Jump to content
Българският форум за музиканти

Нещо ново от мен - Blue Label Overdrive


Recommended Posts

Здравейте,

 

Отдавна съм вдигнал мерника на няколко бутикови драйв педала, но все не ми оставаше време да ги направя.

Е, направих първия - Blue Label Overdrive по схема на Fulltone OCD.

 

Доста време ми беше голям мерак да си го купя, но не се стигна до това. Сега го направих и съм ужасно доволен от резултата.

Педала от доста време е в топ-селър листите за драйв педали на повечето онлайн магазини, и чак сега разбирам, защо хората го харесват толкова.

Схемата е наистина страхотна - браво на Фултон! Прекрасна динамика, невероятно натурален тон. От опита ми до сега с различни драйвчета, така и не можех да се отърва от чувството, че те винаги стоят като...кръпка пред ампа. Дори хубавите такива , макар и да звучат добре, си стоят някак отделно от тембъра на ампа. Но не и ОЦД-то. Първото нещо което ми направи впечетление като го сглобих, освен невероятната динамика, е че той просто се държи като още един канал на усилвателя. Все едно включваш драйв канала на амп.Супер!

 

Има много схеми на ефекта в нета, повечето са идентични, и искам да потвърдя, че са верни. Педала се получава просто супер! Ако пък някой е решил да си купува оригинала - да не се колебае, заслужава си според мен. Ето как го реших като дизайн:

 

023001953-big.jpg?r=0

 

023001957-big.jpg?r=0

 

Няколко думи за компонентите - успях да намеря сравнително лесно всички компоненти и смея да твърдя, че е точно копие на оригинала. Преди да го сглобя правих тестове с различни компоненти. Най-голямо влияние според мен оказва операционния усилвател. Пробвах го с всички налични които имам - TL072, JRC4558, NE5532 и TL082. Най-добре според мен звучи с TL082, който не случайно е и опамп-а в оригиналния педал.

 

Малко за звука - държи се прекрасно пред всчкакви настройки на ампа. Пред чист канал, пред канал настроен на границата на кривене, пред лек крънч и пред сериозен крънч, педалчето се държи прекрасно. С три думи - чист класик рок.

 

Ето два семпъла - първия с Лес Поул, втория със Страт :

 

<embed src="http://www.4shared.com/embed/599190498/af991d4" width="320" height="200" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>

<embed src="http://www.4shared.com/embed/599191415/42d0004" width="320" height="200" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>

 

Дано ви се хареса. Ако съм пропуснал да спомена нещо, питайте :)

Приемам поръчки за такова ефектче. Мога да направя на желаещи ако има интерес. За подробности - ЛС.

За всякакви други въпроси, критики, препоръки давайте смело тук. Дано да стане хубава тема.

 

Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, звучи супер! Семплите също са хубави. Само врътките малко не ми се връзват, но то си е въпрос на вкус. Жаковете не могат ли да са по-централно, че съм с твърди връзки на педалборда?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мерси, радвам се, че ти харесва.

На мен лично визията ми харесва но както каза, то си е въпрос на вкус и нещата са поправими в зависимост от предпочитанията на ползвателя.

Като стана въпрос за врътките, искам да отворя една скоба за тях - досега винаги съм ползвал онези другите, които се закрепят към опашката на потенциометъра с фиксиращ винт.

Честно казано много ме дразнеха по следните причини - първо, не знам как ги съхраняват и транспортират, но аз винаги попадам на такива които изглеждат....ползвани.Просто пластмасата им е една такава, я шупли ще има, я подбивания.... все неща които мен ме дразнят. Второ, те всичките са плитки и винаги се налага подрязване на опашката на потенциометъра, което си е занимавка. И последно, при монтажа незнайно защо, винаги, много или малко, при фиксирането с винта се получава лека несъосност между оста на потенциометъра и врътката, което също много ме дразни.Върти се като разбалансирано автомобилно колело ;)

А тези новите са супер по отношение на горните показатели - дълбоки са (потенциометъра не се подрязва), влизат на шлици ( без винт), леки са, и изглеждат мн добре наживо.

Аз лично мн ги харесвам и бих ползвал само тях. А.....и изглеждат малко по-веселичко ;) Аман от металарщини :)

 

Относно жаковете - опасявам се, че няма да е много възможно, защото много ще се промени ефекта вътре, а и неизбежно визията отвън.

Надявам се да не е чак такъв проблем. Е, винаги може да се помисли за вариант де... ;)

Редактирано от shtur4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ефектчето звучи убийствено - снощи го разцъкахме с shtur4o на мойта си апаратурка, с мойте талпи. Да си призная, не съм пробвал оригинала, но се съмнявам да го превъзхожда с нещо като звук. Много прозрачен драйв, запазващ характера на китарата, мек и месест тон с широк спектър. Универсален - бууства много приятно драйв канала, като стяга ниските и подчертава цвета на лампите, без да омазва динамиката. Накратко - балсам за ушите. Ако дадат Господ и жената някоя кинта, ще поръчвам. А shtur4o е много точен пич!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна съм вдигнал мерника на няколко бутикови драйв педала, но все не ми оставаше време да ги направя.

Е, направих първия - Blue Label Overdrive по схема на Fulltone OCD.

 

А да се пробваш с BB preamp Exotic замислял ли си се.Ако се получи аз сум първи да си поръчам , че оргинала ми е малко скъпичък.Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Досега не ми е бил в списъка. Но идеята хич не е лоша ;) Смятам обаче, че ще ми станат доста овърдрайвчета.

Затова скоро ще започна да работя по един малко по- ........ хай гейн проект.

Обещавам да помисля и за ВВ преампа. Ако (като) реша да го направя ще си първия, на когото ще пиша.

Обещано! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.