Jump to content
Българският форум за музиканти

Възможно ли е влагата да промени звука, но да не скапе миксера?


Recommended Posts

Темата касае миксери, но най-вече дефект (или поне аз го считам за дефект) и за това я пускам тук. Ако модераторите сметнат за необходимо, нямам против да бъде преместена другаде.

 

Достатъчно опит и познания имам за да знам че влагата и лошата поддръжка могат да нанесат сериозни повреди по чувствително електронно устройство. В случая обаче се чудя дали проблемът е във влагата или просто устройството е такова.

Преди месец сравнявах два миксера - единият е много стар Phonic (модела май е м2005 или нещо такова), който все още ползвам в репетиционната на групата си и като цяло няма проблеми (няколко пъти съм го носил и по участия, но не е търпял сериозен тормоз). Звука му е приличен като за този ценови клас. Бях взел един Yamaha mg 166 за едно участие, понеже ми трябваха повече канали и aux-и. Закачих го на мястото на Phonic-а в репетицонната и забелязах че дава много по-тих звук, а като цяло звука е доста остър и сух, няма плътност, а и  еквалайзерите не ми помогнаха да постигна звука който искам. Миксера е стоял дълго време на влага. Особеното е че си работи нормално, поне привидно. Плъзгачите и копчетата се движат нормално, не прекъсват, не шумят. Всички канали работят, нямат необичаен шум. На пръв поглед ако не правиш сравнение с друг миксер всичко изглежда в чудесна форма. Само че като направих сравнение с Phonic-а, който е по-евтин и стар, излязоха горните ми наблюдения. Възможно ли е причината да е в силната влага, на която миксера е стоял дълго, или това си е просто особеност на миксера?

Трябва да отбележа че само веднъж съм ползвал миксер от тази серия на Yamaha (но по-голям модел) и нямам сериозни впечатления.

 

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственият правилен начин за проверка е да се измерят параметрите на устройството. Така ще може да се каже отговорно дали има проблем и къде е, ако има такъв.

Останалото е гадаене на боб, кафе и т.н.

Проблем по-скоро би било финансовото изражение на подобна диагностика. Както и в други теми съм посочвал, смесителните пултове са скъпи за проверка, поради огромното количество параметри и елементи за проверка. Самият ремонт вече е съвсем друго нещо. Естествено  след него пак трябва да се провери всичко възможно, за да се потвърди правилността на ремонта.

За влагата е ясно, може да има различни, все вредни влияния. Но какво точно е направила (ако е направила) може да се разбере само по посочения начин.

Освен това не се знае в какво състояние е оставен пулта за последно.

Опитът ми с подобни устройства показва, че почти винаги проблемите идват в следствие на "квалифицирана" намеса от "майстори". 

*****************

 

-Другарю, в радиото ви е бъркал неопитен човек.

-Не е вярно, пипал е само един, но той разбира. Тракторист е в Машинно-тракторната станция на нашето ТКЗС...

 

*****************

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти. Моя проблем е че нямам техническа възможност да правя подробна диагностика на миксера (знам че само така може да се каже има ли проблем и какъв е той), а и самия миксер не е мой, не е в мен и поддръжката му не е моя грижа, но ме гризе любопитството, защото мислех че е по-добър от моя Phonic. Това което знам със сигурност е че Yamaha-та е купен нов и не е отварян, но дълго е експлоатиран в голяма влага.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мога само да допълня, че преди имах пулт берингер, а сега съм със Yamaha mg 10/2. И Yamaha - та наистина е по-тиха ако потенциометъра на усилване на канала на Берито е на 12 часа , на Yamaha - та на 3 - часа е там някъде по сила. На мен лично това въобще не ми пречи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам пулт, който е бил изложен на голяма влага включително наводнение (без самия той да е плувал във вода) в продължение на 2 години и все още го ползвам. Преди време го отворих, почистих от насъбралата се гняс и напръсках с контактен спрей плъзгачите и потенциометрите, сега работи нормално. Следващите 2 реда са продукт на личния ми опит тъй като както Parni_ Valjak е написал всичко без измервания си е хвърляне на боб. От влагата по-голяма вероятност има да почнат да шумят или прекъсват плъзгачите и потенциометрите или да спре правилната работа на някой от каналите, да ти даде голяма промяна на звукът е по-малко вероятно. Бих казал невъзможно, но това е техника - следователно всичко е възможно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.