Jump to content
Българският форум за музиканти

Дрезгав глас


martinbg

Recommended Posts

Здравейте! От доста време пея по разни хорове и от скоро се опитвам самостоятелно, но пея някак си прекалено чисто... Искам да пея по-агресивни неща (метъл), а там без тази лека характерна дрезгавина, която повечето такива изпълнители вкарват в пеенето си, звучи някак си сухо... Аз просто заковавам тоновете и това е. Звучи вярно, но не и добре :)

 

Та, въпросът ми е, и това ли се учи като всичко друго, или просто някои хора си го могат и им идва естествено?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дрезгавината (дрезгавият глас) е по-скоро "дефект" на гласа, който може да се използва като ефект - някои му казват "хрип", невъзможност на гласните връзки да слепнат напълно. "Естествена дрезгавина" можеш да чуеш при Тони Димитрова примерно или Том Уейтс, или Джанис Джоплин. При някои дрезгавина има само в определени части на гласа.

Това, което се чува в по-агресивните неща (метъл) е не винаги надстроено над такъв тип "дрезгавина"- т.е. не винаги певецът има дрезгав глас когато говори.

Ако вземем примерно Рони Джеймс Дио - имаме чист "говорен" глас и доста оувърдрайв при пеене - дори и да не е по начина, по който се ползва в другите стилове метъл.

В този случай говорим за придобита вокална техника, способност на певеца да пее с различни степени на оувърдрайв.

Съфорумникът ни аscendendo примерно е вокалист, който пее и "чисто", и с оувърдрайв - в различни степени според конкретния рок/метъл контекст , можеш да се обърнеш към него за помощ ако искаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувал съм, че преподават "дрезгавини" наоколо(из Софето). Не съм пробвал(не моа да пея), но може да провериш ...там по разни камък-училища.

 

^^^Е за тва не моа да пея

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, аз го имам същия ,,проблем", ако изобщо може да се нарече така. С намирането на правилните упражнения отнякъде плюс малко практика и експериментиране може и да го докараме :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Отиди на добър вокален педагог или пей наистина много, докато започнеш да познаваш всеки детайл и всяка прищявка на гласа си. Има готини техники за дрезгаво пеене, но се учат бавно. Някои хора, като изстинат, им става дрезгав гласа. Не ти го препоръчвам. Пък какви идеи дава само и аз...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.