Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптери и електроники


johniebgood

Recommended Posts

Интересува ме следното:

 

Кои от известните басисти, с какви адаптери и електроники свирят? Интересуват ме най-вече Делано, Агилар, Бартолини. Идеята ми е, да си избера звук, който ми харесва, за да знам каква ще е следващата стъпка в ъпгрейдването на баса ми.

 

Моля само за компетентни мнения!

 

 

 

Това, което ме впечатли на пръв поглед в тубата е комбинация от Делано адаптери с Агилар ел-ка.

 

http://www.youtube.com/watch?v=f3hThD2NIJ4

 

http://www.youtube.com/watch?v=UftcMqDoNIE

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EMG-та ! С emg знаеш ли колко много известни басисти свирят? Henkka T. Blacksmith(Children of Bodom),Tom Araya(Slayer),Orion(Behemoth).... и още хииляди музиканти :) EMG са най-качествените адаптери,но какви ще си купиш зависи от това какво свириш :):rockon:

Редактирано от rager
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е от марките, които си споменал, a не си написал и за какъв бас става дума, но Steve Harris свири със SD SPB-3 (quarter pounder). Аз наскоро се сдобих с такъв и ме радва как звучи. Мисля, че и Roger Waters предпочита такъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изброените басисти не ми вършат работа. Аз съм по-фънки ориентиран, а EMG-та имам на Ибанеца и не е това, което търся.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време бях пуснал една подобна тема:

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=13355

 

Може би ще успееш да намериш нещо интересно и за теб. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изброените басисти не ми вършат работа.

 

Да се беше сетил барем да напишеш какъв ти е баса, щото съвсем не всяка електроника влиза на всеки бас, освен ако не искаш да дълбаеш или да запълваш, в което се съмнявам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Съсипа ме с този коментар! Ти да не си виждал някви руски електроники бе човек? :girl_cray2: Разбира се, че ще влезе, а и не е притупало, просто ми се щеше ако някой има такова инфо да сподели(примерно Р.Бона свири с Фодера, ама си е сложил Сеймур Дънкан с еди каква си електроника...) Знам един (темерут) , ама него ще си го питам лично. Страшен фен съм на MTD басовете, ама там цифрата е много висока, ще ми се с подръчни средства да постигна нещо подобно и като казвам подръчни, имам предвид към 500 дорела...

 

За това иде реч, малко е разместен звука, ама нищо, превъртете на слапа към 3:30

 

http://www.youtube.com/watch?v=VFmP_fRCz5U

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако съм те разбрал правилно, бих посъветвал, вместо адаптери и електроники, следващата стъпка да е пиезо с-ма (изборът не е огромен), която би ти излязла, общо взето, колкото баса ;)

 

...иначе, също съм голям фен на адаптерите, предложени от blr. Ако те влече този вариант, да направим партия за три и да си разделим по един и половина ;)

600_71.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Richard Bona със сигурност не е подбирал сам адаптерите и електрониката за баса си - изборът е направен от Fodera. В последните години адаптерите (за повечето модели) се правят от Seymour Duncan по спецификации на Fodera. Най-близкия достъпен адаптер на Дънкан е този, но не се прави в 6 струнен вариант, какъвто предполагам че търсиш: http://www.bestbassgear.com/basslines-pickups-nyc-5.htm. До преди няколко години адаптерите на Fodera се правеха от Aero Pickups. Би могъл да видиш какви 6 струнни модели предлагат, като отново няма да получиш идентичен адаптер на използваните от Fodera.

Активната електроника на Fodera се прави от Майк Поуп - известен студиен бас китарист и инженер (два пъти е свирил в БГ, впрочем - с Ал Ди Меола и с Майк Стърн). Не можеш да си купиш идентичен модел, но можеш да разгледаш сайта му за други варианти: http://www.michaelpopedesign.com/

 

Адаптерите и електрониката на MTD се изработват от http://www.bartolini.net. Виждал съм коментари, че адаптерите са split coil като конструкция - тип Пресижън, но с разменени места на намотките и събрани под "soapbar" капак. От личния си опит мога да кажа, че спокойно би могъл да избереш адаптер със сходно звучене от т.нар. " Bartolini original series". Електрониката e различна от комерсиално предлаганите модели и въпреки че съм сигурен, че е най-близка до Bartolini NTMB според мен не е достатъчно сходна като звук.

 

След избора на адаптерите започва истинския купон - акустичните качества на твоя инструмент са много различни от Fodera & MTD, което ще доведе до различен звук. Обърни внимание и на точното разположение на адаптерите и доколко се различава от твоето - разлика по-малка от половин сантиметър се чува доста ясно.

Според мен най-краткия път до тона, който искаш е да събереш различни модели адаптери и електроники от другари и да пробваш на място с твоя инструмент. Монтажът и демонтажът ще отнемат време и нерви, но така лесно ще разбереш какво ти харесва и какво - не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^За Р.Бона просто дадох произволен пример, ясно че няма да сменя адаптери или ел. на Фодера, а за МТД и аз видях, че Бартолини прави електроники... В първите 2 видеа примерите са адаптери Делано с ел-ка Агилар и определено ме радва звукът. За акуст. свойства съм съгласен наполовина, ще гледам адаптерите да са сходни по размер, за да не се копа много, ще са на същите места, на които са сегашните Кент Армстронг. забравих да напиша, че иде реч за 7 струнен бас, което леко стеснява избора. Спрял съм се на тези - Delano - Delano SBC 7 HE/S Set - 7 String Soapbar Set или Delano SBC 7 HE/S-4 Set - 7 String Soapbar Set. Следва логичният въпрос, каква е разликата между Dual Coil Humbucker и Quad Coil Humbucker? Ясно е, че едните са с двойна намотка, а другите с четворна, като звук ме интересува.

 

@Свилен Бас пресижънският вариант не ме вдъхновява, иначе и аз съм фен да имам пиезо, ама в комплект с ел-ка и адаптери, някои модели на МТД са така, По-натам :greenball:

 

@разбойник, знаеш, че се бях впечатлил от твоя правен МТД, ако не се лъжа беше със Сеймур Дънкан, ама те нямат 7 струнни май, а електрониката каква ти беше?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Сеймор Дънкан предоставят възможност за поръчка на всякакви адаптери (в страницата на Конклин го пише - разгледай и други възможности, и подробности: http://www.conklinguitars.com/custom_shop_basses_options.html)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Те хубаво предоставят, а финанси предоставят ли? :girl_cray2:Сега ще разгледам и сайта, който си дал. Току що Темерут ми даде компетентно телефонно мнение, че Делано не си пасват много с Агилар, а на него му вярвам :greenball:Това леко променя нещата, ама леко...

 

Конклин не ми ги хвали, фен съм! преди няколко години, ако Рудибас беше кандисал, сега щях да съм конклинист..., но не е и това.

 

 

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не му вярвай, а пробвай сам - вкусове всякакви. За подобни неща и на майка си не се доверявам :D

 

Басът ми е с адаптери Bartolini XXM45C Quad Coil и електроника Bartolini NTMB.

 

Бях слушал при Краси Delano с две и с четири намотки и двунамотковия модел ми хареса повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е ти направо ме бартолинизира! Много ме радва твоят бас. А Краси тия дни ще донесе един Уоруик с Делано да видим. Време е за бас среща май...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Съсипа ме с този коментар! Ти да не си виждал някви руски електроники бе човек? :girl_cray2: Разбира се, че ще влезе...

 

За адаптерите ясно, но и за предусилвателите не си прав. Моят такъв, вероятно няма да влезе без доработка в твоята китара, най-малко защото работи на 18 В, т.е. вероятно ще трябва да подялкаш.

Честно казано, не разбирам какъв е смисълът на темата. Откъде знаеш как ще звучи електрониката Х в твоя инструмент, да не говорим за техника на свирене, струни, амп... Ако беше пуснал темата като сравняване на електроники, вероятно щеше да е далеч по-полезна. Можехме и по някой семпъл да запишем, ама така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.