Jump to content
Българският форум за музиканти

ФУКНЯ - само за музикални инструменти!


musicman

Recommended Posts

Преди 10 часа, chris_barnes написа:

Честита, Жоре, със здраве да си я ползваш! Ама тез хора от Гибсън защо са обърнали нек адаптера :D :D :D

Мани, то това с адаптера е най-малкото! Отзад са забравили да я боядисат и цялата е черна 😕 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 7.1k
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

  • 3 months later...

Благодаря! Успях да докарам много як звук с комбинацията. Искаше ми се да взема Дизел кабинет, но не изпадат употребявани, а нови налични няма 😕 А и струват по 2300-400лв. Колегата @G.Varbanov ми направи много добра оферта за този ENGL който не използваше, че реших да го взема, а и аз имах и преди такъв кабинет и знаех какво да очаквам.

Пробвах го усилвателя с 16 омов кабинет със задно монтирани говорители и не ми допадна много как звучи, предно монтираните 8-омови говорители в конкретният контекст докарват по-стегнат и ясен среднист тон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Извинямам се да дългия пост, но ще е малко две-в-едно.

Февруари месец бях показал тук един PRS Mike Mushok, който взех с ужасно голям ентусиазъм, и все още се радвам че имах възможността да имам тази китара, и ако имах безкрайно свободно място вкъщи щях да я задържа само от колекционерска гледна точка. Много се радвах че успях да се сдобия с този модел, докато не прекарах малко повече време с него - почти всичко в тази китара не ми хареса, освен това че е 27.7".

Формата на китарата - усеща се все едно съм хванал бъркалка за лютеница, по-ръбеста и плоска и от лопата. На височината на която съм свикнал да държа китарата въобще не ми пасна. Свирейки прав като си отпусна дясната ръка, тя някак си натежава върхо горната част на тялото така че долната част е свободно във въздуха и стърчи напред, а в мен се опира само горния ръб. Тялото има "belly cut" но според мен е прекалено плитко за тази форма. И това е при положение че аз не съм с едро телосложение. За който е свикнал да си носи китарата супер ниско би била по-удобна.

Грифа е сравнително дебел (както повечето баритони) но това което не ми хареса не беше дебелината, а профила. Може би просто аз съм свикнал грифа да има асиметрична форма .Все си мисля че не съм претенциозен от към гриф, но разликата като оставя която и да е друга китара и взема PRS-а си беше осезаема.

Формата на грифа все пак не ме спираше, но липсата на 24ти праг се оказа голям проблем. Хем си мислих "пф, закво ще ми е 24ти праг на баритон китара", но после си го търсих. Освен това прагчетата бяха със сравнително ниска височина (стандартна за PRS). По-ниски от Джъмбо размер, което чесно казано ме отблъсна. Връзката между грифа и тялото е малоумен ръб, който също ме дразнеше и въобще не ми беше удобен. Нъта - пластмаса тип от седало за тоалетна.

Адаптерите за мен са анемични, прекалено слаби са за какъвто и да е метъл.

Изработката на китарата беше ок, с изключение че имаше няколко високи прагчета, което беше изненадващо, уж Корейски PRS, ама...

И така, още Май месец се разделих с нея, с намерението да си взема друго баритонче.

---------------------------------------------

И сега - Ibanez RGIB21 - 28" инча баритон

Много се чудих за този модел. Още преди да взема PRS-а му се чудих, и това което най-вече ме спираше беше черния гланц. В крайна сметка кандардисах. А пък сега ако знаете колко ме е яд че не взех една RGIB6 която лекомислено подминах в OLX-a (общо взето същата но фретборда е без точки и е от абанос), но какво да се прави. 

Миналия месец се разкарах до София и пробвах такъв Ibanez в магазина на Икономов. Първо впечатление - грифа се усеща много по-дебел от колкото е "на хартия". 21mm на първи праг не ми звучи толквоа много, предвид че LTD-тата вкъщи са с Thin U, който харесвам, и е 20mm. Един милиметър разлика, но този на ибанеза е със доста силно изразена асиметрика и освен това е широк 45mm. Подържах китарата за може би няма и 5 минути и се отказах. Чак ми стана тъпо защото си бях набелазал и един от новите модели  - RGRTBB21, а грифа му е същия.

Помотах се в магазина, гледах други китари (купих една, ще я покажа и нея тук), и после помолих да ми свалят пак баритона. И чак изненадващо за мен, след още 10-15 минути с китарата не я чувствах така отблъскващо, а напротив - харесваше ми. Само че преди да си тръгна (само с една китара) ги питах дали ще изравнят цената с тази от другите магазини, да взема и двете - щяха да върнат отговор с обаждане или имейл, ама нищо не съм получил още. Тази купих от Музикер, за 434 лв по-малко от цената тук, и е от по-нова партида.

Като бройка китарата е учудващо добре, аз наистина очаквах да е по-зле. Фабричния сетъп естествено беше покъртителен, слотовете на нъта бяха абсурдно високи, но това бързо го оправих. Китарата дойде със струни EXL157 14-68 които са "свръхубийство" за фабричната баритон настройка в Си (B Standard). Имат страшно много опън и въпреки това като дойде грифа беше пренатегнат с извивка назад. Свалих я в дроп Сол диез (Drop G#) и пак ми се струват прекалено дебели, мисля да мина на нещо като 13-62. Впечатление ми напрачи как интонирането просто беше "песен". И най-важното е че прагчетата са ѝ добре, чак се изненадах че няма нужда нещо да се пили, и то с около 1мм екшън на първа струна и малко над 1.5мм на шеста. Фретборда на тези китари първоначално беше "Jatoba" но след 2021г го сменят на палисандър. Само че като дойде беше толкова сух че седнах да проверя да не са го сменили пак с нещо друго.

Още не съм отделил много време за свирене, но на първо време чувството е great success, и мисля че трябваше по-скоро да си взема такава. Но поне е едно нещо успях да се уверя - PRS не са за мен.

Използвах замба и от един черен стикер си направих черни точки са грифа, но все пак ми се иска да ги няма.

DSCF0431-2.jpg

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Това не е много за фукане, но отново искам да споделя впечатления.

Китара LTD M-200 FM. Чисто нова, пристигна тази седмица.

Първо впечатление - китарата е доста тежка, гони 4кг (3880 грама) което ме изненада, дето аз никога не съм си избирал китара по тегло, нито съм се интересувал коя колко е, просто веднага усетих че е повече от всички които имам.

Първоначално приятна изненада - китарата е произведена в Индонезия, а не Китай, както се вижда на някои бройки, дори от официалните снимки на сайта на LTD.

Неприятна изненада - цвета който трябва да е See Thru Black на живо си е чисто зелен. И с двата телефона като я снимам излиза сива, но на живо е тъмно зелена.

Сетъп - ужасен. Нъта е страшно високо, и трябва да се изпили леглото. Тук е кофти ситуация защото е заключващ нът, или трябва да се стърже дървото или да се стърже нъта, и то под ъгъл - на 6та струна височината е кажи-речи добре, но тънките струни са на около милиметър от върха на първо прагче.

Интонацията е ясно че няма да е нагласена. Прагчетата имат остри ръбове - също не е изненадващо. Самите прагчета - от първо до 12то са добре, даже почти перфектни, но от 12то нагоре са много зле, има няколко прагчета които дори при екшън над 2мм задушават струните, защото просто не са вкарани достатъчно във фретборда, то и с око се вижда как зеят фуги под телта.

При първото завъртане на ключа първа струна се скъса. От една страна не е изненадващо за фабрични струни, от друга страна не знам дали няма нещо остро там коеот ще къса всяка следваща струна. Няма да стигна до смяна на струни - просто връщам китарата.

Основния проблем - спукан фретборд. Да кажем случва се, просто кофти бройка, имам възможността да ми я сменят. Предпочитам да не ми я сменят. Общо взето - за 1100лв идва инструмент който просто не върши работа като такъв преди сериозна лютиерска намеса. Китарата все пак е бюджетен клас, но според мен не си струва, предвид че "целева аудитория" е начинаещи, вероятно без възможности и умения да си направят сетъпа добре (открих топлата вода).

IMG_2048_01.jpg

IMG_2049_01.jpg

image-04.jpg

image-03.jpg

image-05.jpg

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

40 minutes ago, Rezachka said:

Първоначално приятна изненада - китарата е произведена в Индонезия, а не Китай, както се вижда на някои бройки, дори от официалните снимки на сайта на LTD.

Тук каква е логиката с държавите? Просто за тази фирма качественият контрол в Индонезия е по-стриктен или по принцип индонезийците са по-работни и стриктни културно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, Koobenot said:

Тук каква е логиката с държавите? Просто за тази фирма качественият контрол в Индонезия е по-стриктен или по принцип индонезийците са по-работни и стриктни културно?

Аз стигам до извода че това е относително за всяка марка и дори за конкретен модел. Но от всички Индонезийски китари до които съм се докоснал от към контрол на качеството тази не само удари дъното, направо изкопа ново дъно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези разисквания за ОТК в тема за фукня ли са или антиреклама.Хубавите LTD са Корейските и то преди 2010 г.От там насетне май всичко дрънка на ориз за съжаление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Не си далече от истината, що се касае до LTD-та, поне имам опит от първа ръка. Айде, втората дето я взех беше по-добре, но пак отиде за изравняване на прагчетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

19 hours ago, Ламби said:

Тези разисквания за ОТК в тема за фукня ли са или антиреклама.Хубавите LTD са Корейските и то преди 2010 г.От там насетне май всичко дрънка на ориз за съжаление.

Извинявам се за оф-топика, реших да не отварям нова тема. Все пак имам повод за фукня.

Ibanez RGDIX6MRW Доведеното братче на моята RGDIX6PB.

Както казват на английски, китарата беше "new old stock". Модела е от 2017г но излезе от магазина чак сега, преди месец и нещо. Интересно че редовно се ровя по магазини и по обяви и не веднъж бях търсил конкретно за още една от RGD серията (заради скалата от 26.5") но тази чак сега се появи.

Бях скептично настроен относно цвета. Помислих си "Какъв е тоя топ? Това прилича на паркет!". Но на живо ме изкефи. Когато показах предишната, някой беше направил коментар относно позицията на копчето. И тук искам да спомена, че дори да е субективно, аз го намирам за удобно (да не кажа гениално), и никога не ми пречи.

DSCF0430-20.jpg

DSCF0432-20.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направете тема за кусури на нови и скъпи и нескъпи инструменти,някакси е тъпо да се показват недостатъци в тема за фукня.Като се понатрупа снимков материал на недостатъци характерни за всички марки инструменти темата ще стане полезна.Определено всеки,който е платил даден инструмент с кусури няма никакви сантименти какво пише на хедстока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.