Jump to content
Българският форум за музиканти

Да бръкна и аз в торбата с ламБите


Recommended Posts

Отдавна се каня да направя един лампов усилвател с вграден дист и дилей и понеже вече е достатъчно пълна торбата с лампите (http://prikachi.com/...32/5523632Q.jpg), закупих необходимата Хапаратура (http://prikachi.com/...33/5523633E.jpg).

Поради голямото разнообразие от крайни лампи и схемни решения, реших да направя предусилвателя и с него да изпробвам няколко крайни стъпала SE и PP с различни видове лампи. На първо време, 6П14П (EL84), 6П3С (6L6), 6П6С, 6П13С, 6П9, 6П43С. Тежката артилерия EL34, KT88, 6П45С, ще я оставя за по нататък.

Когато съм готов с предусилвателя и ще пусна семпли, записани през микрофонния вход на компютъра. За предусилвателя разполагам с ECC82 (6Н1П), ECC83 (6Н2П), ECC85 (6Н3П), EF86 (6Ж32П).

После ще пусна семпли през различните крайни стъпала и през един и същ кабинет.

Ще е интересно да чуем кое как звучи и да видим на кой какво ще му хареса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Много е голяма торбата :o ....Само от Хапаратурата липсва един важен елемент ;) ...

 

5523632Q.jpg

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо време ще ползвам компютъра за осцилоскоп, не знам дали може да се разчита на достоверност на измерванията, ще проверя на осцилоскопа на един приятел и ако има съществена разлика в резултатите, във вторник взимам един Чешко производство 1988г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е добро решение да се използва компютърна звукова карта за мерене на високоволтова апаратура. Едно допиране до аноден потенциал и картата, а понякога и целия компютър отива по дяволите.

Чешкия вариант е истината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заедно със софтуера има и хардуерна добавка, която би трябвало да решава този проблем, но аз и без това не съм фен на симулаторите така че и аз мисля, че чешкият вариант е истината. В неделя ще разберем...

В предния пост пропуснах да уточня, че ще постна всички схеми, по които работя. Смятам, че колегите, които не са на "ти" с техническата част ще са по-обективни по отношение на звука ( за разлика от нас, които имаме предпочитания към определени лампи или схеми), което ще е "положителна" обратна връзка с хората ползващи крайния резултат.

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да имаш налични лампи и да правиш амп, е както да имаш копчета и да почнеш да шиеш балтон.

Парни Валяк го е написал но явно не вдяваме , без изходящ трансформатор не става.

Предусилвателя си е хубаво нещо но ламповия саунд е крайното стъпало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента разполагам със шест различни изходящи и още толкова захранващи трансформатора.Зад Пирогов има работилница за навиване на трансформатори - бай Пешо Стойков се занимава с това повече от 20 години и си разбира от работата - ако на някой му трябва ще дам точни координати и телефон

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той сигурно ще го навие . Други също, като им дадеш данни и схема ще навият . Обаче са малко, които ще навият качествен китарен , защото преобладаващите информации са за музикални изходни . Четох преди време в наш друг форум , че тамошния корифей по изходните трансформатори е разглобил такъв на Маршал и освен, че не бил секциониран имал редица особености по навиването , не било същото като при навиването на музикалните. Та трудна работа –но за пробата и гъдела –защо не .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека да успокоим топката и да изчакаме. Ще ми се да стане една добра тема, но това ще зависи от всички нас.

Затова - успех и наслука!

И не се съмнявайте, ако има трески за дялане, естествено ще има резачка.

 

Ще започна с една забележка. Лампите поставени в скоби не са еквиваленти. Само две са съответни, останалите изобщо са различни.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За това изобщо няма спор, освен 6П14П и 6Ж32П останалите са само функционален заместител и то след преработка на схемата заради различното анодно напрежение и ток... и не само.... по добре да оставя клавиатурата и да хващам поялника...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Остана ми време да поработя по проекта и започнах от захранването - налепих един регулируем изправител от165 до 350 волта с двупътно кенотронно изправяне  и един изправител за 12, 9 и 5 волта.Ето схемите:

 

 

5558514U.jpg

 

5558515Y.jpg

 

Драснах ги на ръка, защото не се оправям с рисуването на компа.

 

12-те волта са за релета за комутация и се чудя дали да не ги пусна на отделен траф.Другия вариант над който умувам е дали да не захраня изправителя за 9 и 5 волта от отоплението на кенотрона - намотката има ресурс по ток...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само за предусилвател захранването ти е абсолютно ненужно усложнено - кенотрон, дросел, особено стабилизатор. Ако целта ти е да можеш да си регулираш напрежението мога донякъде да го разбера, но иначе само за преамп това са излишни неща.

Общо взето по тези въпроси всичко отдавна е предъвкано и ясно установено, така че някакви революции в тази област не се очакват, затова няма смисъл да си усложняваш живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никони, не тръгваш добре. Оставам с впечатлението за недостатъчно знания...

Регулаторът е доста калпав. 

За отоплението на изправителката - не си ли задаваш въпроса, защо нейното отопление е винаги отделено от другите вериги?

За какво ще използваш 9 и 5 волта? Мисля, че се досещам, но е за предпочитане ти да си кажеш. А след това ще коментирам.

Имаш сериозна грешка в ламповия изправител. Сега ще оставя сам да я откриеш, а ако не успееш, ще ти я посоча.

Имаш и пропуснати елементи в изправителната част.

За сега толкова.

Приятно четене!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислех да мина с набързо скалъпено захранване, но разбирам че не съм бил прав, така че ще преработя всичко...За отоплението на кенотрона си изясних нещата, в ламповия изправител филтриращия кондензатор е с максимален капацитет от 50 микрофарада за EZ81. 12-те волта минават на отделен траф, 9 и 5 волта са за захранване на ефекти / 5-те за РТ2399 на дилея/ и си изисква прилично филтриране.Ще гледам повече да не ви губя времето с набързо скалъпени недомислици...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.