Jump to content
Българският форум за музиканти

подходящо медно фолио-откъде?


Recommended Posts

Здравейте. Имам намерение да екранирам една китара по алгоритъма, очертан в разни теми във форума, но нещо не намирам листове самозалепващо се медно фолио. Алуминиеви има, но медно не намирам засега.

Моля, ако някой знае къде в София има/продават подходящо такова за целта, да сподели. Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си поръчах от ибей наскоро. Дойде от Китай за около 20 дни. Ролка 200 см х 5 см ми излезе по малко от 7 лв. Работи се лесно, лепне здраво и се запоява добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има няколко големи магазина за различни метали. На Ботевградско шосе, точно при отбивката за Враждебна, в дясно. Там преди три години намерих медна ламарина с дебелина 0.3 мм. Идеална е за екраниране, лепи се лесно с хелметекс. Продаваше се на метър, ширина 15 см. Виж и тук

 

http://www.giga-shop.com/bg/tools/8184-18mm-emi-excellent-electrical-conductivity-copper-foil-shieldingctl-s28055.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Медното фолио се намира трудно, а аз така и не успях да намеря и за това ползвам алуминиева лента, ей такава:

47a6d63fdf9dc208404653.jpg

Върши същата работа, не е скъпа и се намира лесно. Продават я почти във всички железарии. Единствения недостатък, е че няма да можеш да поиш върху нея, но аз не виждам и смисъл в това!

П.П. Върху алуминий се пои с помощта на машинно масло, което пречи на алуминия да се окисли. А окиса е причината тинола да не хваща върху този материал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В България няма медно фолио! Просто не сме пазар за да влезеш в магазина и да кажеш:

- Една ролка медно фолио...

Преди време бях писал как ме изтъркялаха. Звъня на фирма и питам "медно фолио имате ли" и те "даааа, самозалепващо се". Обаче се оказва че имат пластмасово самозалепващо се фолио с цвят на мед. Идеше ми да им извадя собственоръчно чирвата от коремната кухина...

 

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=copper+tape&_sacat=0&_odkw=copper+type&_osacat=0&_from=R40

от Англия ти е спасението, мога и аз да ти го купя и ти може да си го купиш, и цените са по-ниски от в България.

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Единствения недостатък, е че няма да можеш да поиш върху нея, но аз не виждам и смисъл в това!

Както винаги си точен и категоричен :)

 

Ако фолиото не е вързано към маса какъв е смисъла от него - само за лъскавко вътре ли? А дали няма да се усилят проблемите, които се опитваме да намалим?

 

 

Аз също ползвам понякога алуминиево фолио, но гледам така да го залепя, че навсякъде то да е замасено и да няма "висящи" части спрямо маса.

 

Малко в страни от темата: Вижте каква графика намерих:

3200-Shielding-effectiveness-graph.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е много ясно Ники! Това, че не хваща върху него поялника не означава, че няма начин да му вържеш проводник. Проблемите няма да се усилят ако му е вързана масата.  Не че нещо, но повечето страт плочки имат точно алуминиево фолио на гърба си. Също така повечето камиончета са с алуминиев корпус с някои други примеси. 

Визирайки това смятам, че върши чудесна работа за целта и медното фолио по-скоро си е глезотийка! Ако беше чак толкоз от голямо значение, повечето производители щеше да екранират с мед! :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ефектчетата са с кутии от ЦАМ-ови сплави, защото се отливат по-лесно, не защото тези материали са идеални екрани.

 

Във всяка подобна тема пиша, ще пиша пак:

1. Удобството на медното фолио е, че се запоява по-лесно, алуминиевото също се запоява, но по-трудно.

2. И медта, и алуминия не са феромагнитни материали т.е. не са магнитен екран, какъвто е например желязната ламарина. Те са екран за електрическото поле.

3. Една достатъчно добре опроводена китара с добри екранирани проводници няма да спечели много от екраниране, а местата, където

ефекта би бил най-благоприятен се ограничават главно до кухината с електрониката. Много от адаптерите си имат екран около намотките, ламарината на дъното им е замасена и са свързани с ширмован проводник. В този случай екранирането на кухините за адаптерите би било по-скоро загуба на време.

4. На адаптерите не може да се направи добър електромагнитен екран, защото няма да работят при наличие на идеален такъв.

5. Ползата от екранирането е най-осезаема при лошо опроводена китара с единични неекранирани проводници и единични адаптери. Добре опроводена китара с ширмовани проводници и хъмбъкери би имала доста малка полза от този тип екранировка.

6.Колкото и да екранирате китарата, в общия случай ,досадния шум като не допирате никоя метална част на китарата си остава.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко в страни от темата: Вижте каква графика намерих:

3200-Shielding-effectiveness-graph.png

 

Илюстрацията е полезна за някои приложения, но ми се струва че е ирелевантна към китарната тема. Тя илюстрира пведението на различни материали при високи честоти, а до колкото виждам, почва от 1MHz - това са честоти, които струва ми се, дори изходното съпротивление на китарата заедно с капацитета на кабела, поттискат достатъчно силно. А и както и да я разглеждаме, едва ли която и да е китарна апаратура ще възпроизведе добре 10GHz, където разликите са най-големи.

За каква дебелина на материала става дума, написали ли са?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва нещо да направя, има доста шум с драйв, адаптерите са сингли. Шумът е променлив - много променлив! - и силно зависи от позицията ми спрямо ампа. Въртя се като пумпал докато намеря някаква подходяща позиция, а помещението не е много широко - затова реших, че екраниране ще помогне.

Прегледах спойки, проводници, квото можах там - вс. изглежда правилно свързано и наред под моя непрофи лаишки поглед - остава екраниране. Може и в помещението да има много полета и разни излъчватели ... има сума ти апаратура, но това е положението там. Прочетох вним каквото сте ми написали, ще го обмисля.

Благодаря на всички! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз го поръчвам оттук:

http://www.stewmac.com/shop/Electronics,_pickups/Supplies:_Shielding/Conductive_Copper_Tape.html?actn=100101&xst=3&xsr=129

Не е много евтино, но качеството е превъзходно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

viksps

Не четеш или не разбираш какво се пише в темата! Екраниране с фолио няма да ти помогне, защото става въпрос за магнитно, а не електрическо поле.... Евтим подробно е писал, ама ...

Ето как са се борили преди години с твоя проблем тези, които разбират от китари.

 

1973_Fender_Jazz_Bass_408453_front.jpg

1973_Fender_Jazz_Bass_408453.jpg

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом адаптерите са сингли, екранирането може и да има някакъв ефект.

Като за начало, ако адаптерите не са твърде скъпи и "класически" за модификации, пробвай да им смениш проводниците с добър ширмован проводник (ако можеш да го измериш) с нисък капацитет. Това, което сега е "земя" на адаптера, да стане "оплетка", другото - средния, "активен" проводник. На всеки адаптер. Можеш да пробваш и да лепнеш алуминиево фолио от задната страна на пикгарда (ако китарата е страт / теле), което да заземиш при някоя от монтажните дупки за пикгарда.

Можеш да направиш и една навивка от фолио около бобините на адаптерите, която да заземиш. Важно е краищата на лентата да не се опират - всъщност, тя никъде не трябва да се застъпва с части от навивката по-долу. Правиш една лента от фолио, запояваш я внимателно за жичка в началото й, залепваш и края с изолирбанд за бобината и правиш с нея една навивка около бобината, като внимаваш там, където краищата на лентата се срещат, да не се допират(изолираш и там). Ако направиш пълна намотка от фолио около адаптера, и краищата се допират, най-вероятно доста ще ти заглъхне звука.

 

Ако тези стъпки не помогнат осезаемо, едва ли има смисъл да правиш пълно екраниране с медно фолио.

Ако помогнат, можеш да я екранираш, за да си начешеш крастата.

 

Това, което Валяка предлага е добро решение, стига да можеш да го преглътнеш, от гледна точка на техниката на свирене :D.

Има и адаптери с метални капачки. Те също не са от феромагнитен материал. И въпреки това, леко променят звука на адаптера (може би заради разни примеси....).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

viksps

Не четеш или не разбираш какво се пише в темата! Екраниране с фолио няма да ти помогне, защото става въпрос за магнитно, а не електрическо поле.... Евтим подробно е писал, ама ...

.

Съжалявам, но няма как да го подмина - Г-н Валяк, излишно си груб ... това, че знаеш повечко по определени теми, които се коментират тука, не ти дава право да грубиянстваш излишно...аз пък знам повече по разни други теми, но това не ме прави нещо повече от теб ... обратното също е вярно, не го забравяй!

 

Прочетох всичко и отговорих на любезните колеги, които са ми дали мнението си, с "Благодаря"  като заедно с това писах, че ще обмисля отговорите - след което разказах кратко откъде ми е хрумнала цялата работа, тоест какви са причините да попитам за фолиото.  

 

Обмисляйки отворих и огледах още веднъж китарата внимателно - с изненада установих нещо, което ще е интересно и за Вас, колеги.

Китарата е с фабрично монтирани чаркове от Томан - т.нар. прелоудед пикгард EMG HZ SRO11 - пикгард+потове+суич за директен монтаж.

Би следвало сета адаптери да е с обратен поляритет на мидъл адаптера и да е без шум на 2ра и четвърта позиции на ключа - затова се чудех на шума, който иначе би ми изглеждал нормален за сингли - е, може би малко по-силничък на моменти . 

Та след внимателно повторно оглеждане последва съмнение от моя страна поради необърнатите наопаки жици бяла и черна, излизащи от адаптера. След мерене (от страна на приятел) се оказа, че вместо мидъл са сложили още един бридж на мястото на мидъла - пише си мидъл на него, но характеристиките са като на бриджа, а би трябвало по спецификации да са като на нек адаптера. 

Утре ще си пишем и ще се разправяме, явно, с Томан. Та значи си оглеждайте нещата като ви ги доставят :-)

И май сте прави - не екраниране ще реши този проблем.

Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.