Jump to content
Българският форум за музиканти

Евтино и качествено кубе


mario1694

Recommended Posts

Не знам какво може твоя процесор като звуци, но предполагам знаеш, че много от лийд каналите на  ламповите предусилватели имат сравнително плавен преход между по-чисто(крънч) звучене, и по-изкривен(хай-гейн звук). Това дава известни изразни възможности, както при разлики в силата на удряне на струните, така и при игра с volume регулатора на китарата.

Разбира се, всичко е въпрос на вкус, но аз лично много обичам драйв канали, които се изчистват добре, а освен това и такива, които позволяват цели акорди да звучат приятно дори когато ползваме хай-гейн звук.

Тези характеристики рядко се срещат при транзисторните усилватели, а и много от моделиращите не ги моделират много добре, но по принцип е добре да слушаш за тия неща, като си търсиш усилвател.

 

Ето например звука на едно малко проектно 0.5W усилвателче от сайта на runoffgroove. То съвсем не е еталон на това, за което говоря - напротив, звука му е сравнително грозничък като се усили, но въпреки това, виж как се изчиства:

http://www.runoffgroove.com/littlegem.mp3

Обърни внимание и колко живо звучи, в сравнение с повечето евтини процесори, макар че е евтина транзисторна играчка.

Дори този звук би бил по-подходящ от педагогическа гледна точка,  за доброто тоноизвличане, отколкото някаква брутална процесорна омазвация със дилей и реверб отгоре. Не казвам, че процесора не може да се настрои да има хубав звук - просто има много настройки и поДтиква човека да слага ефекти и да прави мазало. Почти всеки, свикнал да свири с процесори и симулации, като се включи в някакъв приличен амп без ефекти казва - "много ми е сух звука".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам те напълно ... и да звукът няма нищо общо, но просто си търся нещо по джоба. Аз също не харесвам запълнения с ефекти звук, понеже съм почитател на по старите и класически групи, но какво да се прави... след някоя друга година, като започна работа, ще направя нещата.  :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Можеш да потърсиш някое малко транзисторно комбо. Помня примерно, че по едно време имаше едни малки Peavey Transtube 15-ватови усилвателчета. С тях и едно буустерче се постигаше нелош звук за практиз. Ако ти изпадне, пробвай, чуй....

http://www.youtube.com/watch?v=ehpSyMZ7i2s

 

 

Иначе, наистина 12 инча говорител е по-добре, но пак зависи какъв говорител.

 

PS: O, те излизали направо клиповете...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо не се кахъри за 12 и 10" говорител. Посвири и виж кой ще ти пасне. 10" говорител може да звучи покъртително добре.  :greenball: От опит ти казвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това Peavey звучи малко по-добре от Dime Blacktooth, който притежавам в момента.  Dime Blacktooth е 20 ватово с 10 инча говорителче и звучи отвратително зле  :excl:  Чистия канал става, а мръсния съм го пускал само един път след като го закупих и от тогава не ща да си развалям настроението  :greenball: но то и цената му е такава.

Преди време ми помадна един стар Marshall пак малък практис амп 15 вата с 8 инча говорител имаше вграден ревърб и две врътки за драйва не си спомням за жалост модела му но ампчето звучеше прекрасно. 

 

П. П.

Дали да е 10 или 12 инча Мечо Пух го е казъл "Колкото повече, толкова повече"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Разликата между различните говорители не е толкова в силата на звука, колкото в различния тон. Иначе за силата си има обективна измерителна единица - чувствителност (dB/W/m). Т.е. говорител, който има чувствителност 97dB прави звуково налягане 97dB на разстояние 1 метър, когато мощността е 1W. Обикновенно измерванията се правят на 1kHz.

Може да се каже, че всеки 3dB означават удвояване на мощността на усилвателя, т.е. ако имаш два говорителя с чувствителност 97 и 100 dB, то ако подаваш мощност 1W на 100-децибеловия, за да постигнеш същата сила с 97-децибеловия, трябва да подаваш 2W.

Повечето домашни Hi-Fi системи имат говорители с чувствителност 86-88dB. Ако една домашна система има говорители с чувствителност 88dB и мощност 30W, то същата сила може да се постигне с 97dB китарен говорител и само около 3.75W мощност.

Сега надявам се, разбираш защо според нас 15W са ОК за вкъщи.

 

Иначе, китарните говорители са цяла вселена, като има поне няколко десетки класически модели, всеки със свой тон.

Едва ли едно евтино комбо ще е оборудвано с някакъв кой-знае какъв говорител. Само един "най-обикновен" Celestion V30 може и да излезе по-скъпо от комбото.

 

@lyu_records - не мисля, че е удачно да се прави съпоставка между двата усилвателя - съвсем различни са.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич ти си от Сандански ,имаш два начина,Единият е да си избереш от муз.магаз. ако има такъв в града. Да отидеш до Благоевград и там да избереш,или тук в София където изборът е най голям.Та тия 200лева не знам как ще ти стигнат за всичко,помисли ! Ние тук във форума не можем да ти предадем звученето на предложените усилватели, оти с думи не става а трябва звука да чуеш на живо и да си харесаш някое кубе,затова събери парички та като дойдеш до Благоевград или София да не си отнесеш "детска играчка"наречена  кубе, оти парите които ще похарчиш общо ще ти излезнат колкото за качествено кубе !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако искаш комбо със симулация на лампа виж това, има добър бас http://www.behringer.com/EN/Products/GX108.aspx  или други техни модели, като бюджетен вариант. Само, че носи китарата и пробвай задължително, да видиш как звучи точно с твоята китара. Успех! :)

Редактирано от maxim09
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Три страници се изписаха и никой не каза на човека, че понятията "евтино" и "качествено" взаимно се изключват.Всичко останало са празни приказки.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.