Jump to content
Българският форум за музиканти

Nikolov_76

Members
  • Мнения

    197
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    8

Мнения публикувано от Nikolov_76

  1. Здравейте,  попадна ми този ефект на Boss.  Установих, че понякога светодиода не работи, въпреки, че ефекта е включен и криви. Установих също, че понякога сигнала пада, т.е губи се. Изненадан съм, защото  до сега не бях чувал ефект на Boss да се развали. Някакви идеи?

  2. И друг път е имало теми за скапани майстори.  Гледам, има три- четири имена на лютиери, за които хората казват че работят добре. Аз бих заложил на такъв човек. Не знам ти как си стигнал до твоя. Случаят обаче, е ценен и поучителен.  

    Тръгне  ли се към лютиер, подробностите трябва да се уговарят до най- малкия детайл..... за да няма недоразумения като това.

    Предполагам, ще може да се поправи, но от истински майстор. 

    • Like 1
  3. Здравейте, 

    Скоро установих, че буксата на изхода на  един от усилвателите ми ( лампов, правен в БГ) прекъсва. Докато разбира, че там е проблема, вероятно е работил без товар няколко секунди, може би - минута. ( случи се при включване)

    Въпросът е, дали съм го повредил.

    Поправих буксата и в момента си работи ОК.

    Знам, че в такива ситуации може да изгори изходния траф. Та другия въпрос е, как гори тоя траф - като бушон,( или е здрав, или не) или постепенно - чрез прегряване и накрая изгаря. 

    И последния тъп въпрос, ако някой има горчив опит, колко време му е нужно за да изгори и възможно ли е да е тръгнал ( частично повреден, но все пак работещ).

    Извинявам се за тъпите въпроси, но нямам нужните технически познания и опит. Рових тук- там, но не намерих отговор.

    Ще съм благодарен, ако някой  достатъчно търпелив и опитен колега ми отговори.

    Благодаря.

  4. Здравейте,

    Имам една правена лампова глава.  Пота за ниските работи само в в първата четвърт. След това не се усеща промяна. Същото е с презънса, но там се чувства само в последната четвърт от хода на пота. Средите и високите са ОК. 

    Въпросът ми е, ако подменя потовете с други, с различни параметри, ще мога ли да постигна плавни корекции. И евентуално какви потове да взема, в смисъл по- големи или по- малки, логаритмични или линейни....

    Като цяло звукът  и корекциите са си си супер, но работата на потовете не ми харесва. 

  5. Здравейте,

    Удачно ли е да използвам канава за целта. Искам да е с нещо с бежав цвят и да изглежда натурално и старо. Ако имате по- добри решения, ще съм благодарен да ги споделите.

  6. Започни от начало.

    Най- напред адаптерите. Изглежда са хъмбъкари, които могат да се делят. Виждат се четири двойки кабели. Трябва да се премерят, за да е по- ясна ситуацията. После, в нета намираш схема, каквато ти харесва, за свързване. Класическите са две- три. Опитай схемите на Seymour duncan.  Много разбрано са направени и дори начинаещ може да се ориентира. Смени потенциометрите. Тези са за боклука. Ако и преди си хващал поялник, мисля че ще се спавиш. Та така...

    Другия вариянт - пиши поне от кой град си и търси някой, който да я види.

  7. Със блус драйвъра ( BD-2) при гейн на 1/2 ( на средата) и ниво на китарата 5-6 се получава много хубав, чист звук със лек крънч. Като усиля китарата на макс - получавам хубав ( за мен блусарски ) звук, с достатъчно изкривяване и китарата излиза напред. 

    ПП. Свиря с един китайски лес пол - HB 450plus,  със адаптери Seymour Duncan JB and 59 и един страт, Squier Clasic Vibe 50. И с двете китари това с потенциометрите се получава.😀

  8. Само блус си свиря. Иначе, с бустъра ми е ясно, но  с потенциометъра ми е по- интересно, но  и по- трудно. От друга страна, искам най- малко ефекти в рига - китара - драйв- усилвател 

  9. Здравейте,

    Както е известно, начинаещите използваме потенциометъра за усилване на китарата предимно като ключ за спиране на звука. 

    Въпросът ми е, какъв е правилния начин.  Аз  подхождам по следния начин: 

    Слагам усилването  на ниво 5-6 и регулирам драйва ( Boss BD-2) да звучи приемливо и не размазано за акорди. Така свиря ритъма. Старая се да съм по- тих, ( с дясната ръка), за да не заглушававам вокала ( това пак съм аз😀).  На това ниво гледам да съм с барабаните и баса.  Когато искам соло- качвам  на 10 и свиря. Така хем вдигам малко китарата, хем усилвам изкривяването.

    Не знам дали е правилно. Това е моят подход. 

    Прави ми впечатление, че колкото повече е изкривяването от ефекта, толкова по- слабо е  усилването на нивото.

    Споделете Вашия подход  за употребата на потенциометрите.

  10. Разходи се по магазините и пробвай. Вземи си и китарата. Може да се изненадаш, колко различно звучи в различни усилватели. Може и да загубиш желание да сменяваш Катаната.

    ПП. Лампата е хубава, но не е вездесъща. Понякога не си заслужава усилието.

     

  11. Да изтупаме прахта от тая тема....

    След 15 години от последния пост, към настоящия момент някой има ли лични впечатления от ефекти, които са по- евтино копие на утнърдената марка. И ако има такива, то дали я покриват на 100%, или са бледа имитация.

    Ще е интересно да  се коментират конкретни модели и техните копия, разбира се от хора с преки наблюдения и личен опит.

  12. Здравей,

    Добре дошъл! ( предполагам сега се регистираш)

    Форумът може да ти бъде много полезен, ако отделиш известно време и се запознаеш с основните теми ( първите, обозначени като важни) в раздел "Китара".

    Тогава въпросите ти рязко ще намалеят и ще имаш много повече полза от отговорите.

    Много по-добре би било да търсиш мнение за нещо преди да го купиш, а не след това.

    Китарата ще ти върши работа. Ако се задълбочиш в заниманието - винаги можеш да си вземеш по- добра. 

     

  13. Здравейте,

    Въпросите ми са за китарните потенциометри:

    1. Моля, обяснете каква е разликата между  потовете с голям и тези с малък корпус. Какви са предимствата и недостатъците.

    2. Какво мислите за пуш- пул потовете - качество и устойчивост, предимства и недостатъци.

    3. Ако някой има опит с Али Експрес, моля да сподели има ли там такива ( марка) , които са що годе читави.

    Благодаря.

  14. Привет!

    В заключение:

    Имах късмета и удоволствието да  чуя собствената си китара-  Харлито, в ръцете на истински музикант, на сцена, в  съзвучие с други хубави инструменти.

    Какво да кажа,.....то не било от китарата....😆!

    Отказах се от всякакви нови покупки.

    Благодаря на всички, които взеха отношение.

    Бъдете здрави!

     

     

     

     

     

     

    • Like 1
  15. Привет!

    Както всички са съгласни, най- добре е да се пробва.

    Днес ходих в магазина  и пробвах Епито.  Носих и мойта и ги пробвах последователно.  Какво уставових, чисто субективно разбира се:

    Като изработка- Епито е по добре.  Прагове, нът,бридж, струнник, ключове, пикгард и тн. Но и Харлито не пада по- долу. Просто личи, че е по- евтино.

    Като усещане за китарата - поне за мен, разлика не усетих.  И двети са с хубав дебел гриф, схубав фретборд.  С почти еднаква форма и дебелина на тялото и тегло.

    Като звук - различно. 

    Епито ми се чу някък по- чисто и дълбоко. Харлито - с по- среднист звук, по- остро. Бих го определил по- сурово. 

    Харлито ми звучи по- "вехто", по блусарси, което ми харесва. Особено на JB -то. 59' ката ми звучи чисто, ясно и приятно.

    Епито изглежда по- добре, като цяло, но не три пъти, както е цената му.

    Това е. Пиша си тук, че някой друг ако се чуди, да има какво да си чете....😃

    Все пак, ако някой има мнение за тези китари.....и не го мързи много....😁....пишете....

     

     

     

     

     

    • Like 1
  16. Здравейте, знам, че въпросът не е много умен, че се свежда до лично предпачитание, конкретния инструмент и тн., но ще се радвам  ако на някой изрази мнение и го мотивира. Епито е това: 

     https://www.thomann.de/gb/epiphone_les_paul_standard_50s_hcs.htm

    HB 450 Vintage series я взех преди 3 години и съм доволен. Преди около година сложих тези адаптери и стана още по- добре.  И все пак, гледам Епифона. Та затова, ще се радвам да чуя мнението на всеки по въпроса, особено ако е обосновано.

  17. Имам три китари и четири кубета, а съм абсолютен аматьор. Дрънча за удоволствие. ( и веднъж седмично с приятели на един таван).

    И всичките са ми любими. Веднъж дрънкам с едно, послле с друго.... Опитвах се да разкарам нещо, но котато ги пусна в обява ми става криво и свалям обявата. Прескачам си ги у дома и така.

    Няма оправия!.....🙂

  18. Пробвах кубето на Балев в репетиционната. Звучи перфектно и поне два пъти по силно от Baevox-а, въпреки че са обавени с почти еднаква мощност. Спокойно надвиква барабаните. Има добър клийн и чудесен драйв при усилен гейн. 

    • Like 2
  19. В желанието си да открия всякакъв различен звук, събрах у дома три лампови кубета - Бугера 5v, на Владо Балев -12 вата и Баевокс на С.Баев от Бургас - 10 вата.  Съответно 8, 10 и 10 инчови говорители. 

    Някъде из темите четох, че са твърде силни за свирене у дома, та да кажа личните си впечатления...

    Да, ако трябва да се усилят, за да се постигне кривене от лампите - съседите веднага ще ви дойдат на гости.( Баевокса криви най- рано.)

    Ако търсим чист звук ( като в моя случай), при усилване около 30% звучат прекрасно и наистина достатъчно тихо за да не притеснявам дори семейството.....

    Установих, че от огромно значение е техниката на звукоизвличане. 

    При тия лампови техники всичко се чува. Всичко!

    Прави ми впечатление, че не намирам особена разлика в силата ( децибелите) между 5, 10 и 12 вата. Странно е, но вероятно е субективно усещане.

    За съжаление, пробвах 10 ватовото в репетиционната и установих че е слабо. Звучи зле, все едно ще гръмне всеки момент. Пълно мазало. Насмогва на барабаните, но не си е работа.

    Старият ми Park g25r се справя в пъти по - добре.

    Та така....

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.