Jump to content
Българският форум за музиканти

Предлагам помощ за начинаещи колеги ...Инфо ..съвети и т.н.


rudibass

Recommended Posts

Темата я отварям малко без да знам какво ще последва. Но все пак за да съм полезен на колегите съфорумници , ще направя едно предложение..:

 

В последно време, а и не само, забелязвам, че се появяват теми от сорта ..."колеги дайте съвет"

 

Та, за да не се пишат много теми с един и същ въпрос като например (какви струни да си сложа) , МОЛЯ обръщайте се към мен..Ще бъда щтастлив да споделя личния си опит за неща които съм открил и на които са ме научили по - стари колеги... Музикант съм от 25 години вече и съм видял това - онова...Тези , които ме познават знаят, че не подвеждам хората с грешна информация.

 

Можете да ми пишете, без да се притеснявате, за каквито и да е теми свързани с музика, усилватели, музикални магазини, лайв озвучаване. Стига да ми е в компетенцията ще съм радостен да помогна....Навремето нямаше кой да помага ,защото никой нищо не знаеше със сигурност, а и нямаше много инструменти и усилватели, които човек да си купи свободно.... Няма нужда сега някой да открива нещо вече измислено....

 

С огромно уважение Гого

 

търсете ме на лично съобщение или сайп - rudibass

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адаш, евала за начинанието :godbless: , трябва някой и в другите раздели да се направи нещо подобно!

 

Поздрави!

Герги

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е да се свърши работа ... Вие, инж.Манов, го знаете най- добре. Но все пак мерси за похвалата . Просто осъзнах вчера, че съм от 7 години в тоя форум и е време да почна да помагам с инфо ...а не само да черпя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Гого, достойно за уважение поведение.

 

 

Без намесата ми да се разглежда като някаква конкуренция на предложението на rudibass, аз също съм готов да помагам винаги когато мога. Всеки ден влизам във форума, така че контактът на ЛС работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми аз като гледам може тази тема да се превърне в онлайн ИНФО тема....който каквото има да пита в нея ....и аз ще му отговоря или разбойник, или който мисли ,че може да помогне, на ЛС например...пък дори и тук ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого, така ще стане голяма каша, друже. Ако искаш виж информационната тема, която съм метнал горе във форума и каквото липсва според теб го драсни в разбираема тема, за да допълним тази част. Начинаещите никога няма да спрат да питат едно и също, дори да сте го написали на 1000 места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си бате Вико...Инфо темата е достатъчно добра и пълна.....Просто съм бил свидетел на въпроси то сорта ...абе баса ако ми се опре в коляното дали няма да звучи по зле? Веднага почвам да разсъждавам що за колан трябва да е това, че баса да опира в коленете...И те така...Или ..тоя миксер колко вата е ...а колонки с него има ли? Защото аз имам един и е 45 вата, и ми подариха колонки кръгли към него...Закачих си го на колата и сивири да си е....е майката....Та за всеки един такъв въпрос по една тема....Няма смисъл...Не ми пречи да пробвам .А ако няма интерес, може да се изтрие по всяко време...С уважение Гого

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenangel: :greenangel: :greenangel: :greenangel: :greenangel: Посмях се доволно на отговора ти, брат. :greenball: Не казвам, че не трябва да се помага, но ако трябва да се изсипе всеки коментар в една тема, ще стане какафония. Иначе не ти пречи да опиташ. :) Аз съм ЗА такива асистенции под коша!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде да повлека крак с един въпрос. В каква настройка свири 4 струнен бас и как точно става магията, ако китаристите са дропнати да речем с 2 и повече цели тона надолу?

Струва ми се че баса ако го дропнеш толкова много му се губи тона и май като цяло не е оферта. Как го правят, просто свирят партиите другаде ли? Има доста рифове в които се помпа на свободна дебела и се вкарва по някой друг тон, като уж пиниза е да се ползва свободната за по-голяма бързина (незнам дали го обясних както трябва...) баса какво прави ако трябва да свири същия риф, но на него тона не не му е на "свободна"?

 

Доста объркано стана...дано да схванете идеята. Та...да питам по-простичко - дропвате ли си басовете?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо объркващо няма, само ти си объркания в случая. :) Естествено че се дропва и баса!Колкото по нисък строй,толкова по дебели струни!В една друга тема обяснявах точно това.Ако китаристите ти са настроени в До, ти също трябва да си на същия строй.За самото свирене ,ако можеш свириш същотото което и ритъм китарата,ако не можеш свириш само основните тонове,В стилове като metal core ,и други подобни ролята на баса е да дава плътност и мощ на саунда,не е така водеща както да кажем в jazz-а,и както си забелязал партиите на баса са доста опростени и много често се свири на на една-две струни много често на свободна,но това не бива да те притеснява ,естествено ще те набедят за некадърник но това е нормално,свири си яко ритъм с дясната ръка с барабаните,а с лявата каквото можеш! П.С.Много хубава тема!!!На който не му се обеснява на по младите музиканти и на тези който не знаят,по добре да не пише в форума!!!Въпросите им са толкова смешни колкото сме били смешни и ние на 15-16 год.сигурно сме задавали същите тези въпроси ,с тази разлика че е нямало кой да ни отговори,трябва ли сега да ги обвиняваме за това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най- лесно е и ти да дропнеш...Но първо трябва да смениш струните с най дебелите възможни ....Дори и да сложиш 065,085,105,130 ...С една дума. Комплект от 5 струнен бас без най- тънката.НО.... винаги има едно НО ...може и да не ти издържи грифа (не е мислен за това) но досега не съм виждал такива дефекти де...Има струни на Уоруик които се казват Low B те са си с ниска струна 4 стунен комплект..Има модели Warwick Vampyre с такива комплекти струни ..та дори още по ниска настройка A,E,B, F# ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най- лесно е и ти да дропнеш...Но първо трябва да смениш струните с най дебелите възможни ....Дори и да сложиш 065,085,105,130 ...С една дума. Комплект от 5 струнен бас без най- тънката.НО.... винаги има едно НО ...може и да не ти издържи грифа (не е мислен за това) но досега не съм виждал такива дефекти де...

 

Всъщност, това не е проблем. Всяка струна, в съответстващия и строй има "нормално" напрежение. С други думи, 65-130 комплект настроен B E A D, ще има горе-долу същото (или дори по-ниско) сумарно напрежение от 45-105 такъв, настроен в E A D G.

Проблемите са други. Първо, ще трябва да се разширяват слотовете на нъта, защото няма да са фабрично нарязани за толкова дебели струни. Второ, ще се наложи преинтониране, а може да се случи, особено при по-дебелите струни, бриджът да няма достатъчно ход назад за да се интонира правилно инструмента.

Този въпрос сме го дъвкали и предъвквали многократно в този раздел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За интонирането си прав....Но според мен нека пробват ....ако не ги дразни изместването на настройката ....Когато почне да ги дразни ,значи ще е време за по-добра китара 5 струнна вероятно...Аз лично не съм виждал еьтремна група с толкоз ниска настройка в БГ да свирят много след 5 то прагче .....така че като за начало да се спаси ситуацията стаа...

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.