Jump to content
Българският форум за музиканти

Колегата Parni_Valjak


Recommended Posts

Обърнах се към инж. Манов по повод на дефектирало практис комбо.

И тъй като политиката на големите производители на такова оборудване е да закодират и не разкриват схемите на техниката, която продават, се обърнах към него за съвет как да процедирам при този казус. Инж. Манов напълно безвъзмездно и всеотдайно отдели от времето си, за да ми помогне от разстояние да диагностирам проблема, както и да организирам ремонта.

Не се чудете дали да се обърнете към Парния Валяк. За малък или голям и скъп усилвател или оборудване, стига да сте достатъчно търпеливи, инж. Манов ще Ви включи в графика си и ще оправи нещата акуратно и точно. Благодаря Ви, инж. Манов!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, като гледам, аз съм поредният, който може да засвидетелства за техническите уменията на Тони (инж. Манов, aka Parni_Valjak).

Преди около месец купих от eBay сравнително рядък лампов преамп на Lee Jackson, който се оказа неработещ. Още в деня, в който го занесох на Тони, получих диагнозата - късо в трансформатора. Поради спецификата на трафа, единствената адекватна опция бе да се намери човек, който да го пренавие. Тони не само, че намери такъв човек, но и оправи всички останали нередности по преампа, причиниеи от пишман майстори, които са се опитвали да го модифицират. 

Като отидох да си го взема, ми отдели достатъчно време, за да ми обясни подробно какво е правил,  разходи ме из схемата, обясни коя лампа, каква роля играе, как контролите влияят на честотния спектър и т.н. Накратко - даде ми немалко ценна информация за експлоатацията на преампа.

 

От седмица преампа е вкъщи, звучи си супер и заслугата за това е изцяло на Тони. Мерси за отлично свършената работа, Тони!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

Господинът ми направи устройство за 450лв, което е усилвател за слушалки и контролиран изход за колони. Първо забелязах мисбаланс между каналите, но с времето се оказа, че има и честотен мисбаланс между каналите. Първо бях насочен към кофти кабели, после към кофти аудио карта и накрая обиждан. От 400лв саунд карта, минах на такава за 700лв и от кабели по 20лв броя, минах на такива за по 30лв броя. Разлика нямаше, проблемът си е там. Дадох 30лв, за да направи тестове и да спре с обвиненията към техниката и кабелите ми, но просто ми взе парите и наговори куп хвалебства. Имахме няколко разговора по-остри след това и най-накрая призна, че имало разлика в каналите, но били малки. С ползването на техниката му съм бил започнал да чувам по-добре. ХАХА. Помолих го да оправи разликите, защото не мога да слушам така, но получих отговор, че не е отказвал поддръжка, било минало време и накрая искаше от мен да му дам по 150лв на потенциометър, те са 2, зачи още 300лв, отделно за работата. Отказах разбира се, този човек е мошенник! Текущо го чакам от 3 месеца да вземе решение дали срещу 50лв. ще си оправи устройството, но е ясно, че това няма да се случи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че Тони Манов не е мошеник и е добър инженер е ясно и видно от постовете в темата дотук. Без да знам подробности лично аз допускам, че проблемът е на ниво комуникация. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста време се въздържах да пиша тук. За техническите умения аз не мога да коментирам, не успяхме да стигнем до там аз да го ангажирам с работа. Ще поясня, че се свързах с него преди години, но сега ровейки се из форума отново видях заглавието на темата и не се сдържах.

Моите впечатления са, че се държи много арогантно и снизходително, иначе ако отправиш запитване, ще отговори, няма да те игнорира. Това кеото намерих за странно, ще отдели времето да ти напише за това как не си прочел преди да питаш, а за същото време може просто да отговори на въпроса, но уви, явно е прекалено важен човека.

Имах намерения да поръчам изработка на атенюатор, обаче направо сякаш се обиди, че съм посмял да му пиша, преди да съм му прочел всеки пост от форума, предварително. Всъщност бях чел темите му, и исках да доизясним нещата, ама много навътре го прие. Предположих, че може просто да съм го хванал в кофти настроение, или нещо такова, ама не знам...

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Много стойностен човек е господин Манов, а като инженер е ненадминат. Два усилвателя ми е ремонтирал и двата бяха със сериозни повреди. Локализира проблемите , отстрани ги и вдъхна нов живот на вехтите кубета. 

Господ здраве да му дава!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Новият проект,  който г-н Манов  изпълни блестящо, беше една седемдесетарска лампова глава, конструирана в България. Все още се намират такива, отсанали от онова време, известни са като Бг Маршали.

100 вата -  4 крайни лампи  - EL 34 и 3 предусилвателни - EL84. Занесох  го в почти насипно състояние като нямах големи надежди , че това нещо ще заработи. След обстоен преглед Тони Манов бе категоричен -  усилвателят ще работи  въпреки вида му, необходимо бе само да имам търпение. Оставих го и си тръгнах с нагласата за дълго чакане.

След 20 тина дни Валяка  ми се обади и каза, че усилвателят е готов , замерванията били добри и  да отида с китарата, да тествам. Още на другия ден бях у тях.

След кратка инструкция , кое как работи и как да експлоатирам машината, ми беше позволено да посвиря. В следващия  момент  не вярвах на ушите си - изключително  богат и ясен  тон , какъвто бях чувал само от доста скъпи усилватели. В същото време нямаше абсолютно никакъв излишен шум като брумове и т.н.т. Бях поразен от резултата , изобщо не  очаквах такова нещо.

 Още веднъж ми бе обяснено , кое как е станало , какво е сменено, колко време са  отнели замерванията и подбора  на подходящите  лампи и разни други детайли от процеса на съживяване на тази стара машина. По всичко личеше , че е работил със съвест  и старание.  Нарамих звяра и си тръгнах щастлив.

С течение на времето  пуснах усилвателя на доста музиканти ,  от  които имаше  стари китарджии, знаещи добре какво е качествен, китарен тон. Всички бяха  силно впечатлени от това, което чуваха. Някои дори не вярваха като им разказвах историята.

Но истината е че Валяка успя,  от купчина стари боклуци , да  изгради  един доста добър усилвател, който по нищо  не отстъпва на оригинални такива струващи маса  пари.

Огромно благодаря г-н Манов !!!

Поздрави !!!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Не знам дали аз съм човекът, който трябва да напише това тук но...

С огромно съжаление днес рабрах, че Тони Манов (Parni_Valjak) ни е напуснал.

Почивай в мир Тони, и благодаря за всичко! Много научихме от теб и много ни даде. Като форум а и като личности. Светъл ти път!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бог да го прости Тони Манов.

Тони, благодаря ти за знанията, които споделяше с нас, за готовността ти винаги да помогнеш и да бъдеш насреща, благодаря ти, че имах щастието да те нарека приятел.

Лек да е пътя ти, Тони, ще ми липсваш ...😭

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не го познавах лично, но винаги е тъжно когато се случи с човек, когото познаваш дори само от ник във форума. :(

Някой знае ли как си е отишъл...инцидент, боледуване...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес изпратихме Тони Манов.

Бог да го прости! Със сигурност има незаменими хора, Тони беше един от тях.

Ямаха, миналата зима, когато бях пуснал тема за акустично третиране на стая ( в която много съфорумници се включихте със съвети, но идеята прадължава да е само идея, засега), ходих при Тони той да си каже мнението и да ми даде съвет. Тогава беше напълно добре. После, така се случи, че последно го чух по телефона през май, имаше някакви оплаквания за болки в рамото, дадох му телефон на ортопеда, който ми излекува ръката...Пак не се бяхме чували няколко месеца и минах да го видя в края на август. Беше сериозно отслабнал...но се надявах, че ще се оправи. Тази седмица възнамерявах да го посетя, но уви, снощи Марио ми предаде скръбната вест. Медицинската причина - пневмония.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бог да го прости Валяка. В последните 6 години ми беше сърдит, поради моята стилистика на писне във форума (която може би смяташе за някакво лично неуважение) и некозируване, та избягваше разговор от може би 2015 година, но беше наистина много добър специалист. Така и не можахме да си проговорим с него, за съжаление. Хубаво е, че все пак, са останали хора от форума, които са поддържали приятелство с него. Светъл му път!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.