Jump to content
Българският форум за музиканти

Стив Харис изработка на плочка за бас!


Recommended Posts

Здравейте колеги, предполагам че темата ще е полезна за луди фенове като мен! Скоро си закупих бюджетна бас китара и съм решил да я тунинговам малко. Ръчкайки из нета в какви ли не форуми установих, че хромираната плочка (за протокола "pickguard") на Стив Харис-овия бас е метална. Обаче неговия сигничър е с акрилна, хромирана такава  :secret: колкото и странно да е но хората твърдят, че е така. :greenball:

Та реших да си направя метална хром плочка и идеята е следната:

Всички фирми, които режат лазерно и с CNC фрези разполагат с такъв материал, но трябва точен файл във вектор по който да се изреже. Сваля се плочката от инструмента и се очертава неин шаблон с химикалка, след което се сканира и "трейсва" в каквато и да е програма, която работи във вектор (аз работя с "Corel"). При сканиране мащаба трябва да се зададе да е 1:1

 

Ето така изглежда сканирания шаблон, като е на 2бр листа А4 формат защото скенера ми е малък:

fdc58a21b9031355.jpg

 

А ето това вектор варианта, който направих за лазера:

 

62792150474e288f.jpg

 

Важно е да се прецени как пасва, като аз съм направил малко по широки отворите за адаптерите, защото и със стоковата плочка трудно влизат  :blush:

След тая процедура е хубаво да се принтира  вече готовия файл и да се наложи върху оригиналната плочка за евентуални разминавания в размерите. Решил съм да е равна плоскост без издълбано за винтовете и кант под ъгъл. Този материал е доста стабилен и съм решил да го пусна с 1мм дебелина за целта ще подменя винтовете с такива глави:

 

33408.png

 

Утре ще ходя да я дам за изрязване пък да видим какво ще се получи. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обърни внимание на потенциална дивотия която може да стане - ако има голяма дупка отдолу, демек метала има достатъчно пространство за да резонира, може да се получи кофти вибрация, която да ти се отрази на звука

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма кофти дупка отдолу действително са издълбали само нужното! А оригиналния е уж с метална  :blush:

По късно ще кача снимка на баса без плочката.

ЧРД  :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но въпреки това, като се замисля на дали оригиналния инструмент не го лови магнит визирайки годината на производство. "ако е вярно твърдението, че действително е метална плочката" а принципно кутийките на адаптерите при "Gipson" лови ли ги магнит?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Видове метали и техните сплави има много:

Мед, месинг, бронз, сребро, алуминий е едно, стомана съвсем друго. Всичките  влиаят по различен начин на магнитното поле.

Струнникът на Fender Telekaster не е ли от метал, или китарите Zemaitis и Gigliotti guitars са лоши и не струват ? Не мисля така...

Мене ако ме питаш, пробвай, може да се получи интересен резултат. Ако имаш средства направи си един пикгард от месинг, един от неръждавейка, един от алуминий и един от някакъв полимер. Пробвай, за щастие процеса е обратим, а полученият опит безценен.

Успех .

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега.

П. П.

За протокола неръждавейката, която е хром налична в момента не я лови магнит :yahoo:  Съответно всичко си върви по план. Само дето не стигнах днес да дам файла за рязане

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обещаната снимка на баса без плочка:

8262895a79ace142.JPG

 

А това е въпросната неръждавейка, която не я лови магнит:

ed27791f33f4a5dc.JPG

 

Много красиво стои на живо. Снимал съм с телефон а е и не забърсана. :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз тази "гимнастика" вече 2 пъти я правя на моята китара. Китарата някога е била притежание на една бивша младежка организация и като всичко "държавно" беше доволно ограбена- от оригиналния хардуер не беше останало почти нищо. На снимките се вижда пикгарда, с който тя беше оборудвана. Вижда се и как някой "майстор" е дялал с теслата за да набута вътре новите чаркове. Качвам снимки на това как изглеждаше когато попадна у мен, след първия и след втория ремонт. Макар, че има страт форма, плочката е много по- различna (и по- голямa) от този на фендерите. За целата изрязвах няколко шаблона от картон, докато заприлича горе- долу на оригинала.

202288411112217679231363339369MoaBaVe6OP

480564722622519261363339394OJYSqgsCIVIcj

7135788595893684531363339407Ciav3q1MAIIw

21333688038317182561363339417rtxZ9TnTUmO

5771177105177466931363339422ugSTqLKsQXjA

Редактирано от Linchpin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво върнал си и живота. :godbless: Каква дебелина е плочката? Този тип неръждавейка носи много хубаво на полиране, направо става, като огледало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плочката е 1мм от огледална неръждавейка- има си предпазно фолио и след свалянето му е наистина като огледало. Предишната я полирах на ръка- след часове търкане резултата беше доста по- лош от готовата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм полирал същия материал и най-важното е какви препарати ползваш за целта! А когато излезе от цеха не е точно огледален а леко матиран!

Ще кача снимки на китарата като го направя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.