Jump to content
Българският форум за музиканти

Тестови борд за ефекти!


Recommended Posts

Аз съм експериментирал с Schottky (БАТ85 -> ftw :) , 41, 42, 46)& Германиеви (34, 260) & 914, сходно на твоя експеримент (т.е. не директна замяна два по два). Ако се не лъжа, схемата беше Мосферату (великолепен ефект между другото), но може и да се лъжа :)

Ефект поне на моя референтен усилвател имаше, не мога да кажа брутален, но със сигурност осезаем. Гледайки datasheets е относително обясним и имайки предвид все пак производствените отклонения от спецификациите. В момента нямам с какво да измеря точно паразитен капацитет в рамките на няколко пикофарада. Но предполагам това няма как да няма ефект, според моя, все пак ограничен опит в тази дейност, имаше и измерими разлики в напреженията също (което така или иначе нямаше защо да меря, защото и по спецификации сумата имаше, ако съм сметнал верно тоците, което подлежи на съмнение отново :) ).

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Освен че съм по-прочел нещо съм и пробвал! То не се изисква някакво кой знае какво образование и познания да пробваш една шепа диоди. :) На скоро правих MXR D+ и бях изкарал изводи за тест на различни диоди. Та разлика има, като най-много ми харесва с 1N4148. Което ме подсеща, че мога да ги вържа асиметрично това не съм го пробвал. Та събрал съм един D+ в пластмасова кутийка само и единствено за тестове (тестови D+) но тогава още не си бях закупил тестовата платка, която е причината за темата.

Иначе ето така изглежда:

 

a2bc601b7cae553e.JPG

 

Идеята беше да му се измисли тон контрол и тест на различни диоди, но го зарязах. Теоретичните неща си заслужава да се тестват. Имаше клип в тубата с транзистори на изхода на същия D+ вместо диоди и разликата е към плюс и доста осезаема. Въпроса е човек да се рови и пробва. За това пиша с убеденост, а и нещата които съм дал като информация биха били полезни за някого.  :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми беше доста полезна цялата тема. Считайте че съм насвяткал плюсче до плюсче. Което и щях да направя, ако системата не твърдеше че са ми свършили плюсчетата за деня, което е явно мошеничество от нейна страна ;)

Lyu, много полезно четиво за начинаещи като мен :)

Редактирано от jabs
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, но генерално погледнато имитацията си е имитация - лампата си е лампа и бидейки "насвяткал" около 20-ина драйва, "самонаправени" и не, сред последните вкл. и няколко "легендарни" - лампата си е лампа, в случай че не съм повторил ... :)

Но пък някои дават доста добър цвят.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега @jabs радвам, че ти е от полза. И аз съм начинаещ! :) 

Така и така се е захванало, ето малко материал и за тон корекциите:

http://www.muzique.com/lab/swtc.htm

http://www.muzique.com/lab/tone3.htm

http://www.muzique.com/lab/atone.htm

Преди време ми беше доста полезен на мен. Надявам се и на някой друг да му свърши работа, доста добре е систематизирано и обяснено. Щом аз го схващам значи и другите начинаещи биха го схванали.  :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ИмА ли някои успехи с протопипче?

Малко по-различен драйв можеш да получиш и с логики: http://runoffgroove.com/ubescreamer.html

Въпреки, че аз най-много харесвам решенията с дискретни елементи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече си имам монтирано захранване. Ето малко картинки:

 

baa63f6fc9866392.JPG

 

ce4e1052f424e4d4.JPG

 

Този път съм решил да не изкусурявам нещата на външен вид с готини надписчета и т. н. Просто един тестови терминал, който да е функционален, технически здрав и да върши работа. Надписите ще си ги напиша на ръка със черен перманентен маркер върху кутията.

А и в този си вид ще има DIY чар! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веднага препоръчвам мрежовия съединител да се смени с EURO, за да има заземление.

При експериментални системи, възможността да се самоубие експериментиращия е много вероятна!

Колкото и да е "мой човек" LYU, не е чак толкова, че да искам да му се случи подобно приключение!

Земята на мрежовия съединител трябва да е сигурна и от към мрежата.  За целта трябва да се провери изрично дали е качествена.

Това, което още липсва са задължителните предпазители. В БДС едно време бяха задължителни по един за Lline и за Neutral. Основанието е, че шуко щепселите не са фиксирани, може да се завъртат и да се сменят местата на  Lline и Neutral.

 

Вторичната страна също трябва да има предпазител . При експерименти късите съединения са чести и за предпочитане е да се сменя предпазител, а не цялото захранване.

 

И понеже се е видяло, че трябва да съм все по-обстоен - Земята от мрежата трябва да се свърже стабилно с всички външни метални обекти, които могат да се докосват с ръка. 

Редактирано от Parni_Valjak
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Валяк и аз си го мислех това!

Но смятам да го направя по друг начин. Просто ще изолирам вътре с фолио, малко е късно за земя защото буксата за 220V е с 2 извода. Иначе в къщи сме с дефектнотокова и беше хубаво да има и земя. Относно предпазителя след захранването, какъв трябва да е той за другия знам какъв да сложа?

Но и да не се изолира доста добре съм запоил и изолирал всичко освен ако при фира не се укъси да пусне фаза някъде на маса, което е слабо вероятно. Но и това да се случи ако има предпазител сложен на правилното място всичко ще е ОК

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Недей рива не те наказва, може мен да накаже :greenball:

Та какъв предпазител да сложа след захранването (на 9V)?

 

П. П.

По теория на вероятностите, когато е свързано като хората и има предпазители не е чак толкоз страшно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...малко е късно за земя защото буксата за 220V е с 2 извода.

Една захранваща букса е 1,50. Смяната не е кой знае какво.

 

 

Иначе в къщи сме с дефектнотокова и беше хубаво да има и земя.

Даже е задължително.

 

Но и да не се изолира доста добре съм запоил и изолирал всичко...

Не е добре изолирано. Виждат се голи тоководещи елементи.

 

...освен ако при фира не се укъси да пусне фаза някъде на маса, което е слабо вероятно.

Много покойници си мислеха същото...

 

 

Но и това да се случи ако има предпазител сложен на правилното място всичко ще е ОК

Да ама предпазител няма. А и да има, той в тази конфигурация няма да те спаси от токов удар.

Редактирано от g_vayov
  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се че ще ги изолирам (проводниците, които се виждат "обувките")

Единственото нещо което може да се случи е да гръмне трансформатора и от там фазата да опре в корпуса му! А когато тялото на трансформатора и около него е изолиран, също така има предпазител няма какво да се случи освен да спре да работи!

Хайде стига сте се вживявали в глупости, това е глупаво адаптерче а трансформатора е макс 300mA и вероятността да те удари тока от китайско направено готово такова е по-голяма.

Сега някой ще ми напише ли какъв предпазител да сложа на изхода 9V

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам един малко банален въпрос:

Не беше ли по-лесно да сложиш една букса за външно захранване на кутията и само един предпазител(а защо не и проста защита по ток с реленце и единствено "хардуерен ресет" чрез премахване и възстановяване на захранването). Така щеше да е сигурно, че си "изолиран" от високите напрежения, а щеше да имаш и по-голямо поле за експерименти с ефектите, без да се притесняваш, че нещо може да се опре някъде.

Освен това, едва ли е много оригинално да си вкарваш такъв добър "електромагнитен смутител" в кутията на овердрайв ефект.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да така е прав си!

Понеже доста често ми се случва да ме тресе тока от корпуса на лаптопа в разни кафета и места различни от вкъщи, предпочитам всичко да е изолирано в кутията и да не заземявам нищо по захранването. За смутителя още когато ми хрумна идеята за това устройство се притеснявах, но ще слагам екранирани кабели вътре за снижаване до минимум, пък ще видим какво ще се получи.

Някаква идея за защита с релета на изхода за 9V, защото там 100% ще има късо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.