам много информация и ще съм благодарен да ми разясните как стои положението с прагчетата - износването нормално ли е, дали се сменят, ако да - на колко време и т.н. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е , разбира се. Всяко нещо си има време и живот. Колкото повче свириш толкога повече се захубява инструмента (колко логично :) ). В резултат на това по прагчетата на китарата се появявват малки вдлъбнатинки (каналчета) там където струната бива натискана. Самото прагче (цялото) не става плоско. Има снимки в нета , рагледай. Обикновенно когато се продават китари, продавачът снима състоянието на прагчетата. Може да разгледаш в базара, там също е така (понякога....).

Как се оправя?  Ако тепърва си почнал да виждаш тези каналчета я носиш на лютиер или някой който разбира. Той не знам какво прави там си :) (моята беше така), сигурно ги изпилява леко, и забавя процеса на износване. Ако вече е доста напреднало захабяването пак я даваш на майстор за смяна на прагчета. Обикновенно това не се прави лесно и съответно е скъпо.

Това поне е моя опит с този проблем. Дано да съм бил полезен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам и аз да попитам: моите прагчета все още нямат каналчета, но към 5-та и 6-та струна изглеждат като надраскани, сякаш струната се е отпечатала върху прагчето. Имам чувството, че това стана много бързо, след като я купих. Това притеснително ли е и трябва ли да се коригира?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свири си спокойно, фретовете не се износват толкова бързо, не са от кашкавал. Трябва да минат години за да се стигне до смяната им. Съвременните струни, особено тези за електрически китари се произвеждат така, че в процеса на свиренето да се износва струната, а не фретовете /прагчетата/. Желателно е струните да се сменят преди да се появят дефекти по намотките, именно сърцевината на струните "яде" фретовете. Което ще рече - ако свирите активн, сменяйте си струните поне един път месечно, а не през година /даже и да няма нужда, както казват някои/...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Предполагам, ако нямаш бръждене не е проблем.

За колко време стана това, което описваш?

Би ли споделил каква е китарата? :)

Редактирано от maxim09
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хе-хе,ти ако ми видиш леспола ще ти стане зле от състоянието на позициите,въпреки че са сменявани първите от предишния собственик някъде около Манчестър/Англия,имаме достатъчно добри лютиери  да ти сменят праговете ,ако е нужно,но по скоро фрет-левъл един вид ти трябва,носиш китарката на майстор и така..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на Fats и maxim09 за отговорите. Китарата е washburn и дефектите забелязах около 2-3 месеца след като я купих, но беше малко използвана и може пък да е станало още при първия собственик, но да не съм забелязал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички ви за отговорите. В крайна сметка износването е минимално и мисля, че няма какво да се притеснявам. Прилагам снимка: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/v/1003153_658240894203845_7376700_n.jpg?oh=fc747a8126171aabeef3db361caedb0e&oe=51E75D9B&__gda__=1374202979_f01520df75eba74a9e38dc34f9b002d9

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Охо Емо :D  Ами на скоро се сдобих с един скуайър страт от '99та или '97ма година и на него спешно му трябваше смяна на прагчетата (позициите) . Четох , четох ,четох .. доста и намерих един лютиер Христо Георгиев , който абсолютни всички ми препоръчаха и разбрах че не взимал скъпо ( ето контакти http://hristogeorgiev.hit.bg/ ) . Чудех се дали да отида при него или пък да се пробвам сам , тъй като винаги съм обичал да се заигравам с нещо ( макети, дърводелство(малки неща),електроника и т.н.) Та , реших сам да се захвана . Намерих един клип в youtube , в който един австралиец показва как става работата :D (

) Свалих ги и сега ми остана само да го нивелирам и да сложа новите обратно :) Работата не е трудна , стига да си сигурен в себе си :)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудно как разбра, че "работата не е трудна" след като досега си свършил 25% и то най-лесната част. За нивелирането, шлайфането и полирането на праговете се изискват, както специализирани инструменти, така и доста повече умения и опит от това да си "сигурен в себе си"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Все пак става въпрос за скуайър, ако на тази китара не се учиш какво друго може да правиш  :drummer:

Все пак, Емо, ако се съмняваш може да отидеш на майстор и да им тегли една шкурка и изравняване ако имат нужда. Аз по принцип новите китари си ги купуват със зверски голями "джъмбо" прагчета и те дьржат много повече. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.