Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем


Recommended Posts

Здравейте,

обръщам се към специалисти,защото аз съм на 13г и мисля ,че имам опит с народното пеене,но не знам да ли това е моя вид музика.

Изпях две песни на мойте родители-

първата е Катерино моме -казаха ,че е супер

втората беше Брала мома,ружа цветя само , в изпълнението на Гуна Иванова и не им хареса ,гласът ми става дебел и не отива ,а е народно и не разбирам..

Аз живея в малък град и няма вокален педагог по народно пеене и не знам какво да правя ..

Харесва ми как пея,но не съм сигурна ,че това е моят вид..

Като пея се получава едно гадно Е-еее на песента Катерино моме и на други.

Ходила съм при други вокални педагози ,но не по народно пеене и те са ми казвали ,че гласът ми трепери и да потърся учител по народна музика,но тук няма.

Не знам ,как да се оправя с тези проблеми.

Треперенето на гласа и другото.

Ето към вас се обръщам.

Помогнете ми!

:)

Редактирано от liana.6661@mail.bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не мога да помогна, но се радвам на хубавата и добре написана тема и споделен проблем.

 

Пиша с цел, да седи нагоре и да я видят по компетентните вокалисти.

 

Иначе за трепереното на гласа, в народното пеене има подобна орнаментика, и може и от да ти идва проблема, да се опитваш да го изпееш

както си го чула... пробвай с песен, някоя поп или тн. която има равни тонове при разпяването ооооооооооо, аааааааа за да видиш дали

и тогава ще трепери тона, или ще успяваш да го подържаш равен... и също определено знам, че има опражнения точно за това, гледал съм някъде из нета ако ги намеря ще споделя линк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В кой град живееш? Има вероятност в него да живее например някой, който се е занимавал някога с пеене и да ти помогне...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравей

liana.6661@mail.bg

много се радвам, че тук във форума има момичета и момчета на твоята възраст :-).  Аз обаче не разбирам проблема дали е в избор на стил или на вокала  Ееееее.  Ако те притеснява Е-то или изпяване на други гласни, може да намериш съвети / вокални уроци / в нет-а. Бъди внимателна, не натоварвай много гласа си и не приемай на 100%  това което ще намериш, защото всеки глас е уникален и има нужда от различен подход. Аз ще ти опиша упражнение за дишане, което върши работа за всички стилове пеене и със сигурност няма да ти навреди.

  Заставаш права, спокойна без напрежение. Поемаш си въздух с корема, но така че да се отворят и плаващите ребра назад, колкото е възможно да се изпълни коремната кухина с въздух. След това слагаш дясната / или лявата / си ръка така че нокътя на палеца да застане точно срещу устните ти и започваш леко да изпускаш тънка струя въздух, духайки в нокътя на палеца си. Целта е струята въздух да бъде равномерна и възможно по-продължителна. Повтаряй това многократно, след това можеш да правиш същото, пеейки Ааа -Ъъъ, Ооо -Ууу, Еее - Иии ... 

  Добре е ако имаш възможност да се запишеш и да пост-неш тук във форума, защото така е трудно да с дава съвет, но упражнението си струва, можеш да го практикуваш години и винаги ще ти помага :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, познавам една млада дама, която е народна певица, от Варна е, но стига да се уговорите, уроците могат да се провеждат и по скайп.

Ако те интересува, мога да те свържа с нея :)

Съгласна съм с мнението на crifri, "еее"то ми звучи ми като проблем на въздушното налягане. 

По отношение на песните, ти със записите ли ги пееш или акапелно?

Ако е със записите, опитай се да ги пееш самостоятелно, да "намериш" мелодията по слух, пеейки я с нормален глас и тон, след което да се опитваш да имитираш "народното" ;)

 

По принцип мисля, че е нормално "Катерино моме" да ти е по-лесна от "Брала мома", по няколко причини. Първо "Катерино моме" е македонска песен, много по-близка до "западната" музика, каквато така или иначе слушаме повече. В чие изпълнение си я слушала? На народна певица (стар запис) или съвременна поп/народна версия?

Отделно родопският стил на пеене е доста по различен, "македонските" са много по-леки, самият тон е много по-близък до съвременното поп звучене/поп глас, докато родопският има много повече тежина - и в ниските, и във високите песни, изисква се по-силово пеене. Ти казваш, че си на 13, не знам какъв е гласа ти, но щом тази песен ти е ниска (предполагам смъкваш ларинкса, за да наподобиш дълбокия тон и задираш) значи за теб, примерно, по-подходяща би била "Росни ми росни росице" ( тук в изпълнение на Бойка Присадова).

Препоръчвам ти да я слушаш много пъти и като тръгваш да я пееш да се опиташ с гласа си да наподобиш тона на гайдата (същото е ако се опиташ да имитираш гларус). Става едно много интересно присвиване на гърлото, и повече въздух влиза в носната кухина, звукът става по-метален (не трябва да боли обаче).

Ако искаш пиши ми и ще обсъдим с какво мога да ти помогна :)

До скоро!

Вяра  скайп: this_little_bird

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.