Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Хей здравейте на всички!Имам един въпрос свързан с композицията на електронна/компютърна музика и в частност Дъбстйепа щот нали е модйерен.

Работя с ФЛ студио и само с вградените генератори и ефекти.Нито имам масив нито нещо друго допълнително.Като цяло съм доволен от дроповете които създавам (като за любител), но не съм доволен от интротата си понеже ми звучат прекалено компютърни и все едно съм ги правил на телефона си.Искам да попитам има ли някакъв начин да звуците и инструментите да звучат някак по живи.Слагам ривърб но някак си пак ми звучи кухо...Слагам компресори, работя с еквалайзери, но уви пак не мога да докарам достатъчно жив саунд.

 

http://soundcloud.com/dimitar-rujinov/x-sert-knifer

http://soundcloud.com/dimitar-rujinov/x-sert-dr-jekyll-and-mr-hyde

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

Аз също ползвам ФЛ, но има някои недостатъци точно в постигането на по- реалистични звуци.

Колкото до твоя случей мисля че самите семпли не са добри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

точно по тази причина стоя по-далеч от FL, но като цяло просто програмата не ми е удобна.

затова и се пренасочих към Reason още в началото.

според мен по-скоро попрочети това онова за продуцирането на дъбстеп, днб и най-вече дъб (който е в основата и на двата други стила), мисля, че може да са ти от полза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

noflip аз пък точно reason я гледам като тръба :D.Ами истината е че не съм се занимавал да си свалям допълнителни семпли, звуци и инструменти.Използвам тези които са в Sytrus а те не са от на-добрите.И все пак има някои тънкости които помагат за "оживяване" на звука (ако вече не е достатъчно жив :D ).Колкото до инфо за продуциране на дъб и производни, разбирам на къде биеш , но не мисля че там ще открия това което търся.На мен не ми трябват основите за създаване на бийт, мелодия или бас.Аз търся информация за това как да постигна конкурентно и модерно звучене на инструментите и звуците.Все пак това е адски обширна и относителна тема и всеки си има малко или много собствено мнение, но ми е интересно другите хора които се занимават с комп. музика как се справят с това :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек, ти си изкарал егааааси якия звук от вградените инструменти на FL!  :godbless: Това първо. Второ, композициите ти са доста яки. И това ти го казва човек, който не слуша такава музика.

 

Трето. Според мен слабото място е звука на барабаните. Има къде къде по-яки сетове, които може да се използват в тия парчета. Като те гледам какви чудеса си сътворил с антикварния Sytrus, само мога да си представям какво ще се случи, ако се докопаш до едно Battery 3 за барабаните...

 

Относно "оживяването" на звука. Това е доста субективна тема (особено като вземем предвид, че в парчетата няма живи интрументи), но има едно нещо, което може да бъде от огромна полза за цялостното звучене на композициите ти - automation. Като започнем от неща като честотата и резонанса на филтъра на синтовете, LFO-та, дилей (време и количество) и стигнем до елементи на микса като volume, панорама, количество EQ, reverb и други ефекти на отделните тракове - всичко това може да се контролира чрез automation. Много на брой такива малки нещица могат изключително много да раздвижат и "оживят" един микс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Solas мерси за комплиментите мой човек!

За automation-а си напълно прав.Има мнооого неща които трябва да науча.Ако искаш виж в саундклауд последните две парчета които съм качил, там си играя малко с automation на някои от инструментите. :) Мерси и за съвета за ударните ще чекна Battery 3  :drummer:   :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Колеги" ако искате по реалистични звуци се снабдете с разнообразие от инструменти. Другия вариант е да експериментирате с настройките на инструментите. ФЛ Студио е една от най-лесните програми (да не кажа и най-лесната). Няма недостатъци ако знаеш как да я използваш. Не очаквайте обаче, че като е най-лесна ще се научите за 2 дена... Аз правя музика с ФЛ Студио от около 2-3 години и още имам какво да уча. Колкото до "тракчетата", ще повторя Solas, свършил си доста прилична работа с вградените инструменти, но рано или късно ще започнат да стават неразнообразни. Задължително се снабди с други ВСТи инструменти. По принцим Wobble bass можеш да правиш с почти всеки инструмент. Гледай уроци в интернет.

 

Който желае може да оспорва мнението ми :)

Успех за напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Радвам се, че има хора, които бачкат само с ФЛ. За по-жив звук използвай ПАНОРАМА! запомни - всичко в центъра е кофти. Всичко в страни пак е кофти. Барабаните ти вярно звучат сухи. Сухи е точното определение. Използвай най-различни барабанни семпли, търси из форуми, разпитвай. Намери си едни добри синт барабани и почни от тях. Изграждай цялата композиция от барабаните. Колкото по-развити - толкова по-добре. Не се стряскай да слагаш и акустични елементи. В дъбстепа има едно правило - няма правила! Чети за стерео картината. Относно интротата - Токсик и Пойзоун имат уникални пад-ове. Разцъкай ги. И една тънка мелодийка за интро. Като ... Жан Мишел Жар или Тим Бург.

ако ти остане време цъкни на линка да чуеш как бачкам аз само с ФЛ и ефекти!

https://soundcloud.com/flowskyofficial

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
1  "запомни - всичко в центъра е кофти"

 

 

2 "В дъбстепа има едно правило - няма правила!" 

 

 

 

1 - стана ми интересно след това изказване да чуя някой твой трак... особено как точно ти звучат kick-a и subbass-а ... 

 

2 - да, като изключим темпото, syncopated drums, double time и още едно не-задължително нещо..... а... да... SUBBASS!....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Момци, не ми се отваря нова тема. Точно за ФЛ студио имам въпрос. От около месец започнах да се занимавам с електронна музика и в момента все още експерементирам за да се насоча към конкретен стил. Везните обаче накланят към дъбстеп, имам питане към колегите, творящи в този стил. Какви дръм пакети ползвате? Вградените доста постно звучат и ги съживявам единствено с ефекта Soundgoodizer от миксера. За басове пък ползвам 3x Osc пак от програмата и го модулирам с плъгина за преамп Poulin и основно го модулирам с fast LP. Има ли друг удобен бас генератор?

И последно, за така наречения "robot voice" го модулирам с помоща на дисторжън bitcrusher. Някакъв помощен плъгин, нещо като Albino например ползвате ли? Та с това до тук нека публикувам един семпъл:

 

https://soundcloud.com/vasil-dexter-yordanov/led 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Пич, виж този видео урок ->

 

Час и десет е и има много автоматизация и игра, но няма да съжаляваш. Ако си ориентиран към дъб степа, това е най-прекрасния начин да вдъхнеш повече живот/въздух в музиката си. Виж похватите във видеото, дано ти хареса.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Аз също цъкам на ФЛ и най-вече с вградените неща...така като се замисля само с вградените неща.

 

https://soundcloud.com/a-katanski/long-story-short

 

https://soundcloud.com/a-katanski/shift-shuffle

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Съгласен съм с колегата по-горе - ФЛ не може да постигне разнообразния звук на Рийзън. Макар в последния да няма опция за ползване на външни VST, има толкова много Refill-и към програмата, че възможностите и в електронната музика са практически безкрайни. Преди няколко месеца излезе Рийзън 7, който май поддържа и VST, ама е с usb key и не може да се кракне, така че аз лично бих ти препоръчал 5-ицата, има я в read_rules. Иначе ФЛ-а има като цяло едно дървено и пластмасово звучене. От самолет си личи че нещо е правено с ФЛ.

 

Едит: Иначе дроповете ти къртят ;)

Редактирано от The_Final_Cut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Иначе ФЛ-а има като цяло едно дървено и пластмасово звучене. От самолет си личи че нещо е правено с ФЛ.

 

Много ми е интересно как можеш да потвърдиш това си твърдение с факти. Това генерализиране в изказването ти ми говори, че или си много навътре в нещата или просто изразяваш субективната си гледна точка. Ако е първото, може би можеш да хакнеш едни и същи семпли в няколко различни програми, да ги експортнеш и после да гледаме визуално дали вълните са различни за да разберем дали по дифолт нещата излизат по-различни (пластмасови) от ФЛ. А ако е второто значи не си много навътре в нещата и поради този факт си останал с това впечатление от програмата... може би за това ти мнение са допринесли интерфейса и уъркфлоуа... или просто харесваш повече синьо от червено... незнам... идеята ми беше, че твърдението ти по този начин поднесено е подвеждащо:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.