Jump to content
Българският форум за музиканти

Къде в България или наблизо се правят пиана, клавири?


Recommended Posts

И така въпросът е малко стрелба на посоки, но все пак...

Къде в България или наблизо се правят пиана, клавири?
Може ли някой да ме свърже с човек, който прави такива инструменти

 

 

Това което знам аз засега е, че в България такъв род клавишни инструменти не се правят. Може би най-близкото място е в Италия (фирмата е FATAR).

Някой познава ли такива хора, които да са в този бранш и направа на инструменти?
Благодаря предварително!

Пп. Не знам дали вече мога да получавам Лични Съобщения във форума, но може да пишете и в темата, ако знаете за такива хора (фирми).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Кажи каква ти е мъката че търсиш производител? Може би Украйна или Русия? Но тcx като сме ЕС от Италия или Германия ще ти е по-лесно да внесеш или поръчаш инструмент. Не знам на тебе за какво ти е фирмата.

 

http://masterfortepiano.ru/ - как се произвежда пиано.

 

Не можеш да получаваш лични, все още!

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, много ти благодаря. 
Трябва ми производител – фирма която има познанията, материалната база и производствени технологии за произвеждането на пиана.
Най-вече и специално електронни клавири ме интересуват (а не класичекси пиана, рояли и тежки, скъпи конструкции).

 

Искам да науча как се правят, ако трябва да чиракувам в такава фирма, от – до. Накратко – да влезна в тоя тип бизнес. Японци и американци са далеч, руски марки електронни клавири не познавам.
Най–много сякаш накланям до най-близките – италиянците от FATAR.

Ще се радвам, ако мога да установя контакт с хора в България от тоя тип дейност! (не съм малък, 30+)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Производството им е като всяко съвременно електронно производство - пластмаси и полупроводници. Дали ще сглобяват телевизор или синтезатор е все едно. Не очаквай да видиш/научиш нещо извънредно ценно. 

 

Проектирането е съвсем друго нещо и често не се прави при производителя. Ако това те интересува - кажи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

L.K.,
точно това ме интересува, така де, както казваш – пластмаси и чаркуляци.
Аз имам един евтин синтезатор CASIO CTK-3000. 

Разглобявал съм го и виждам, че няма някакви кой знае какви роботики из вътре, но признавам, че от чаркуляци не разбирам (платки, интегралки и т.н.).
Проблемът е, че не съм чувал в България някой да произвежда такъв тип клавишни устройства. Ремонт не ме интересува, а направата.

Това ме интересува – да си направя клавирче, от дизайна – до кутията.

 

никони,

Симо Лазаров не е ли композитор на електронна музика или сам си прави електронните инструменти? Повече инфо имаш ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Симо Лазаров е музикант и инженер. Силата му е в музиката и работата със синтезатори. 
Никога не е конструирал или изработвал синтезатори. Има няколко публикации с устройства за модифициране на звук - ефекти и други.

 

Що се отнася до изработване на синтезатор, преди да се коментира колко е лесно, трябва човек да е наясно поне с теоретичните основи на звуковия синтез. Това, което правят фирми с индустриален и човешки потенциал е извън възможностите на един човек. Още повече, когато той не разбира от материята.

 Като начало няколко години запознаване с достъпните публикации и документи ще сложи основа за евентуално развитие по темата. 

Съвременните методи пък изискват задълбочено познание на цифровата обработка на сигнали, електронна техника, технология на радиоелектронните апаратури и... един живот няма да стигне.

 

Ако мисълта е насочена към copy/paste, работата е загубена още в началото. Освен да се стигне до скъпо посредствено изделие.

 

Ако се създаде тема (която да има интерес във форума) може да се коментира. Тя обаче ще е 90% техническа. Музикалната част е поребителския момент. Не , че е малка по обем, но по същество тя е в заданието и накрая, като експлоатация.

Не съм убеден, че сериозните инженерни дискусии, от които почти никой няма да разбира нищо, ще са приети добре. Твърдя го от сериозния опит, който имам във форума. 

Неприятния момент ще се яви, когато темата ще се напълни с некомпетентни, занаятчийски коментари.

Помислете добре и решете какво да се направи, за да не си губим времето и да пълним форума с талаш.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от чаркуляци не разбирам (платки, интегралки и т.н.).

 

А тогава как ще тръгнеш да произвеждаш? То ако гледаш как "изглеждат" нещата, като погледнеш един съвременен процесор за компютър - просто едно метално квадратче, нали? Как да предположиш, че в това квадратче има над милиард(!) електронни компонента и 15-20 години архитектура и разработка :)

 

Другото, което е - никой няма да ти даде лесно да крадеш бизнес - и да идеш да работиш при някой производител, особено конвейерен, просто ще разбереш част от изпълнителната част от процеса. Ако по-скоро идеята ти е да започнеш бизнес в тази насока, търсенето ти трябва да е а) имаш ли пазар за идеята си, б) имаш ли пари/инвеститор, в) имаш ли бизнес план, г) има ли в БГ нужния технически персонал, грамотен, който да наемеш, за да проектира и изработи продукта ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се, ако съм бил разбран неточно. И така:
- не искам пиана и рояли (много скъпи конструкции са, виждал съм как се правят в YouTube и от препратката, която предложи а_panov, за което му благодаря... страшно много инфо имат тия руснаци!)

- не искам и синтезатори с разни компютърджийски синтези ала KOrg или Yamaha синтезатори, които струват колкото една кола на старо

 

Спрял съм се на изработка на MIDI–клавиатура (и с някакви базисни контролерни функции: pitch, mod, banks, volume, 4-5 knobs и подобни) ала M-audio, Edirol и др.. Дизайнът е по мое виждане, но чаркулите вътре нямам идея как и от къде да се вземат в точните пропорции и разположение, така че да съответстват на дизайна на клавиатурата и прочие. 
Знам, че в Габрово правят пластмасови детайли от ABS или друга подходяща пластмаса.

Свързах се с шведите от Clavia (Nord). те ми обясниха, че клавиатурите им се правят от италиянците FATAR, а не си ги изработват те. Знам, че Nord са скъпи синтезатори, това ще е на по-бъдещ етап... евентуално.

 

Накратко:

- искам да направя собствена (марка) MIDI–клавиатури. Цена около 300-350 лв. до 400 някъде на артикул

 

Вероятно ще ми трябва инженер за пластмасовите и някои механични части, който да ги изработи по дизайн–образец на програма от сорта на SolidEdge (може би SolidWorks също става, че е по–популярна). Аз разцъквам продуктите на Siemens... засега, но не съм много вещ в занаята.
След това човек, който разбира от чаркуляци (платки, интегралки и т.н.).

В крайна сметка не сме по–тъпи от италиянците, японците или шведите... нищо че сме по–бедни. А в моя случай става дума за конкурентен продукт (дизайн, функционалност, компактност, ергономичност).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^Ще се опитам да предположа  :D

а) НЕ

б) НЕ

в) НЕ

г) НЕ освен ако този персонал ще предпочете да гладува?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз винаги ще подкрепя подобни идеи защото наистина си прав - аз също вярвам, че нямаме никакъв проблем да бием по качествени бутикови стоки много западняци, но си трябва инвестиция и предприемачество. Ако го имаш, би било похвално да се получи, но не почвай с техническата част - тя е лесната. Трудното е да намериш пазар, защото с цената, която посочи за пример мога да се сдобия с аналогична свирка, китайска, с доставката. Ей това е проблема, а целия свят, дори и ние самите се имаме за вилает на индия или някоя подобна държава що се отнася до производство. Не целя да те отказвам, напротив, но трябва много добре да проучиш ситуацията, за да не псуваш след като си вложил една камара пари...

 

Колкото до разликата между нас и "онези" - колкото и да ми е гадно да го кажа - разликата е неизмерима, с изключение на италианците, които са си обикновени циганори.

 

Всъщност за синтезатори и клавиатури надали ти трябва да крадеш опит от компания - всеки посредствен инженер ще може да ти "реверсне" някое дигитално пиано и да го изкопира 1:1(механичната част) :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само изискването в т. б) e трудно за... намиране. Но не и невъзможно.

Пазар има, хората в музикалния бизнес се интересуват все повече от контролери, особено за живи изпълнения и свързаност към компютър и в студия, клубове (например последния контролер Push на Ableton).

Пари... съответно инвеститор... вече няколко банки ми отказаха финансиране до към 50 000 лв., защото не желая да залагам имоти, какво остава пък за бъбреци и друга карантия. ;)

Бизнес план има. Патент – има, макар да е безсмислено, защото истински патент струва много (говорим за отвъд мащабите на майка България)
Смятам че в българия има адски способни хора в коя да е техническа област, които обаче заради т. б) не могат да осъществяват високите си цели.

 

Сега към темата...
Мога да го направя и като мобилно приложение за Android, iPad и подобни, ама не си заслужава, щото всеки може да го направи. Много е елемнтарно, веднъж като разбере човек за какво иде реч от дизайна.

а) да
б) не, но търся
в) да
г) да, ама и не (никой няма да работи на фотосинтеза)

На първо време съм се насочил към тези двама човека, които да разбират от производствен дизайн, технически детайли и електро–инженера за чаркуляците. Целта е – прототип. Стратегията за популяризиране и продажби съм я систематизирал, но не е е типично традиционна. Не искам да влизам в подробности, тъй като е личен подход (да, ще трябва и музиканти–изпълнители да бъдат обвързани).

 

Знам, че сега ще кажете: "Като намериш парите, тогава се обади!"
Това е ясно. Затова искам сам да разчепкам целия процес, защото храня само себе си, буквално и преносно от тоя тип знание. Но типично техническата част, направа, ел–чаркули и прочие е отвъд възможностите, а знам, че в България има такива хора (преди година и нещо бях намерил един пич от Варна, мисля Йордан или Йорданов беше... имаше сайт за MIDI–контролери, но нещо се изгуби човека и сайта не го намирам вече).
Хора има... да, само свободни, налични, начални пари няма. Ама няма да стоя и да цъкам с език.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой знае защо никой не споменава един основен и изключително мощен играч на тоя пазар - китайците. Като отчетем с какви темпове се учат и пускат все по-качествена продукция на смешни цени, твоето начинание е предварително обречено на неуспех. При това ти нямаш даже елементарни познания за мечтанотопроизводство. Виждам, че си доста ентусиазиран, но за целта са нужни и икономически познания за пазар и пазарна конюнктура. Защо не насочиш усилията си в друга област, която не изисква толкова обучение и специфични производствени ресурси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не подвеждай човека! Техническта част не е лесна също! 

Гледам , че се говори за механика, кутия.... Това абсолютно не си заслужава да се прави, защото НИКОГА няма да бъде рентабилно. Поне докато чайниците работят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.