Jump to content
Българският форум за музиканти

Интересна статия за опазването на слуха, оглушаването и витамини


7thString

Recommended Posts

От http://www.forumzdrave.bg/farmaciata-dnes/visokite-dozi-antioksidanti-pomagat-da-se-predpazim-ot-zaguba-na-sluha :

 

Ниво на шума над 85 dB може сериозно да увреди слуха и да има необратим характер.

Учени от Мичиганския университет откриха, че високите дози от определени антиоксиданти намаляват риска от загуба на слуха причинена от силен шум. Откритието е направено след дълго проучване на слуховия нерв и механизмите на възприемане на слуха, а резултатите са получени при опитни животни.

Опитите с животни показват, чрез високи дози витамин А, С, Е и магнезий приети един час преди излагането на силен шум, както и веднъж дневно следващите 5 дни значително понижава риска от необратима загуба на слуха. Лабораторните животни са били изложени на звуци еквивалентни на реактивен двигател.

Преди се е смятало, че загубата на слуха се дължи на директно увреждане на слуховите рецептори от интензивната вибрация. Последните проучвания показват, че в действителност клетъчната смърт на сензорните клетки се причинява от образуване на свободни радикали, които ги атакуват. Високите дози антиоксиданти обезвреждат свободните радикали и предотвратяват увреждането.

След като са били проведени плацебо-контролирани изследвания при опитни животни е установено, че именно комбинирания прием на витамини А, С и Е показва най-голяма ефективност. Добавянето на магнезий към тази комбинация допълнително усилва ефекта. Свободни радикали се откриват дълго след началния звуков стимул,  поради което се препоръчва приема на витамини през следващите 5 дни.

Планира се съвсем скоро да започнат проучвания и при хора, за да може да се определят с по-голяма точност нивата на необходимите витамини.

Комбиниран препарат с необходимото количество антиоксиданти ще може да си закупи всеки и да го приема превантивно преди рок концерт, дискотека или работен ден в среда със засилен шум. Безопасността на труда при професии като музиканти, пилоти и строителни работници може значително да се подобри.

 

Още инфо на английски намерих тук: http://american-hearing.org/uncategorized/high-antioxidants/ , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15966690

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е че си поместил тази информация!

Отдавна се знае, че витамините са голяма сила и панацея за много здравословни проблеми, дори профилактика срещу ракови болести. Затова от години се храня ежедневно с голямо количество пресни и сушени плодове и зеленчуци, мед, ядки и сокове. В резултат на това(и не само) имам великолепно здраве и все още добър слух, въпреки години на слухово натоварване по студиа и концерти. Един банан на ден осигурява необходимото количество магнезий, а ябълка моркови и малко сурови ядки,  останалите витамини. Непрекъснато агитирам хората около мен да хапват по-често такива храни, ама резултата е слаб, защото изградените от дете вредни хранителни навици са доста силни. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Един банан на ден осигурява необходимото количество магнезий, а ябълка моркови и малко сурови ядки,  останалите витамини.

"Мене магнезий,железо и друга тенекия не ми требе,ако имаш леб и кебапче кажи"6114572G.png

 

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Така е. Но пък и ги разбирам "хората" - по-трудно е да идеш на пазар, да си намериш хубави доматки, краставички, сиренце, ала бала... отколкото да идеш набързо до Метро или Кауфланд, да купиш пластмасови "зеленчуци" с вкус на най-новите тенденции в пестицидите и генното инженерство и... да кажеш - по-добре кебапче и бира :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и кебапчето ако е от мяу или бау пак добре :greenangel:

Салама за кучето от джиев мирише по на месо от кебапче от билла,а консерва за куче от великата верига не ще да я яде..животните усещат какво става за ядене и не се хранят с найлон.

,в шибаните вериги ни продават отрови и боклуци,подкрепете българското .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.